Main menu

header

20-06-1de Cristina Cristache

Vârsta înaintată, menopauza sau artrita reumatoidă sunt doar câţiva dintre factorii care duc la apariţia osteoporozei. Rezultatul acesteia este decalcifierea şi fragilitatea osoasă, ce pot cauza fracturi patologice. Astfel, în urma acestei situaţii traumatice, apar dureri intense, deformarea oaselor, scăderea în înălţime şi chiar imobilizarea. Toate acestea pot fi stopate printr-o procedură numită vertebroplastie, o alternativă inovatoare a tratamentelor tradiţionale. Aceasta se realizează fără incizia pielii, iar pacientul poate fi externat chiar în aceeaşi zi. Despre avantajele procedurii, dar şi despre riscuri şi contraindicaţii ne-a spus mai multe Bogdan Dorobăţ (foto), medic primar radiologie intervenţională de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Se injectează un ciment medical
- De când se practică vertebroplastia la noi?
- Din 2003 o facem noi, la Centrul Universitar Bucureşti, însă sunt centre şi în ţară unde a început să se practice. În Bucureşti facem în jur de 150 de intervenţii pe an, fiind cel mai important centru din acest punct de vedere în România. Intervenţia este simplă, dar necesită un echipament radiologic special pentru eficienţa şi siguranţa tratamentului.

- În ce constă această intervenţie?
- Această procedură constă în injectarea unui ciment medical în interiorul corpului vertebral, pentru consolidarea acestuia. Acesta este similar celui întrebuinţat de ortopezi sau neurochirurgi, care este asemănător celui utilizat în construcţii. Acesta trebuie încălzit, însă nu la temperaturi foarte mari, ca să nu lezăm măduva spinării, aşa că trebuie să aibă proprietatea de a se încălzi mai greu. El trebuie injectat în doar 10-15 minute, altfel se întăreşte, iar intervenţia devine imposibilă. Una dintre consecinţele osteoporozei, şi anume tasarea vertebrală, se poate trata prin această intervenţie. Osteoporoza reprezintă dispariţia calciului din oase. Acestea îşi pierd rezistenţa şi, la orice mişcare bruscă - lovire sau simplă cădere - se turtesc, pentru că nu mai au o structură normală, oasele coloanei devin precum un burete. Spre exemplu, la un os normal, pentru a introduce acest dispozitiv - acul de puncţie - ar trebui să ne ajutăm de un ciocan, însă, prin metoda modernă, el pătrunde în structura osoasă fără dificultate.

Nu se tratează osteoporoza, ci consecinţele acesteia
- Ce afecţiuni se pot remedia prin această procedură?
- 90% dintre pacienţii care fac vertebroplastie au osteoporoză. Intervenţia nu tratează osteoporoza în sine, ci consecinţele acesteia. Tratamentul acestei afecţiuni se face de endocrinologi. Mai intervenim şi în metastazele osteolitice la pacienţii cu cancer osos, care metastazează la nivelul corpului vertebral şi mănâncă practic osul. Prin această procedură, noi ajutăm să nu se întâmple acest lucru, întărind structura osoasă a coloanei. O altă indicaţie sunt hemangioamele, adică un ghem de vase de sânge, de obicei din naştere, chiar în corpul vertebral. În spaţiul de localizare al acestora nu există os, şi atunci e dureros. Intervenim şi asupra mielomului multiplu. Însă, acestea reprezintă doar zece procente din totalul afecţiunilor asupra cărora putem aplica vertebroplastia. Cele mai multe persoane sunt vârstnicii, în special femeile aflate în postmenopauză. Cazurile complexe sunt traumatismele în urma accidentelor. Acestea pot beneficia de un fel de vertebroplastie, dar numai în cazul fracturilor recente, la care fragmentele nu sunt deplasate. Se face vertebroplastie cu balon. Acesta se umflă şi creează o cavitate care se umple cu ciment.

