Main menu

header

25-08-1de Cătălina Tăgârţă

Gemoterapia este terapia cu extracte din muguri şi din alte ţesuturi vegetale embrionare ce au stocate puterea regeneratoare a plantei, precum: boboci, amenţi (inflorescenţe bogate în polen), mlădiţe (ramuri tinere), rădăcini tinere, scoarţa internă a rădăcinii sau scoarţa de pe ramurile tinere, seva sau seminţele, aşa-numitele „celule stem” vegetale. Carmen Ponoran (foto), farmacist şi secretar general a Asociaţiei Române de Gemoterapie şi Homeopatie, ne-a spus mai multe despre gemoterapie şi afecţiunile pe care le poate trata aceasta.

Extractul conţine substanţele active ale plantei
- Ce este şi cum funcţionează gemoterapia?
- În ţesuturile embrionare se regăsesc, indiferent de vârsta plantei, proprietăţile de menţinere a reacţiilor anabolice ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere şi de multiplicare celulară. În plus, extracţia în stare proaspătă păstrează nealterate substanţele active: enzime, fitohormoni, aminoacizi, substanţe cu structuri asemănătoare organismului uman care pot, datorită acestei calităţi, să iniţieze reacţii la nivel celular, cu rol de fagocitare - eliminare a substanţelor străine, având ca rezultat detoxificarea celulelor blocate şi reluarea funcţionalităţii lor. Putem spune că gemoterapia este o terapie blândă care acţionează profund.

- Prin ce se deosebesc extractele gemoterapeutice de fitoterapeuticele clasice?
- În primul rând, compoziţia chimică este diferită de cea a extractelor obţinute din părţi adulte ale plantei. Conţin compuşi sub formă de precursori, dar şi compuşi ce se acumulează şi nu se mai transformă pe parcursul procesului de diferenţiere a ţesuturilor. Au un conţinut bogat în factori de creştere, enzime, proteine, aminoacizi, vitamine şi săruri minerale, semnificativ diferit de al părţilor adulte ale plantei, iar acţiunea terapeutică este diferită, în multe cazuri, de cea pe care o cunoaştem la părţile adulte ale aceleiaşi plante folosite în fitoterapia tradiţională.

Seva de mesteacăn, excelent detoxificant
- Care sunt afecţiunile care se pot trata cu extracte gemoterapeutice?
- Produsele gemoterapeutice pot fi recomandate în cure de întreţinere pentru menţinerea stării de sănătate sau pentru a trata diverse afecţiuni.
Există astfel posibilitatea de a face o cură cu extract din muguri de smochin pentru durerile de stomac sau duoden - gastrite, ulcere - primăvara şi toamna, o cură cu extract din muguri de stejar, pentru a trece mai uşor peste astenia de primăvară, o cură de slăbire cu extract din sevă de mesteacăn şi extract din amenţi de mesteacăn sau o cură cu extract din muguri de coacăz negru pentru prevenirea alergiilor de sezon - de exemplu alergia la polen.
O detoxificare generală a organismului o poate realiza extractul din sevă de mesteacăn prin puterea sa regeneratoare, depurativă şi antioxidantă remarcabilă. Stimulează funcţionarea majorităţii organelor, prin activarea metabolismului la nivelul aparatului osteoarticular, endocrin, urinar, cutanat, a sistemului nervos central şi a sistemului reticulo-endotelial, acei gunoieri ai organismului de la nivel celular. Administrarea în cure repetate duce la eliminarea acidului uric, a ureei şi reduce nivelul colesterolemiei. Deosebit de utilă persoanelor cu litiază renală, cistită cronică, artroză şi reumatism cronic degenerativ, reumatism muscular şi articular cu tendinţă la calcifieri, oligurie, albuminurie, hiperuricemie şi gută, obezitate, hipercolesterolemie, celulită, dermatoze. Două cure pe an cu extract din sevă de mesteacăn ne va face mai puţin vulnerabili în faţa bolilor.

- Pot fi recomandate aceste extracte şi copiilor?
- Extractul din muguri de brad este cel mai important produs gemoterapeutic recomandat în profilaxia şi tratamentul principalelor afecţiuni ale copilăriei: rahitism, dureri osoase de creştere, carii dentare de demineralizare, întârzieri şi tulburări ale creşterii. Apoi, extractul din muguri de porumbar este tonic şi stimulator general, recomandat pentru refacerea organismului după boală şi favorizează la copii dezvoltarea fiziologică armonioasă. Pentru efecte deosebite, vitaminizant, antiinflamator, osteoblastic - stimulează creşterea ţesutului osos - extractul din mlădiţe de măceş ar putea fi un preparat mereu la îndemână pentru mămici: pentru profilaxia rahitismului - împreună cu extractul gemoterapeutic din muguri de brad, pentru profilaxia antigripală - împreună cu extractul din muguri de coacăz negru, pentru copiii cu tulburări de creştere cauzate de episoadele inflamatorii recidivante - otite, amigdalite, rinite, traheobronşite. Şi lista poate continua...

Peste 60 de astfel de preparate se găsesc şi pe piaţa românească
- Există contraindicaţii pentru acest tip de terapie?
- Este o terapie în general lipsită de reacţii adverse sau contraindicaţii. Aşadar, cantitatea de alcool din produse nu împiedică recomandarea acestora şi în afectări ale funcţiei hepatice, la copii, celor vârstnici, persoanelor însărcinate sau celor care conduc autovehicule. Pentru anumite produse există anumite atenţionări: mlădiţele de rozmarin nu se administrează seara, producând o excitabilitate la nivelul sistemului nervos ce poate provoca insomnia. Mugurii de arin negru şi arin alb opresc lactaţia. Mlădiţele de cimişir sau vâsc nu se vor administra în sarcină.

- Cât timp durează tratamentul cu gemoterapice?
- Pentru întreţinerea stării de sănătate sau cure de detoxificare, administrarea durează de la două-trei săptămâni la una-trei luni. În cazul unor afecţiuni cronice, administrarea este bine să fie corelată cu investigaţii medicale care să stabilească stadiul şi rezultatele obţinute, medicul hotărând schema de tratament optimă. În cazurile acute se poate apela la gemoterapie ca tratament adjuvant şi este indicat să se continue administrarea timp de cinci-şapte zile şi după obţinerea ameliorării.

- Cui trebuie să ne adresăm pentru a urma un asemenea tratament natural?
- Există medici specializaţi în gemoterapie. Asociaţia Română de Gemoterapie şi Homeopatie are în derulare programe de iniţiere în gemoterapie şi altele de pregătire continuă, pentru medici şi farmacişti, site-ul nostru este www.gemoterapie.ro. În plus, produsele se găsesc în magazinele cu produse naturiste din întreaga ţară şi la anumite farmacii. Până acum au fost studiate peste 80 de extracte gemoterapeutice, dintre care peste 60 se găsesc şi pe piaţa românească.

O metodă aplicată şi în Antichitate

- Care este istoricul gemoterapiei?
- În Antichitate era mult folosit faimosul „Unguentum populeum”, preparat din muguri de plop, ce a avut o deosebită reputaţie timp de secole. Dar gemoterapia modernă a luat fiinţă în urmă cu 60 de ani, „părintele” ei fiind medicul belgian Pol Henry, care a fundamentat, pe baze ştiinţifice, o nouă fitoterapie.

Extractele gemoterapeutice trebuie păstrate în recipiente de sticlă, pentru că materialul plastic poate interacţiona cu produsul, modificându-i compoziţia şi calităţile.