Main menu

header

20-06-1de Cătălina Tăgârţă

Valenţele terapeutice ale râsului au fost menţionate încă din cele mai vechi timpuri atât de medici, cât şi de oameni de cultură, de înţelepţi, savanţi sau de filozofi. Fitoterapeutul Liviu Buluş (foto) confirmă acest lucru şi consideră că râsul are acţiune benefică asupra noastră atât mental, cât şi spiritual, de aceea susţine că „o zi pierdută este aceea în care nu ai râs”.

„Are un rol de contrabalansare psihică”
Potrivit specialistului, experţii în psihologie s-au concentrat să descifreze nu numai mecanismele neurologice ce produc râsul, ci şi diferitele forme ale acestuia şi semnificaţiile lor. „Râsul nervos este provocat de teamă şi reprezintă un fel de supapă de evacuare a tensiunii psihice. Acesta nu trebuie oprit niciodată, pentru că, deşi se manifestă sub auspicii nefericite, are un rol foarte important de contrabalansare psihică. În acelaşi timp, râsul sarcastic apare mai ales la persoanele cu spirit dominator şi foloseşte la ascunderea furiei. Dacă râdeţi adesea în acest fel, mai bine încercaţi să transformaţi acest râs într-un zâmbet şi veţi vedea că starea de spirit vi se va schimba”, îndeamnă fitoterapeutul Liviu Buluş.

O alternativă mereu la îndemână
Mai există însă şi alte tipuri de râs, cel de negare, cel comic sau râsul de plăcere. „Râsul de negare este unul de neîncredere, ce apare atunci când ni se aduce o laudă pe care n-o merităm, când ni se face o promisiune în care nu credem, când cineva ne critică pe nedrept. Poate fi un reflex de apărare, ce ne permite să suportăm o încărcătură emoţională foarte mare fără să suferim prea mult sau să cădem în depresie, însă, dacă ne-am cultivat suficient optimismul şi simţul umorului, acest râs de negare poate constitui un punct de plecare foarte bun pentru a ne induce apoi o stare de acceptare plină de înţelepciune a situaţiilor dificile. În ceea ce priveşte râsul plăcerii, acesta constituie o formă de a comunica astfel celor din jur starea noastră benefică, motiv pentru care este extrem de molipsitor şi de agreabil pentru cei care ne înconjoară. Din această categorie face parte şi râsul persoanelor îndrăgostite, care exprimă o stare de preaplin sufletesc, de fericire. În ultimul rând, e vorba despre râsul comic, forma cea mai sănătoasă şi caracteristică persoanelor care au un simţ al umorului extrem de dezvoltat. Una dintre particularităţile sale extrem de importante este că poate fi exprimat într-o paletă practic inepuizabilă de situaţii, de la cele mai plăcute la cele mai ameninţătoare şi, practic, fără ieşire, însă este un adevărat elixir de sănătate, la care putem apela oricând, el fiind cultivat cu precădere de psihoterapeuţi”, a adăugat fitoterapeutul.

„Reactivează funcţiile imunitare prin mărirea numărului de anticorpi”
Considerat de mulţi cel mai bun medicament, râsul are numeroase beneficii. „În primul rând, acesta are capacitatea de a scădea presiunea arterială până la valoarea normală, apoi elimină hormonii stresului din organism, creşte elasticitatea masei musculare şi reactivează funcţiile imunitare prin mărirea numărului de anticorpi. De asemenea, râsul declanşează producerea de endorfine - substanţa care ucide în mod natural durerea localizată într-un anumit punct al organismului, dar produce şi o stare generală de bine şi bună dispoziţie la toate nivelurile corpului”, ne-a dezvăluit specialistul în terapii complementare.

