Main menu

header

18-05-1de Cătălina Tăgârţă

Hipnoterapia este o formă de psihoterapie ce combină inducţia transei hipnotice cu tehnici individualizate de consiliere. Ea presupune o abordare holistică a însănătoşirii, vindecării şi a stării generale de bine a individului. Unul dintre scopurile acesteia e de a contribui, prin intermediul relaxării, la eliminarea tensiunilor şi la restabilirea completă a controlului vieţii individului. Iulian Milcu (foto), hipnoterapeut la Clinica Gold Psy Soluions, ne-a vorbit mai mult pe această temă.

„Pacientul hotărăşte când intră în transă…”
- În primul rând, cine are voie să apeleze la această practică?
- Hipnoterapia se adresează oricui doreşte un plus de autocunoaştere, dezvoltare personală, optimizare a unor strategii de a face faţă eficient stresului, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare şi rezolvare a unor probleme personale, inclusiv de sănătate.

- Cine are „interzis” la această terapie?
- Cei care au afecţiuni organice ale creierului, un nivel foarte scăzut de inteligenţă sau o capacitate scăzută de concentrare a atenţiei. Ca abordare terapeutică, hipnoterapia nu poate fi aplicată în cazul persoanelor cu psihoze sau cu afecţiuni generate de probleme organice, cum ar fi oligofrenia, ori al copiilor foarte mici, care au dificultăţi de înţelegere a limbajului uzual.

- În timpul şedinţei, persoanele îşi menţin autocontrolul?
- Da. Vor avea autocontrol în permanenţă. Rolul hipnoterapeutului este acela de ghid, de a ajuta persoana să obţină într-un timp scurt acea stare focalizată a atenţiei şi de a-i reaminti prin sugestii ceea ce vrea să schimbe sau să îmbunătăţească în viaţa sa. Însă cel hipnotizat deţine în permanenţă controlul, chiar dacă are ochii închişi, toate celelalte simţuri funcţionează la fel sau chiar mai bine decât în stare normală, aşa că el hotărăşte ce şi cât vrea să schimbe din atitudinea şi din comportamentul său, cel care lasă sau nu lucrurile să se întâmple.

„…pentru a ieşi nu e nevoie de terapeut”
- Clientul este forţat să accepte anumite sugestii?
- Nu. Psihicul nu va accepta nicio sugestie ce contravine convingerilor ori conduitei morale a celui hipnotizat. Ideea conform căreia oamenii pot fi controlaţi când se află în hipnoză este o imensă greşeală. Hipnoza se produce doar dacă tu permiţi ca ea să se producă şi se termină atunci când doreşti să se termine.

- Care sunt beneficiile?
- Hipnoterapia e o alternativă, o completare mai ieftină, nedureroasă, fără medicamente şi fără efecte secundare a multor tratamente alopate pentru o serie largă de afecţiuni medicale, precum şi una dintre cele mai rapide şi mai sigure modalităţi de rezolvare a unor probleme emoţionale.

„Utilizată şi pentru obţinerea anesteziei”
- Ce afecţiuni tratează?
- În primul rând, remodelează sentimentele de competenţă şi de încredere în sine ale clientului. Apoi, se lucrează la capitolul: managementul stresului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Tratează afecţiuni nevrotice: tulburări de atenţie şi memorie, anxietăţi, depresie, fobii, obsesii, atacuri de panică, insomnie etc., dar şi tulburări psihosomatice, cum ar fi afecţiunile aparatelor digestiv, respirator, endocrin, cardiovascular, dar elimină şi simptomele asociate unor probleme medicale precum astmul şi sindromul colonului iritabil. Se observă îmbunătăţiri şi în cazul afecţiunilor dermatologice, de exemplu în alergii, prurit, eczeme, psoriazis sau eliminarea negilor, ori chiar al aspectului fizic: slăbit, mărirea/micşorarea sânilor, eliminarea celulitei. Hipnoterapia mai poate trata şi disfuncţiile sexuale şi diverse afecţiuni ginecologice, printre care ejacularea precoce, impotenţa, frigiditatea, vaginismul, dismenoreea, infertilitatea. În schimb, capacităţile psiho-fizice, cum ar fi: văz, auz, memorie, atenţie, viteză de reacţie, putere şi rezistenţă fizică pot fi şi ele îmbunătăţite, la fel ca reducerea sau stagnarea simptomelor şi durerii în cazul bolilor cronice. Pentru gravide este chiar benefic să apeleze la această tehnică terapeutică, fără efecte secundare pentru mamă sau copil. Hipnoza poate să ajute mult în derularea naşterii, prin accelerarea procesului de dilataţie şi expulzare a fătului, dar şi prin diminuarea durerilor. Mai mult, terapia poate fi utilizată şi cu scopul reducerii anxietăţii preoperatorii, dar şi pentru obţinerea anesteziei în situaţiile în care anestezicele lipsesc ori pacientul nu le tolerează.

