Main menu

header

495 18 1de Cătălina Tăgârță

V-ați gândit vreodată că problemele care vă dau bătăi de cap în fiecare zi (ratele la bancă, neînțelegerile cu partenerul de viață, schimbarea locului de muncă, probleme de sănătate etc.) și care pentru dumneavoastră sunt atât de arzătoare pot avea soluții banal de simple, dar la care nu ați reușit încă să ajungeți din cauza unui „program” greșit de gestionare a situației? În momentul în care se află în dificultate, mulți oameni caută ajutorul celor din jur, dau vina pe alții, fug pur și simplu de situație sau se complac în aceasta. Potrivit Ramonei Păduraru (foto), terapeut la Centrul R-Therapy, din Capitală, soluțiile trebuie căutate în primul rând în interiorul nostru. Însă, din păcate, mulți oameni nu reușesc să o facă singuri sau nu găsesc un cadru adecvat pentru asta. De aceea, Ramona ne-a spus mai multe despre importanța programului „Dark Room Enlightment”.

„Oamenii nu au timp și curaj să privească în interiorul lor”

- Ramona, terapia în Dark Room (camera neagră) este un concept relativ nou pe piață! Cum ți-a venit această idee?

- Din experiența mea ca terapeut în masaj am observat că mulți clienți vin cu lipsa cunoașterii corpului ca fiind o resursă de a manifesta lucruri în planul fizic. Dark Room este un concept taoist, provenit din Thailanda, iar în SUA a fost preluat de multe spa-uri și considerat ca fiind un spațiu în care omul se poate detoxifia. Odată cu mutarea centrului R-Therapy în noul sediu am gândit ca în momentul în care clientul pășește în acest spațiu personal armonizat să aibă o experiență unică, să se relaxeze și să rezolve în același timp problemele care îl macină.

- Cum e posibil acest lucru? Care este rolul acelei încăperi extrem de întunecate?

- Dark Room sau „camera neagră” este mică, dar suficient încât să te simți confortabil într-un spațiu în care chiar ai o senzație de... liniște. Ideea e următoarea: trăim într-o lume în care totul se întâmplă pe fugă. Oamenii nu mai au timp și poate nici curaj să privească în interiorul lor, să ajungă în profunzimea lucrurilor... Iar programul „Dark Room Enlightment” presupune exact acest lucru: identificarea problemelor reale și descoperirea unor programe pentru rezolvarea lor; iar pentru fixarea concluziilor la care s-a ajuns ne-am gândit să combinăm procedura cu reflexoterapia (la final).

Psihoterapeutul te ghidează spre conștientizare

- Te rog să dai un exemplu!

- Indiferent de problema pe care o ai, dacă hotărăști să meditezi asupra ei singur, acasă, poate ești tentat să-ți agăți privirea de alte lucruri și să-ți faci tot felul de scenarii. În Dark Room însă totul e negru, căci rolul principal este de a te izola de stimulii externi. Și, în acel moment, nu ai altceva de făcut decât să te agăți de interiorul tău: ce simți tu cu adevărat, ce semne îți dă corpul. Și totul începe să prindă contur. Nu toți clienții au o pregătire de dezvoltare personală sau spirituală, așa că din acest motiv se lucrează cu un psihoterapeut specializat în comunicarea pe emoții.

- Deci este vorba în egală măsură despre psihoterapie, conștientizare și-n același timp relaxare. Care este ordinea?

- Primul pas constă într-o scurtă discuție cu terapeutul, care-i va adresa clientului întrebarea: „Care este gândul care a ocupat cel mai mult spațiu din resursele tale în ultimele trei săptămâni?” În funcție de răspuns, persoana este invitată să treacă pe hârtie lucrurile pozitive și negative legate de problema sa și apoi încearcă să-și răspundă la câteva întrebări simple, ca de exemplu: „Ţine de mine să fac asta?” Și comunică răspunsurile numai dacă dorește. Însă psihoterapeutul e de ajutor, fiindcă oamenii din societatea de azi sunt foarte mentali, setați pe „a face” și nu pe „a simți”. Și atunci, specialistul îi îndrumă să conștientizeze, să găsească singuri soluțiile. Și în momentul în care au identificat problema o notează și merg în Dark Room, unde se gândesc la tot ce se întâmplă și sunt atenți la corpul fizic, care poate da niște semne: tulburări intestinale, dureri de ficat, de stomac, strănut... După aceea vin și ideile.

