Main menu

header

13-06-1de Cătălina Tăgârţă

V-aţi gândit vreodată că muştele, care vă scot din minţi vara, dar şi gândacii şi multe alte insecte nepoftite vă pot salva viaţa? Doctorul Mircea Ciuhrii (foto), membru activ al Academiei Oamenilor de Ştiinţă al Societăţii Internaţionale de Patologie a Nevertebratelor şi membru titular al Academiei Ecologice din Republica Moldova, ne-a spus mai multe despre enthomoterapie, căreia i-a pus bazele.

„Virusul se elimină din organism ca un «corp străin»”
- Povestiţi-mi despre activitatea dumneavoastră de dinainte de „terapia cu insecte” şi cum aţi ajuns să le folosiţi pentru a reda sănătatea oamenilor.
- Din 1972 am început să construiesc arme biologice împotriva insectelor nedorite de om, iar în acest sens eram obligat să utilizez bacolovirusurile. Făcând vreo şase astfel de arme, care trebuiau să înlocuiască pesticidele toxice, mi-a venit ideea că omul greşeşte distrugându-le şi, dacă tot vrea să scape de ele, măcar să le poată folosi la ceva. În acea perioadă lucram la teza de doctorat şi am realizat că pot utiliza insectele pentru obţinerea preparatelor biologice cu care omul poate scăpa de virusurile ce reprezintă un pericol pentru organismul uman, dar şi de formaţiunile tumorale. Am fost primul la nivel mondial care a pus şi în practică această teorie. Fiind iniţiat în domeniul biomolecular, mi-a venit ideea să măresc longevitatea, apoi am creat un unguent care are capacitatea să elimine bătăturile şi osteofitele de pe coloana vertebrală, am înfiinţat un laborator unde aveam să creez produsele şi, rând pe rând, au urmat şi celelalte invenţii.

- Înţeleg că lista cu afecţiunile ce pot fi tratate prin enthomoterapie nu se opreşte aici.
- Nu. În prezent avem peste 50 de produse ce pot vindeca de la boli grave, reînnoirea ţesutului, infecţiile ficatului, deci hepatitele de orice fel, herpes, de care suferă până la 70% din populaţie, până la produse cosmetice. În momentul administrării remediului pe bază de insecte virusul se elimină din organism ca un „corp străin”. Vindecarea depinde însă foarte mult de om. E important ca pacientul să-şi dorească să se facă bine şi să creadă în această terapie.

- Care este rata de succes în cazul hepatitelor, de exemplu?
- În cazul hepatitei B, virusul se elimină din organism în proporţie de 60%, iar virusul C, în proporţie de 45%. Dacă luăm însă în calcul faptul că tratamentul impus de medicina clasică nu dă nici el rezultate 100% la toate persoanele, are efecte adverse şi este extrem de costisitor, atunci consider că varianta mea de tratament este mult mai bună.

„Citostaticele naturiste ajută la regresia tumorilor”
- Vorbiţi-mi, vă rog, şi despre celelalte boli pentru care aţi găsit soluţii.
- După ce am creat preparatele antivirale mi-am dat seama că tumorile reprezentau factorul principal de mortalitate, care a întrecut chiar şi problemele cardiovasculare. Confruntându-mă cu o astfel de problemă, după ce mi-am extirpat o tumoare uriaşă din zona intercostală, am testat un nou preparat pe mine. Infecţia s-a stopat în câteva zile, iar tumoarea nu a mai recidivat, deşi au trecut doi ani de atunci, iar medicii nu-mi dădeau nicio şansă de supravieţuire. Citostaticele naturiste, obţinute din anumite faze de dezvoltare a insectelor, m-au ajutat enorm. Nu mi-a căzut părul, nu am păţit absolut nimic. Dar nu vorbesc aici doar despre perioada de după convalescenţă. Am găsit şi soluţia pentru regresia tumorilor. Am avut o clientă cu noduli la ambii sâni care, după un tratament cu Substanţe Biologic Active, a reuşit să elimine formaţiunele tumorale. Aceste acţiuni pot fi numite „operaţii biologice”. Apoi, am căutat soluţii şi pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiovasculare, pentru varice, insuficienţă cardiacă, celulită, acnee, negi, polipi şi multe altele.

