Main menu

header

de Dana Purgaru

- Reuşită sau eşec? Ceea ce rostim şi facem în viaţa de zi cu zi dictează rezultatul

Atitudinea pozitivă, zâmbetele şi relaxarea aduc acelaşi lucru din partea celor din jur. Pe de altă parte, depresia şi gândirea negativă nu fac altceva decât să adâncească tristeţea. Vă prezentăm câţiva paşi simpli ce vă vor ajuta să îndepărtaţi norii şi să vă păstraţi zâmbetul pe buze.

O problemă poate fi o oportunitate!
Este foarte important să nu vă lăsaţi doborâţi de eşecuri. Transformaţi-vă problemele în oportunităţi! Autorul cărţii „Atitudinea este totul”, Jeff Keller, susţine că dacă o persoană îşi plânge de milă după un eşec - fie că e sentimental sau profesional - este cea mai proastă soluţie aleasă pentru rezolvarea problemelor. „După un eşec, primul impuls este să plângeţi. Aceasta este o reacţie normală, dar, după ce primul moment de dezamăgire a trecut, trebuie să faceţi o alegere: fie vă adânciţi în suferinţă şi vă gândiţi la aspectele negative ale problemei, fie puteţi descoperi beneficiul sau lecţia pe care vi-o oferă problema respectivă”, scrie Keller. În concepţia acestuia, o problemă poate fi chiar şi o oportunitate. El dă exemplul persoanelor concediate de la locul de muncă care şi-au deschis, ulterior, o afacere ce s-a transformat într-un real succes.
Ceea ce spunem, cuvintele pe care le folosim ne afectează starea de spirit şi ne conduc fie spre reuşită, fie către eşec. De exemplu, dacă repetaţi: „Nu sunt în stare să slăbesc”, chiar veţi ajunge să credeţi asta şi cu siguranţă nu veţi pierde kilogramele în plus.

„Prefer” în loc de „Urăsc”
Selectarea cuvintelor pozitive cu care vă vorbiţi şi cu care să vă adresaţi persoanelor din jur sunt foarte importante. Practic, e imposibil să folosiţi mereu cuvinte negative şi să vă aşteptaţi să aveţi rezultate pozitive. În volumul „Descoperă forţa din tine”, autorul Anthony Robbins explică modul în care o persoană îşi poate micşora intensitatea emoţiilor negative. Acesta îndeamnă cititorii să înlocuiască expresii precum „Am fost devastat” cu „Am fost tras înapoi”, „Prefer” în loc de „Urăsc”, dar şi „Sunt hotărât” cu „Sunt de neoprit!”. Aceste cuvinte pozitive îmbunătăţesc starea de spirit şi motivează pentru obţinerea unor rezultate uimitoare.

Cuvintele mediocre conduc la o atitudine mediocră
Toată lumea întreabă: „Ce faci?”. Ce răspundeţi de obicei? În general, există trei tipuri de răspunsuri la această întrebare, după cum urmează:
- negative: „Prost!”, „Groaznic!”, „Sunt obosit!”, „Nu mă întreba!”;
- mediocre: „Sunt bine”, „Nu prea rău”, „Ar putea fi şi mai rău”, „Ca de obicei”, „Rezist”;
- pozitive: „Super!”, „Excelent!”, „Grozav!”, „Fantastic!”, „Sunt în culmea fericirii!”.
Cuvintele negative contribuie la diminuarea energiei, iar cele mediocre conduc la o atitudine mediocră. Bineînţeles, nimeni nu vrea să fie înconjurat de oameni negativi, care se simt tot timpul rău, care taie elanul tuturor şi strică entuziasmul. Aceşti oameni îi deprimă pe cei din jur şi ajung să fie respinşi. Aşadar, nu trebuie să fiţi ca ei! Formaţi-vă obiceiul de a răspunde cu genul de cuvinte pozitive şi cu entuziasm.

„Dacă veţi continua să vorbiţi despre durere, aceasta nu se va diminua”
Printre cuvintele negative se află şi văicărelile precum: „Mă doare capul”, „Mi-e rău”, „Mă doare stomacul”, „Mi-e greaţă”. Keller sugerează că nu are rost să vă plângeţi, pentru că nu veţi reuşi decât să produceţi iritare sau, pe de altă parte, să stârniţi milă: „Să fim cinstiţi! Cu ce te pot ajuta eu dacă te doare stomacul? Nu sunt doctor! Du-te la doctor dacă ai o problemă medicală. De ce îmi spui mie toate astea? Dacă veţi continua să vorbiţi despre durere şi disconfort, acestea nu se vor diminua, ci dimpotrivă!”, scrie Jeff Keller.

Profitaţi şi de... vremea rea
O altă temă preferată de supărare şi de văicăreală este vremea. Nu vă lăsaţi afectaţi profund de ploaie, de nori sau de ninsoare. Acestea vin şi trec. În plus, dacă vă lamentaţi şi spuneţi mereu: „Vai, ce urât e afară!”, vremea nu se va îmbunătăţi. Chiar şi timpul mohorât are ceva pozitiv - acesta îmbie la ieşiri cu prietenii la o cafenea ori la teatru, la rendez-vous-uri romantice sau la oportunitatea de a citi în tihnă, de a asculta muzică şi, de ce nu, chiar de a vă juca sau de a dansa cu cei dragi de acasă.

• Negativismul nu ne afectează numai în interior, ci distruge şi relaţiile cu cei din jur.

Mâncaţi des fructe şi legume portocalii şi verzi

Cercetătorii au descoperit că un consum regulat de legume şi fructe generează un comportament mult mai optimist pentru persoanele care au în meniul zilnic suficiente plante sau produse vegetale. Potrivit ultimelor studii, un nivel ridicat de consum al legumelor şi fructelor duce la absorbţia unui nivel ridicat de caroten. O substanţă compusă a acestui antioxidant este betacarotenul, un pigment găsit în morcovi, portocale, dovleac, cartofi dulci, în legumele verzi şi în cele cu multe frunze. „Persoanele care sunt în general optimiste au în sânge niveluri ridicate de caroten şi betacaroten. Acesta este un prim studiu care demonstrează că între optimism şi sănătate există o relaţie strânsă”, susţine Julia Boehm din cadrul Universităţii Harvard, divizia de Sănătate Publică. Cercetătorii susţin că antioxidanţii au un efect de destresare asupra consumatorilor. Studiul a analizat concentraţii de mostre de sânge care aveau substanţe antioxidante, inclusiv caroten şi betacaroten, dar şi vitamina E, de la aproape 1.000 de persoane din Statele Unite ale Americii, atât bărbaţi, cât şi femei cu vârste cuprinse între 25 şi 74 de ani. Cercetătorii au descoperit că, dintre persoanele evaluate, cele care aveau mai mult caroten în sânge erau cu 13 procente mai optimiste comparativ cu ceilalţi subiecţi.

• Înconjuraţi-vă de persoane care au, de obicei, o atitudine pozitivă, pentru a nu vă „contamina” cu energie negativă.