„Se întinde pe durata a 8-15 şedinţe”
- Cât durează o şedinţă?
- Între 45 de minute şi o oră şi jumătate. În cazuri deosebite însă, unde se doreşte rezolvarea unor probleme grave de sănătate, poate dura chiar şi două ore.

- De câte şedinţe e nevoie pentru a alunga insomnia sau stresul, spre exemplu?
- De regulă, o astfel de terapie se întinde pe durata a 8-15 şedinţe, care se desfăşoară săptămânal. Depinde însă de implicarea efectivă a clientului în propria sa vindecare, de motivaţia şi de dorinţa sa de a se face bine.

- Îmi puteţi da detalii, referitor la poziţia persoanei?
- Nu există condiţionări privind poziţia clientului, acesta poate obţine o transă eficientă chiar stând în picioare. De regulă, se utilizează un scaun sau un fotoliu comod, pentru că majoritatea clienţilor se simt mai confortabil aşa.

- Cât costă o şedinţă?
- Preţul este stabilit de fiecare clinică în parte şi discutat de terapeut cu pacientul la prima şedinţă. El nu poate fi mai mic de 50 de lei, conform deciziei Colegiului Psihologilor din România.

„Problemele de sănătate sunt consecinţa unor factori mentali şi emoţionali“

Ştiinţa a demonstrat de mult timp că există o puternică legătură între funcţionarea organismului şi a psihicului nostru. Credinţele, emoţiile şi gândurile noastre ne influenţează în mod direct funcţionarea organismului, multe dintre problemele de sănătate cu care ne confruntăm fiind consecinţa unor factori mentali şi emoţionali. Aşadar, pentru a ne schimba viaţa e necesar să învăţăm să schimbăm în modul nostru de gândire tot ceea ce ne-ar putea afecta sănătatea. Pentru mărirea sânilor, de exemplu, se folosesc tehnici de imagerie care acţionează la nivelul subconştientului. În cadrul acestor exerciţii de imagerie vizuală se dau sugestii, astfel încât să vă imaginaţi căldură la nivelul sânilor, creşterea afluxului de sânge, multiplicarea celulelor, a ţesuturilor şi aşa mai departe. Hipnoterapeutul vă ajută să vă imaginaţi în viitor ca şi cum aţi avea sânii măriţi. Aceste imagini formate la nivel subconştient determină organismul să acţioneze în acest sens, deci chiar se produce intensificarea circulaţiei urmate de creşterea elementelor tisulare.

Înregistrările audio, utile la domiciliu

- E posibil ca să se poată hipnotiza cineva singur, acasă?
- Da, dar numai dacă persoana în cauză a învăţat cum să facă acest lucru împreună cu un terapeut. Hipnoză la domiciliu se poate face şi utilizând înregistrări audio, aşa cum sunt CD-urile pe care noi le punem la dispoziţie clienţilor pe site-ul www.hipnoterapie.ro. Pacientul beneficiază de asistenţa terapeutului ca şi când ar fi în cabinet, de la începutul şi până la sfârşitul şedinţei.

„Cei care vor să renunţe la droguri, alcool sau nicotină pot apela cu încredere la hipnoterapie, la fel şi cei care au diverse obiceiuri nedorite, precum: bâlbâială, ticuri, bruxism, enurezis sau rosul unghiilor. Este o metodă puternică de intervenţie asupra psoriazisului şi de întărire a sistemului imunitar“