Main menu

header

22-08-1de Cătălina Tăgârţă

- Terapeut Alina Cosîmbescu, despre beneficiile masajului Breuss

Coloana vertebrală nu este numai axul de susţinere a corpului, ci şi un înveliş protector al măduvei spinării, parte a sistemului nervos, care are o strânsă legătură cu funcţionarea tuturor organelor, ţesuturilor şi celulelor din organism. Astfel, durerile, dereglările şi transformările ţesuturilor, nu numai din zona spatelui, ci şi din alte regiuni ale corpului, sunt provocate adesea de o proastă conectare a rădăcinilor nervilor spinali. Însă un specialist priceput poate nu doar să depisteze poziţia vicioasă a coloanei vertebrale, ci să o şi corecteze. Terapeutul Alina Cosîmbescu (foto) practică masajul Breuss în cea de-a doua şedinţă a terapiei PIDDDS, care poate rezolva astfel de probleme.

„Viciul de postură creşte predispoziţia la blocaje vertebrale”
- Alina, te rog să ne povesteşti cum poate ajuta masajul Breuss spatele!
- Terapia PIDDDS este inspirată din metoda Dorn, care foloseşte tehnici deosebite de îndreptare a coloanei. Jose Garbe-Vilijn, profesoara mea, a preluat de la aceasta etapa cu examinarea poziţiei bazinului. Osul sacrum este baza coloanei vertebrale şi transmite greutatea trunchiului la bazin. Dacă această bază nu are o poziţie corectă, viciul de postură se va transmite automat la coloana vertebrală şi va conduce la o creştere a predispoziţiei la blocaje vertebrale. De aceea, observarea şi corectarea la timp a poziţiei vicioase a bazinului sunt neapărat necesare pentru obţinerea unor rezultate terapeutice bune şi de durată. Căci, cele mai multe diferenţe de lungime ale membrelor inferioare nu sunt cauzate doar de lungimea oaselor, ci şi de poziţia defectuoasă a acestora în articulaţiile bazinului sau ale membrelor inferioare. Însă cu ajutorul terapiei pe care o practic ele pot fi corectate simplu, uşor şi nedureros. Masajul Breuss este realizat în cea de-a doua şedinţă. Atunci aplic ulei şi efectuez un masaj special, prin care stimulez fiecare vertebră în parte.

„Pacientul poate câştiga circa un centimetru în înălţime”
- Ştiu că te ajuţi de nişte instrumente deosebite pentru a face asta. Ne spui despre ce este vorba?
- Aşa este. În Dubai lucrăm cu roci vulcanice. Le punem într-o faţă de pernă şi le aşezăm într-un încălzitor de prosoape, pentru că ele trebuie să fie calde când le aplicăm pe piele. Eu m-am stabilit cu familia în Dubai, însă pe timpul verii venim în România, să ne vizităm rudele şi prietenii. Întrucât am devenit promotoarea acestei metode, am decis să profit de şederea mea aici şi să îi ajut şi pe românii care au nevoie. Alin Simion, reprezentantul Centrului Shakti, care e mereu deschis noilor tehnici şi îmbunătăţirii stilului de viaţă, m-a încurajat să fac asta şi aici. Aşa că am adaptat puţin tehnica şi mă folosesc de o hârtie de pergament, pe care o pun pe spatele pacientului, iar peste aceasta se aşază o pernă electrică şi las căldura să acţioneze timp de zece minute. Sunt zece minute de relaxare totală, după care începe masajul, în timp ce pacientul e rugat să execute mişcări de înot pe uscat.

- De ce se fac aceste mişcări?
- E un exerciţiu ce pune în mişcare toţi muşchii spatelui... În momentul în care eu am stimulat coloana şi am pus hârtia de pergament, peste care am aplicat căldura, toată zona aceea, coloana şi discurile intervertebrale, se hidratează. Din cauza uzurii, acestea sunt adeseori aplatizate, dar în momentul în care facem metoda Breuss ele se umplu din nou cu lichid, împingând astfel vertebrele şi creând un spaţiu mai mare între ele. Pot spune că pacientul mai câştigă circa un centimetru în înălţime. Plus că se detensionează muşchii, căldura înmoaie ţesutul, îl face mult mai flexibil şi-mi permite un masaj mai profund.