„E important să fii într-o relație bună cu tine”

495 18 2- Prima impresie când te închizi în cameră este că suferi de o claustrofobie de care nu aveai habar până atunci. Este posibil ca teama să vină de la problema care te preocupă?

- Da, exact asta se întâmplă. Acolo ești doar tu cu tine și trebuie să pui lucrurile pe masă. Atunci îți dai seama că niciodată n-ai realizat nimic, că tot timpul te-ai aruncat cu capul înainte și te cuprind fricile. Dar, în același timp, se va crea și cea mai valoroasă conexiune - autenticitatea (relația mea cu mine însumi). Și asta-ți creează o forță și o putere așa de mari, încât în acel moment atât de negru observi cum dispare critica și realizezi că cel mai important e să fii într-o relație bună cu tine, căci de fapt de acolo vin resursele.

- Cât timp poți sta în „camera întunecată”?

- De regulă, între 15 și 30 de minute. Însă, când ieși de acolo, chiar îți dorești să-i comunici terapeutului stările simțite. Ideea e că, verbalizându-le, te auzi și te simți că ești pregătit să lucrezi asupra lor. E la fel ca în cazul bolii. Nu trebuie să te ferești de ea. Din contră, trebuie percepută ca un semnal de alarmă, căci ea se vindecă doar în momentul în care ai conștientizat ce vrea să-ți transmită corpul sau universul. În Dark Room ești într-o stare de confort, de deschidere, de aceea găsești cea mai bună soluție. Deci, programul ideal este acela de a căuta soluții pentru ceea ce se întâmplă în viața ta.

„«Camera neagră» eliberează stresul, liniștește mintea”

- E posibil ca unele persoane să nu găsească soluția după prima ședință?

- Da, e posibil, dar tocmai de aceea eu recomand să se facă între şapte și 14 zile consecutiv. Și e important ca atunci când alegi o terapie, oricare ar fi ea, să ți-o asumi și să fii împăcat cu tine. Doar așa vei reuși să îți cunoști și corpul, să îți dezvolți inteligența spirituală și te simți capabil, poți trăi în bucurie. Chiar îți e la îndemână să faci asta. La nivel fiziologic, în Dark Room se declanșează glanda hipofiză, care reglează sistemul endocrin și pe cel energetic și are grijă de vitalitatea omului.

- Ce rol mai are „camera neagră” pentru organism?

- În tot acel timp petrecut acolo, are loc un proces de detoxifiere, se reînnoiesc celulele, cresc forța interioară și capacitatea de a manifesta în plan fizic, se eliberează stresul și se liniștește mintea, se realizează o congruență: corp, gând, acțiune, simțire.

- Într-un program de maximum 14 zile se pot expune mai multe probleme?

- Ideal e să fie una singură, pentru că e vorba despre un program, iar dacă îl găsim ne asigurăm că a fost implementat corect. Acel program e posibil să rezolve multe probleme din viață. El acționează așa: pornești de la o traumă din prezent și apoi vezi de unde vin toate, găsești rădăcina. Dacă alegi să lucrezi la ceva care te afectează direct, acum, ești mult mai motivat.

În perioada efectuării ședințelor în Dark Room e de preferat să țineți un regim de detoxifiere, în care veți consuma multe sucuri proaspete

La final se face reflexoterapie

- De ce ai combinat Dark Room cu reflexoterapia?

- În momentul în care lucrezi pe corp, la nivelul tălpilor, acolo se face înrădăcinarea. Practic, experiența avută rămâne la nivel celular ca fiind una pozitivă și se activează ori de câte ori e nevoie dacă e deja implementată. Reflexoterapia durează circa o jumătate de oră.