Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Încă din Evul Mediu, vindecătorii şi vrăjitorii recurgeau adesea la cromoterapie (terapia prin culori) ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. În zilele noastre, cercetătorii recunosc faptul că, într-adevăr, culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul acestuia asupra dispoziţiei şi a sănătăţii. Zilnic interacţionaţi cu o multitudine de culori şi, de aceea, este util să ştiţi care sunt efectele fiecăreia asupra fiinţei umane, mai ales că ele au şi rol terapeutic.

Influenţează starea de spirit şi sănătatea
Culoarea din mediul înconjurător vă influenţează starea de spirit, relaţiile, sănătatea şi deciziile. Culorile îmbrăcăminţii sau ale pereţilor unei camere vă pot modifica, în mod inconştient, acţiunile, nivelul de energie fizică şi starea emoţională. Experţii în marketing, psihologii, specialiştii în publicitate şi creatorii de modă învârt pe degete gama coloristică, ştiind faptul că diversele combinaţii vă vor afecta, în bine sau în rău, starea de spirit. De exemplu, ambalajul oricărui obiect pe care îl cumpăraţi este rezultatul lucrului asupra unei scheme coloristice, al cărei efect este încurajarea acţiunii de cumpărare. Nuanţele din restaurante sunt, deseori, aranjate special pentru a deschide apetitul - roşu şi portocaliu - sau pentru a vă prelungi sau scurta şederea într-o anumită încăpere.
Mai mult, culorile alimentelor vă pot deschide sau distruge pofta de mâncare. Spre exemplu, bolnavii de icter sunt trataţi în camere albastre. Medicii dieteticieni recomandă folosirea rozului pentru a diminua apetitul şi atacurile de supraalimentaţie. Culoarea poate fi utilizată pentru a crea o stare de bine şi de mulţumire, pentru a agita spiritele, a calma şi vindeca, a exprima frivolitate sau seriozitate. Dacă înfăşuraţi un pahar cu apă într-o fâşie de hârtie colorată şi îl expuneţi la soare, lichidul se va satura cu oscilaţiile culorii respective, ulterior putând fi folosită cu succes în scopuri curative.

Nuanţe calde, nuanţe reci
De la roşul aprins al unui măr copt la albastrul profund al cerului senin, o întreagă gamă de nuanţe coloristice sugerează apropierea şi depărtarea, intensitatea şi relaxarea. Astfel încât, la extrema caldă, roşul este stimulent, el aprinde flacăra dorinţei, vă face să vă simţiţi mai puternici şi plini de forţă. Atunci când este predominant într-o încăpere, dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face camera să pară mai mică. Albastrul, oarecum complementar culorii precedente, se află la extrema rece. Este profund relaxant şi calmant, vă trezeşte înclinaţia către interiorizare şi face să vă apară afectivitatea. Atunci când această nuanţă predomină într-o încăpere, ea conferă senzaţia de spaţialitate, prin care percepeţi în mod subiectiv că spaţiul este mai mare.
Tot culori calde, însă mai temperate în efectul lor stimulator, sunt portocaliul şi galbenul. Prima culoare este, prin excelenţă, antidepresivă şi aduce starea de bine, în timp ce galbenul stimulează gândirea raţională şi este un excelent stimulent mental. Alături de albastru, răcoritoare sunt şi turcoazul şi violetul. Prima nuanţă fiind liniştitoare, purificatoare şi reîmprospătoare, în timp ce a doua trezeşte speranţa, redinamizează simţul valorii şi vă face să deveniţi conştienţi de dimensiunea spirituală a vieţii.

Verdele este vindecător
Roşul este puternic dinamizant şi este un remediu excelent pentru stările de lipsă de putere, pentru stările de moleşeală şi de asemenea este util în caz de hipotensiune.
Portocaliul conferă elan mobilizator, trezeşte bucuria interioară şi are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. El este totodată un puternic remediu afordiziac.
Galbenul este stimulent al inteligenţei. El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită şi de asemenea ajută întărirea structurii osoase.
Verdele este culoarea armoniei, a echilibrului şi a neutralităţii. Are un puternic efect vindecător în cele mai multe situaţii de boală, de la dureri de cap până la cancer.
Turcoazul este culoarea imunităţii. Are efect vindecător în felurite boli inflamatorii ori febrile, în cazul tensiunii nervoase ori al agitaţiei mentale.
Albastrul face să apară o profundă stare de relaxare în întreaga fiinţă. El are efect benefic în caz de hipertensiune, astm, migrene şi este un excelent remediu antistres.
Violetul are mai ales un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. El favorizează vindecarea nevrozelor, a tulburărilor mentale şi a epilepsiei.

Hainele albe aduc echilibrul

Culorile hainelor pe care le îmbrăcăm au întotdeauna efect asupra stării noastre de sănătate. Hainele albe au o notă de prospeţime, pace şi echilibru. Cele de culoare roşie sunt benefice pentru persoanele cu tensiunea scăzută, lipsite de energie. Veşmintele de culoare albastră au efect liniştitor, protector. Galbenul din vestimentaţie are efect asupra ficatului, stimulând funcţia hepatică. Este culoarea altruismului şi a detaşării de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de această nuanţă având un efect minunat asupra echilibrului interior.

De reţinut! Roşul predominant într-o încăpere dă senzaţia de condensare şi stimulare şi face ca spaţiul să pară mai mic. Albastrul, în schimb, conferă senzaţia de spaţialitate, prin care percepeţi camera ca fiind mai mare.