- Pacientul poate lua tratamentul în paralel cu cel din medicina clasică?
- Nu. Medicamentele chimice au multe efecte adverse şi nu vreau ca persoana să le asocieze cu remediile fabricate de mine, care nu au efect advers şi sunt nedureroase, indiferent că-i vorba despre unguente, creme sau capsule.

„Poate conduce industria farmaceutică spre o nouă direcţie”
- Care este părerea dumneavoastră despre antibiotice?
- Nu pun la îndoială importanţa lor în tratarea diferitelor infecţii bacteriene, deoarece sunt principalele preparate în stoparea lor. Şi totuşi stafilococii şi streptococii, care pot provoca infecţii mixte grave, devin rezistenţi la acţiunea antibioticelor. De aceea, consider că elaborarea preparatelor pe baza extractelor din insecte, cu efect antimicrobian, antikeratinic, poate conduce industria farmaceutică spre o nouă direcţie, care ar putea produce o serie de preparate absolut noi pentru tratarea multor maladii considerate la ora actuală incurabile.

- În timpul curei, pacientul trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă sau regimul alimentar?
- Nu. Orice om are un stil alimentar şi atunci când îl încalcă, indiferent din ce motiv, constituţia corpului se deformează.

- Cum poate beneficia cineva de o astfel de terapie?
- Înainte de recomandarea medicaţiei, pacientul este supus unei consultaţii, unde i se va face anamneza. E important să îi combinăm tratamentul în funcţie de personalitatea, simptomele actuale şi de istoricul său medical. Un pacient cu hepatită, spre exemplu, poate scăpa de virus în procentele de care v-am vorbit şi să-şi reia activitatea normală în aproximativ 12 luni, perioadă în care trebuie să vină la consult din trei în trei luni.

- Cam cât costă terapia?
- Şi asta depinde de afecţiune şi de pacient. Pentru hepatită, spre exemplu, capsulele care se iau pe stomacul gol dimineaţa şi seara costă în jur de 200 de lei pentru o lună întreagă. Dacă staţi de vorbă cu un astfel de bolnav care urmează tratamentul medicinei clasice vă va spune, cu siguranţă, că dă de câteva ori mai mult pe medicaţie lunar. Dacă e să vorbim despre cosmetică, o cremă hidratantă de faţă pentru adolescenţi ajunge la 24 de lei.

Muştele şi gândacii, folosiţi la prepararea medicamentelor

- Ce fel de insecte folosiţi şi cum le obţineţi? Muştele sau gândacii de bucătărie vă sunt de ajutor?
- Da, dacă le creştem noi în laboratoare speciale, sterile, ne sunt de ajutor. Avem crescătorii de insecte din ordinul Lepidopterelor, Dipterelor, din care fac parte şi muştele, şi Coliopterelor (gândacii). Lipoproteina din larva insectelor se transformă în polizaharizi, o substanţă biologică activă, folosită în procesul de preparare a produselor.

- Câţi gândăcei sau muşte folosiţi pentru a face o cremă, spre exemplu?
- Poate fi vorba despre mii sau milioane de insecte. Oricum, în general, omul nu le doreşte, încearcă să le omoare cu tot felul de sprayuri sau soluţii. Eu am descoperit adevăratul lor rol şi consider că în viitor insectele vor fi baza alimentaţiei omului. Până acum s-au descris aproape două milioane de specii. Cu părere de rău, omul utilizează numai două: albina meliferă şi viermele de mătase. În curând voi prezenta o nouă premieră mondială, un referat pe tema: „Supliment alimentar obţinut din ţesuturile insectelor”. Vom trăi şi vom vedea!

„În cazul hepatitei B, virusul se elimină din organism în proporţie de 60%, iar virusul C, în proporţie de 45%. Dacă luăm însă în calcul faptul că tratamentul impus de medicina clasică nu dă nici el rezultate 100% la toate persoanele, are efecte adverse şi este extrem de costisitor, atunci consider că varianta mea de tratament este mult mai bună”