Main menu

header

22-07-1de Cătălina Tăgârţă

În ultima vreme au apărut tot felul de terapii, cu nume care mai de care mai pompoase, care pretind că pot rezolva multe dintre problemele de sănătate. Cu o simplă căutare pe internet vom afla foarte multe despre acestea. Însă, cum românii sunt sceptici de felul lor, pentru a se decide asupra uneia dintre ele au nevoie de mai mult de atât. Alexandru Ivan (foto), terapeut în terapia Bowen şi reprezentantul site-ului www.terapiebowen.ro, ne-a spus mai multe pe această temă.

„În stare de relaxare totală, organismul rezolvă orice problemă”
- Ce este terapia Bowen şi în ce constă ea?
- Cunoscută şi ca „terapia Bowtech”, prescurtare de la Bowen Technique, aceasta este, de departe, cea mai simplă şi mai eficientă tehnică holistică a secolului al XXI-lea. Este asul din mâneca umanităţii, soluţia viitorului pentru însănătoşirea lumii. Este o tehnică terapeutică extrem de profundă, ce are la bază teoria conform căreia organismul în stare de relaxare totală îşi activează abilitatea de a rezolva orice problemă a corpului sau a minţii, prin readucerea acestora în echilibru şi armonie. Este o metodă de vindecare neinvazivă şi foarte delicată.

- Folosiţi anumite instrumente, aparate, pentru efectuarea acesteia?
- Nu. Pentru terapie nu e nevoie decât de un pat şi de un specialist care va „manevra” şi va stimula anumite zone din corp. O şedinţă de terapie Bowen constă într-un număr de mişcări delicate, practicate cu degetele, asupra muşchilor, fasciilor şi ligamentelor. Astfel se transmit mesaje în interiorul corpului, de reactivare a memoriei celulare, a unei stări ideale, de relaxare şi echilibru.

„Formulă unică de reechilibrare neuromusculară”
- Deci, să înţelegem că terapia se aseamănă cu presopunctura sau cu masajul?
- Nu aş putea spune asta, fiindcă aici nu e vorba nici de masaj, nici de presopunctură, cu atât mai puţin de chiropraxie. E adevărat că pacientul se aşază pe o masă specială, la fel ca la masaj, însă în acest caz se fac mişcări pe anumite puncte, după care se fac pauze de câteva minute, timp în care se transmit mesajele necesare la creier. Pot spune că este o formulă unică de reechilibrare neuromusculară. Lucrează în principal prin sistemul nervos, atât asupra sistemului osos, cât şi la nivel muscular. Deplăsările osoase se realiniază, deşi nu se execută nicio manipulare a articulaţiilor sau a oaselor, ca în chiropraxie. Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte, deşi nu se masează muşchii, ca în masajul terapeutic. Meridianele energetice se restabilesc imediat, deşi practica nu se bazează pe meridiane şi nu se aseamănă nici cu acupunctura, nici cu presopunctura. Echilibrul psihic se normalizează, deşi nu este necesară invocarea unui răspuns emoţional, ca în cazul terapiilor ce se adresează deopotrivă minţii şi corpului.

- Ce afecţiuni pot fi tratate?
- În fiecare dintre noi există abilitatea de autovindecare. Astfel, terapia Bowen nu are limite în ceea ce priveşte persoanele cărora se adresează, fiind folositoare oricui, de la nou-născuţi la persoane în vârstă. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea problemelor musculare şi osoase, cât şi în tratarea afecţiunilor interne, oferă alinare femeilor însărcinate şi persoanelor cu nevoi speciale. Bowen reduce convalescenţa indiferent de vechimea afecţiunii, conferă o stare de bine şi un plus de energie. Lista cu afecţiunile pe care le poate trata este foarte, foarte lungă, şi poate fi găsită pe site-ul www.terapiebowen.ro. E drept însă că cele mai multe persoane apelează la noi pentru probleme articulare, endocrine şi stres.

Face minuni în caz de infertilitate
- Cât durează o şedinţă şi de când încep să se vadă îmbunătăţirile?
- Durata unei şedinţe este între 40 şi 60 de minute, iar rezultatele se pot remarca şi de la prima şedinţă de tratament, deoarece corpul începe procesul de autovindecare. Spre deosebire de alte tehnici fizice, Bowen nu foloseşte manipularea forţată. Aşa cum spuneam, după fiecare manevră, terapeutul face o pauză de câteva minute, pentru a-i permite corpului să întreprindă măsurile necesare pentru autovindecare în propriul său ritm. E bine de ştiut că şedinţele se fac săptămânal, iar pentru vindecare în cazul problemelor acute s-ar putea să fie nevoie de doar câteva şedinţe. Însă numărul acestora nu e un impediment pentru cei care cred în terapie. Avem pacienţi care vin la noi tocmai din Olteniţa, Călăraşi, Râmnicu-Vâlcea, Caracal, Găeşti, Râmnicu-Sărat, Buzău, după ce au văzut că rudele sau cunoştinţele lor s-au vindecat sau şi-au ameliorat problemele de sănătate în acest fel.

- Ce simte pacientul în timpul terapiei: durere, relaxare, teamă?
- Nu e vorba de niciun fel de durere, ci de o relaxare profundă.

- Înainte sau după şedinţă trebuie să aibă un anumit comportament? Trebuie să facă exerciţii, să ţină un anumit regim alimentar şi aşa mai departe?
- Nu. Terapia este de ajuns. Deşi, în anumite situaţii, se pot recomanda unele remedii naturiste, pe care poate să le ia în timpul tratamentului. De exemplu, pentru afecţiunile tractului urinar şi vezicii biliare - inclusiv pentru pietre şi nisip - se pot consuma câte două felii de sfeclă roşie dimineaţa, înainte de micul dejun cu jumătate de oră.

- Am înţeles că terapia face minuni şi când vine vorba despre infertilitate. E adevărat?
- Fertilitatea este o problemă ce frământă sute de mii de cupluri din întreaga lume, iar legătura dintre aceasta şi terapia practicată de noi este una foarte strânsă, întrucât pot fi rezolvate problemele care-i împiedică să aibă un copil. Pentru asta însă este mai bine ca şedinţele să fie făcute de ambii parteneri, nu doar de cel cu probleme. Bowtech reechilibrează organismul, şi astfel toate problemele de sănătate pot deveni trecut. Procesele hormonale încep să se desfăşoare în condiţii normale, întregul organism se armonizează şi conceperea copilului va reprezenta o misiune mult mai uşoară.

Tehnica a fost concepută în anii ’50

- Care este istoricul terapiei şi de cât timp este în România?
- Deşi în România este nou-apărută, în plan internaţional este considerată cea mai puternică metodă de însănătoşire atât de medicina alopată, cât şi de cea alternativă! Tehnica a fost concepută în anii ’50, de regretatul Thomas Ambrose Bowen, în satul Victoria, din Australia. În 1986, la patru ani de la moartea lui Tom Bowen, soţii Rentsch încep predarea tehnicii pe mai multe continente, iar astăzi, peste 19.000 de persoane din întreaga lume au făcut cursuri specializate, pentru a o putea practica.

• Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte, deşi nu se masează muşchii, ca în masajul terapeutic.