- Cum aflăm dacă suferim de o afecţiune care necesită vertebroplastie?
- Analizele constau în osteodensitometrie, care măsoară nivelul calciului din oase. În plus, se fac consultaţii endocrinologice, iar dacă medicul consideră că ar fi necesară o asemenea intervenţie, trimite pacientul la noi. Am avut şi persoane tinere, însă foarte puţine. Vin mai ales cei care au probleme osoase şi care au fost trataţi pe perioade lungi cu antiinflamatoare. Acestea din urmă sunt bune pentru tratamentul inflamaţiilor, dar au dezavantajul de a demineraliza osul. La noi se fac o radiografie şi un RMN sau CT. La pacienţii cu alte boli este important să nu facă tratamente cu anticoagulante, pentru că riscul de hemoragie creşte. La fel se întâmplă în cazul celor care au diferite infecţii.

Uneori, intervenţia se face prea târziu
- Vertebroplastia se poate face în orice moment sau doar la debutul bolii?
- Cu cât mai repede, cu atât mai bine, mulţi nu ştiu despre această intervenţie şi, de regulă, din acest motiv vin destul de târziu. Sunt pacienţi care ajung la noi cu un corp vertebral distrus, turtit, de 2-3 mm. În aceste cazuri, intervenim doar deasupra şi dedesubtul vertebrei, pentru a consolida puţin coloana.

- Anestezia este totală sau locală?
- Se face anestezie locală şi se sedează uşor pacientul. Durerea de slabă intensitate sau senzaţia de corp străin durează foarte puţin, între unul şi trei minute, până când acest ac, prin care se realizează injectarea cimentului, este introdus. Anestezia generală nu se pretează pacienţilor în vârstă, de peste 60 de ani, cu multe alte afecţiuni, cardiologice, neurologice şi aşa mai departe. Acest corp vertebral, de care vorbim, nu poate fi reînălţat la poziţia iniţială, scopul nostru este de a-l consolida aşa cum e pentru a fi în siguranţă şi pentru ca pacientul să scape de durere.
În două şedinţe se pot repara şapte, chiar opt vertebre

- Câte vertebre se pot repara într-o şedinţă?
- Tratăm maximum trei vertebre într-o intervenţie, dar după o săptămână se poate reinterveni şi la alte niveluri. În două şedinţe se pot repara şapte, chiar opt vertebre.

- Contraindicaţii există pentru acest tratament?
- În osteoporoză nu, însă, în cazul metastazelor osteolitice, pot exista uneori contraindicaţii. La osteoporoză, corpul are carcasa integră, în interior e distrus. La o metastază osoasă, care distruge osul, dacă procesul a afectat peretele posterior, exact dinspre măduvă, procedeul e foarte periculos, pentru că cimentul va migra şi va comprima măduva.

În câteva ore pacientul poate pleca acasă

- Care sunt avantajele procedurii?
- În primul rând, durează destul de puţin, circa 30 de minute, iar în două-trei ore, pacientul pleacă acasă, deja pus în mişcare şi fără dureri. Se lucrează în laboratorul de angiografie, care oferă o imagine de calitate, în sală sterilă. După operaţie recomandăm pacientului antiinflamatoare şi antialgice, rareori un antibiotic pentru câteva zile. Sunt persoane cărora le facem şi o biopsie, o probă de os, pentru a depista felul de cancer, după care se face vertebroplastia, fără a întrerupe intervenţia. Este important de reţinut că tratamentul pentru osteoporoză nu se întrerupe niciodată. Suntem mulţumiţi că până acum nu am avut incidente, nici măcar la cei cu alte probleme.

De reţinut! Statisticile arată că aproximativ 90% dintre pacienţii care au beneficiat de o vertebroplastie au prezentat ameliorarea durerii în foarte scurt timp şi au reuşit să îşi redobândească abilitatea de a desfăşura activităţile cotidiene.