„Creşte activitatea limfocitelor T”
Râsul creşte ritmul cardiac, ajută la oxigenarea sângelui, reduce sensibilitatea la durere prin blocarea producerii hormonilor responsabili cu stresul, iar sistemul imunitar produce şi activează mai mulţi anticorpi, ce vor lupta cu bacteriile din organism. „S-a constatat că râsul în hohote produce eustres - o stare ce generează, la rândul său, sănătate şi emoţii pozitive, iar studiile au arătat că, după o partidă de râs, în organismul uman au loc schimbări la nivelul sistemului imunitar precum: creşterea numărului celulelor ce atacă agenţii patogeni infiltraţi în organism şi celulele canceroase; creşterea activităţii limfocitelor T; creşterea numărului de anticorpi IgA (n.r. - imunoglobulina A) ce apără tractul respirator superior de infecţii şi agenţi patogeni, virusuri agresive generatoare de boli; creşterea producţiei de gamma interferon, care activează şi menţine sistemul imunitar la parametrii necesari în perioadele de criză. În plus, unele experimente au arătat că două ore de râs la un film bun au făcut ca sistemul imunitar să funcţioneze la parametrii săi maximi timp de o săptămână”, a mai spus specialistul.

„Efectuaţi exerciţiul cel puţin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara”
În acest context, e clar că terapia prin râs vă poate face mai sănătoşi şi mai frumoşi, aşa că tot ce trebuie să faceţi e să treceţi cel puţin de două ori pe zi printr-o astfel de stare.
Fie că apelaţi la gâdilat sau faceţi un concurs de imaginaţie, în care încercaţi să vă amintiţi episoade amuzante din viaţa dumneavoastră sau secvenţe dintr-un film bun, efectul este garantat. Mai puteţi încerca şi râsul pe silabe. „Chiar dacă pare o metodă banală, râsul prin silabe are o eficienţă de aproape 100%, chiar şi atunci când suntem singuri şi nu avem o dispoziţie prea veselă. Tot ce trebuie să faceţi este să relaxaţi abdomenul şi să respiraţi profund, apoi rostiţi cu voce tare, eventual uitându-vă în oglindă, următoarea înşiruire de silabe: HA-HA-HA-HA-HA-HA-HI-HI-HI-HI-HI-HI-HU-HU-HU-HU-HU-HI-HI-HI-HA-HA-HO-HO. E important să efectuaţi exerciţiul de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de câteva minute. Cele mai «tari» efecte le are când îl faceţi în cuplu sau în grup, participanţii trebuind să facă dovada talentului lor oratoric, citând combinaţia de silabe mai sus menţionată cât mai convingător”, ne-a învăţat Liviu Buluş.
Dacă sunteţi o persoană sobră, o altă variantă ar fi să recurgeţi la exagerarea stării de spirit. Deşi foarte simplu în aparenţă, exerciţiul presupune un act curajos: să vă detaşaţi de tiparele psihologice cu care v-aţi obişnuit, după cum sfătuieşte şi psihologul american Enda Junkins. Puteţi face acest lucru foarte simplu: mergeţi în faţa oglinzii şi daţi sobrietăţii dumneavoastră un aer imperial, de parcă aţi fi în pielea lui Napoleon, Ramses al II-lea şi Petru cel Mare al Rusiei la un loc.
Mai multe detalii găsiţi şi pe site-ul www.mentormacro.com.

Contribuie la tratarea cancerului

De cele mai multe ori, oamenii au un sentiment de jenă atunci când trebuie să spună o glumă sau să se simtă bine dispuşi în prezenţa unui pacient bolnav în stadiul terminal. „Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru un prieten în suferinţă este să creaţi în jurul său un climat de veselie şi de bună dispoziţie, de optimism, de confort, pentru a-l face să uite de starea sa de boală. Faptul de a zace într-un pat de spital sau în patul din propriul apartament şi a-şi plânge de milă nu a ajutat niciodată pe nimeni”, a explicat specialistul Liviu Buluş.
Chiar dacă emoţiile vă blochează râsul, exageraţi-le la maximum până când le sesizaţi din plin latura comică, după care vor dispărea de la sine într-un hohot de râs sau măcar într-un zâmbet eliberator.