Main menu

header

de Cristina Cristache

Soarele este din ce în ce mai periculos, asta auzim la toate canalele de ştiri. Când astfel de ştiri ne bombardează, evităm soarele, uitând cât de important este însă pentru sănătatea noastră. Vracii s-au bazat pe terapia numită „helioterapie” ca adjuvant în vindecarea rănilor, pentru a trata boli ale sistemului osos, infecţii pulmonare ori stări de slăbiciune. Este adevărat că o expunere incorectă creşte riscul cancerului de piele, însă băile de soare corecte ne pot face mai fericiţi şi mai sănătoşi, iar toamna este momentul ideal pentru o terapie cu lumină.

Razele, cea mai bună cremă pentru tenul cu probleme
Cercetătorii au demonstrat că băile de soare corecte ajută la alinarea unei game largi de probleme de sănătate, în special în boli cronice de piele precum acnee, eczeme şi psoriazis. Pentru a face însă o baie de soare sigură şi benefică se recomandă expunerea frecventă şi de scurtă durată. Conform studiilor, se pare că cele mai eficiente sunt primele raze de soare ale dimineţii. Astfel, scade riscul declanşării cancerului de piele, dar şi al arsurilor.

Esenţial pentru fixarea calciului în oase
Este ştiut că orice om are nevoie de calciu pentru oase şi dinţi puternici, însă pentru a fi sigur că doza de calciu îşi va îndeplini sarcina, este nevoie de o rezervă semnificativă de vitamina D - care ajută la fixarea calciului în oase. Razele soarelui declanşează secreţia de vitamina D în organism, care este esenţială şi pentru menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Expunerea la soare creşte, de asemenea, şi numărul de celule albe în organism. Acestea reprezintă principala modalitatea de apărare a organismului împotriva atacului violent al infecţiilor.

Întăreşte inima
Organismul uman are nevoie de razele soarelui şi pentru a descompune colesterolul rău care poate bloca arterele. Lumina solară este de ajutor şi în cazul tensiunii arteriale. S-a demonstrat că aceasta este mai mare în timpul iernii şi mai scăzută vara. Teoria se bazează tot pe capacitatea soarelui de a declanşa producerea de vitamina D, a cărei absenţă reprezintă o creştere a riscului bolilor cardiace. La fel ca vitamina D şi serotonina, substanţa care dă „starea de bine”, este produsă tot în prezenţa luminii. Efectele sale sunt antidepresive, relaxante şi creatoare de bună dispoziţie.

Dacă vreţi un corp frumos, nu vă feriţi de soare!
Helioterapia stimulează activitatea glandei tiroide, ceea ce generează efecte favorabile asupra persoanelor care suferă de obezitate, iar cei subponderali obţin o creştere a greutăţii. Băile de soare sunt deci un tonic general, reconfortant, ce dezvoltă armonios corpul. Terapia prin lumină acţionează favorabil şi în cazuri de randament intelectual şi fizic scăzut, dureri de cap, pubertate întârziată, anemie, tuberculoză osoasă şi articulară, abcese reci, peritonită tuberculoasă, adenite cronice, pleurezii, lupus, osteoartrite, reumatism, stafilococie cutanată, fistule, anexite, nephrite, diaree şi leucoree.

Eficienţă maximă în orice tip de tuberculoză
Terapia cu raze de soare este eficientă în diferite forme de tuberculoză deschisă cu mers lent, tuberculoze osoase, vertebrale, ale laringelui, genitale, intestinale, pulmonare. În cazul acesteia, mai întâi este necesară o perioadă de aclimatizare de opt-zece zile, care poate fi prelungită dacă apar fenomene nedorite precum febră sau guturai. Tratamentul este individualizat, iar intoleranţa se poate manifesta printr-o creştere progresivă a temperaturii de la o zi la alta. În cazul copiilor se recomandă înainte o cură de aer.

Sfaturi

Iată câţiva paşi care vă vor îndruma pentru a obţine cele mai bune efecte în urma curei cu lumină solară:
- treziţi-vă cu aproximativ 15 minute înainte de răsăritul soarelui;
- nu mâncaţi nimic nici înainte, nici după acest moment timp de două ore;
- faceţi apoi un duş cu apă caldă, ştergeţi-vă bine tot corpul;
- staţi cât mai aproape de fereastră, iar în timpul iernii încălziţi bine camera;
- întindeţi-vă pe podea şi expuneţi-vă corpul la lumină atât pe o parte, cât şi pe cealaltă;
- respiraţi cât mai profund utilizând întreaga capacitate a plămânilor, concentrându-vă atenţia asupra plexului solar.
Pe măsură ce veţi realiza asimilarea energiei luminoase a soarelui la răsărit, starea lăuntrică benefică se va amplifica treptat în fiinţa dumneavoastră.

Pont! Pentru helioterapie este necesar ca încăperea să aibă măcar o fereastră orientată spre răsărit.

- În prima săptămână este recomandat să vă expuneţi gradat corpul până la trei-patru minute, ajungând apoi la zece minute în săptămâna următoare. În a treia săptămână veţi creşte perioada expunerii până la maximum 20 de minute. În cazul helioterapiei practicate la răsărit, veţi constata că, indiferent de perioada anului, pielea se va bronza, prezentând o tentă uşor aurie.
- În cadrul acestei terapii este complet interzis consumul de cafea, alcool sau tutun