„La fel ca infertilitatea, şi acneea are legătură cu spatele”
- Ne-ai spus mai demult că poziţia incorectă a vertebrelor poate produce multe disfuncţionalităţi în organism. Despre ce e vorba mai exact?
- Despre acnee, eczeme, psoriazis... Deşi poate părea greu de crezut, la fel ca şi infertilitatea, şi acneea are legătură cu spatele... În plus, orice vietate care are coloană vertebrală poate beneficia de o astfel de „aliniere”. Spre exemplu, delfinii care fac show-uri au mişcări bruşte, forţate, aşa că au şi ei probleme; la fel, pisicile şi caii. Sunt multe animale pe care le tratează profesoara mea, Jose Garbe-Vilijn. PIDDDS e o terapie fantastică şi face într-adevăr minuni, de aceea am devenit ambasadorul ei. Vrem să o facem cunoscută, pentru a beneficia de ea cât mai mulţi oameni. Cu ajutorul ei şi al masajului Breuss veţi scăpa de toxine, care sunt cauza numărul unu a bolilor din organism, pot fi stimulate funcţiile ovarelor, se reglează circulaţia periferică şi e stimulată funcţia tiroidei, a hipofizei. Terapia are foarte multe beneficii...

„Se va observa îmbunătăţirea puterii de concentrare”
- De ce trebuie să mai ţină cont pacienţii în timpul şedinţelor sau al masajului Breuss?
- În timpul terapiei nu trebuie să se stea cu mâinile sau cu picioarele încrucişate, pentru că se blochează fluxul de energie. După finalizarea şedinţelor vor observa că se îmbunătăţeşte starea de concentrare, sunt mai focusaţi asupra activităţii, somnul este îmbunătăţit simţitor.

- Există efecte adverse?
- În primele zile după finalizarea terapiei are loc detoxificarea şi pot apărea migrene puternice, stări de răceală, de vomă sau senzaţia de moleşeală.

„Degeaba ţii dietă şi numeri caloriile dacă nu eşti fericit“

- La fiecare pacient se desfăşoară la fel?
- Da, fiindcă felul în care sunt aliniate vertebrele îmi spune care e poziţia pe care se află pacientul atât pe plan fizic, cât şi psihologic. Însă autodeterminarea e condiţia fiecăruia de a-şi îmbunătăţi starea. Când scapi de blocaje energetice şi de tensiuni la nivelul coloanei, nu mai ai nici alte dureri. Pe calea vibraţiei, durerea se simte de-a lungul oaselor şi la nivelul umerilor, astfel încât, dacă ai probleme cu genunchii, din când în când vei resimţi durerea şi la nivelul şoldului. Trăim în plin proces tehnologic, iar oamenii au dureri de spate fiindcă au devenit foarte comozi. Nu mai fac sport, se deplasează numai cu maşina, iar dacă nu mai sunt activi, atunci şi nivelul de energie scade, circulaţia sangvină se îngreunează şi articulaţiile devin mai rigide... Înainte nu existau atâtea boli şi fiindcă oamenii puneau mai mult accent pe oameni, mergeau la picnic, dar acum este invers. Pierdem legătura cu oamenii, devenim foarte mândri, invidioşi, şi atunci încep dezechilibrele, corpul dă câteva mesaje de atenţionare, iar dacă le ignori apar bolile cronice. Deci nu doar fizic trebuie să fii în armonie. Degeaba ţii o dietă şi numeri caloriile dacă în interior nu eşti bine, nu eşti fericit.
„După finalizarea şedinţelor vor observa că se îmbunătăţeşte starea de concentrare, sunt mai focusaţi asupra activităţii, somnul este îmbunătăţit simţitor“