Main menu

header

13-05-1de Cătălina Tăgârţă

- Terapeutul Marius Vornicescu vă învaţă exerciţii de yoga menite să vă redea sănătatea şi vitalitatea

Termenul yoga înseamnă „uniune” şi a apărut cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, în India. Prin această terapie se pot preveni, dar şi trata diverse afecţiuni. Terapeutul Marius Vornicescu, autorul cărţii „Minte sănătoasă în corp sănătos prin yoga”, ne-a spus mai multe pe această temă şi ne-a descris câteva exerciţii care, efectuate regulat, ajută la rezolvarea unor probleme de sănătate.

Mişcările, alese şi adaptate pentru fiecare persoană în parte
- Marius, cum ţi-a venit ideea să predai cursuri de terapie prin yoga?
- Eu mereu spun că există o legătură interdependentă între suflet, minte şi trup. Practic yoga de multă vreme, şi le explicam mereu celor din jur că toate posturile corporale nu sunt doar pentru forţa fizică şi că să ai o sănătate în care să nu fii plimbat prin spitale şi farmacii e mare lucru în secolul al XXI-lea. Iar cu yoga pot obţine acest lucru dacă e practicată aşa cum trebuie. Am văzut un interes major din partea tuturor celor cu care colaboram, ceea ce m-a pus pe gânduri...

- Explică-ne, te rog, la ce sunt bune posturile corporale pe care le-ai descris în cartea ta şi pe care le predai şi la cursuri?
- E vorba despre menţinerea sau redobândirea stării de sănătate, a vitalităţii, a echilibrului psihic şi fizic. Într-o oră-două, cât durează şedinţa, le explic cursanţilor, atât teoretic, cât şi practic, la ce ne serveşte ceea ce facem. În plus, aici nu e ca la sală, unde toată lumea face acelaşi exerciţiu. Poate cineva are probleme cu coloana, altcineva cu încheieturile, cu muşchii, şi atunci exerciţiile trebuie alese şi adaptate pentru fiecare persoană în parte.

- În afară de mişcările de yoga, oamenii mai învaţă şi altceva la cursuri?
- Din păcate, am descoperit că mulţi nu ştiu să respire corect, nu ştiu ce şi cum să mănânce, cum să fie propriul lor medic... Yoga practicată în scop terapeutic e un sistem complet, iar eu îi învăţ pe oameni ce să facă pentru a nu ajunge prin farmacii şi prin spitale...

„Metodă excelentă de relaxare a muşchilor spatelui”
- După ce învaţă posturile la sală, tu îi sfătuieşti să le facă singuri acasă. Crezi că ne poţi descrie câteva exerciţii de încălzire şi pentru cititorii care nu reuşesc să ajungă la astfel de cursuri?
- Desigur. Mai întâi, din picioare, împreunăm degetele mâinii stângi cu degetele mâinii drepte. Inspirăm în timp ce ducem palmele până deasupra capului, unde le întoarcem cu faţa în sus. Apoi expirăm în timp ce cu mâna dreaptă apucăm încheietura mâinii opuse, palma stângă fiind orientată în sus. Acum vom trage spre dreapta de braţul stâng. Mişcarea va fi lentă, profundă, conştientă şi nu se va forţa. În acest fel se va întinde corpul, în special coloana. Mişcarea ajută la elasticizarea articulaţiilor, la detensionarea muşchilor şi la o mai bună circulaţie a energiilor. Se poate rămâne un timp în această poziţie, revenirea făcându-se pe inspiraţie. Un alt exerciţiu de încălzire ar fi următorul: răsucim trunchiul spre stânga ferm şi rapid. Mâna stângă este flexată în spate, în zona rinichilor, în timp ce dreapta este dusă spre umărul stâng. Apoi ne răsucim spre dreapta, cu mâna stângă spre umărul drept şi dreapta în spate, în zona rinichilor. Eficienţa acestui exerciţiu este dată de relaxarea mâinilor şi a întregului trunchi. Este o excelentă metodă de a elasticiza coloana vertebrală şi de a relaxa muşchii spatelui.

- Multe persoane stau ore în şir la birou, concentrate în faţa calculatorului. Ne poţi da şi câteva exerciţii de încălzire şi detensionare a gâtului şi capului?
- Aceste persoane pot roti capul spre stânga şi apoi spre dreapta de şapte ori. Însă, atenţie! Capul trebuie dus în lateral atât cât permite elasticitatea gâtului. Un alt exerciţiu ar fi să lăsaţi capul pe spate - puneţi o mână sub bărbie, iar cu cealaltă o împingeţi; apoi să-l orientaţi uşor în jos, cu bărbia spre piept. Prindeţi mâinile în spatele gâtului şi ajutaţi gâtul să se aplece mai mult în faţă, pentru a ajuta elongaţia coloanei vertebrale, în special a zonei cervicale.

„Katichakrasana înlătură constipaţia”
- După efectuarea exerciţiilor de încălzire trebuie făcute cele pentru ameliorarea diverselor probleme de sănătate, nu?
- Uite câteva exemple: postura Jivabalasana - tradusă prin o postură a vieţii - măreşte foarte mult vitalitatea, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, întăreşte articulaţiile şi are un rol important în diminuarea reumatismului articular. Iată cum se execută aceasta: se porneşte din picioare, cu tălpile paralele şi uşor depărtate - la aproximativ 40 de centimetri. Îndoiţi genunchii uşor, până formaţi un unghi de 90 de grade între coapse şi gambe, în timp ce mâinile se ţin întinse în faţă, ridicate la nivelul umerilor, cu palmele orientate în sus. Spatele va rămâne drept, iar privirea va fi înainte. Se rămâne în această poziţie, nemişcat, atât cât se poate, muşchii fiind relaxaţi şi respiraţia normală. Când nu mai puteţi, reveniţi uşor cu mâinile pe lângă corp, îndreptând uşor şi picioarele.
O asană care face talia să devină suplă, înlătură constipaţia, întăreşte şi vitalizează organismul este Katichakrasana - numită şi postura torsionării coloanei. Se porneşte din poziţia stând în picioare cu tălpile paralele şi uşor depărtate. Braţele sunt întinse şi ridicate la nivelul umerilor, cu palmele orientate în jos. Se îndoaie braţul drept spre interior, palma ajungând în dreptul lui Anahata Chakra, fără să atingă corpul. Corpul şi capul vor executa o mişcare lentă de rotire spre partea stângă, bazinul nefiind mişcat deloc.

• Pentru a avea rezultate bune, e indicat să repetaţi zilnic postura corespunzătoare problemei de sănătate de care suferiţi

„Poziţia Apan Mudra ajută la rezolvarea problemelor urinare“

- Există şi vreo mişcare pentru detoxificarea organismului?
- Da. E vorba despre Apan Mudra, care purifică organismul şi ajută şi la rezolvarea problemelor urinare. Tehnica de execuţie e următoarea: stând cu fundul pe călcâie, cu spatele drept, se uneşte degetul mare cu inelarul şi cel mijlociu, în timp ce degetul mic şi arătătorul se lasă întinse. Se poate sta în această poziţie câte 10-30 de minute, de trei ori pe zi. Această mudră ajută şi la rezolvarea problemelor de ficat şi de bilă. În plus, duce la calmarea minţii, la obţinerea liniştii interioare şi armoniei pe toate planurile.