Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Terapia indiană cu pietre vulcanice este un tratament relaxant, foarte căutat, datorită efectului profund pe care îl induce. Rocile calde fluidizează circulaţia sângelui şi metabolismul celular, ajutând la detoxificarea organismului şi la crearea unei balanţe hormonale aproape perfecte. Efectele benefice ale acestui tip de masaj au fost atribuite echilibrării energiei vitale. Astfel, foarte multe persoane reuşesc să scape de încordarea şi de stresul cotidian printr-un simplu masaj cu aceste pietre.

Tratamentul cu pietre calde combină mai multe metode
Tratamentul, numit şi terapie geotermală, de origine indiană, se realizează cu ajutorul unui set de pietre calde, care înmagazinează o cantitate considerabilă de energie benefică. Acesta acţionează pe două niveluri: într-un mod static, prin presopunctura anumitor zone ale corpului, şi într-unul dinamic, prin metode de masaj bine definite. Vigoarea este transmisă întregului corp până la nivel de celulă, fiind astfel neutralizate energiile negative acumulate pe parcursul timpului. În acest fel se elimină dizarmoniile, stresul şi se reface echilibrul întregii fiinţe.
Masajul indian cu roci vulcanice combină mai multe terapii: hidroterapia (cu apă), aromaterapia (în încăperea unde se face masajul se aplică uleiuri esenţiale aromatizante, de preferat cel de levănţică) şi termoterapia (care foloseşte căldura pietrelor). Această asociere face ca tratamentul să fie relaxant, plăcut şi benefic.

Îşi pierd căldura în zonele afectate
Echilibrarea energetică este necesară oricărei persoane, pentru a preveni cumulul de tensiune în diferite zone ale corpului. Prin masajul cu pietre calde se înlătură apariţia unui dezechilibru cauzat de excesul de flux energetic sau, dimpotrivă, generat de un flux diminuat. Datorită tehnicilor utilizate, încordările musculare vor dispărea, instalându-se treptat relaxarea profundă, iar anxietatea va fi înlocuită cu o stare mentală pozitivă. Este bine de ştiut că această metodă eficientă de echilibrare a energiilor din corp nu are nicio tangenţă cu tratamentele cu bioenergie.
O amplă legătură între partea superioară şi cea inferioară a corpului se realizează prin poziţionarea rocilor (încălzite la o temperatură de 50 de grade Celsius) pe punctele-cheie ale meridianelor energetice. Dacă pietrele îşi pierd mai repede căldura într-o anumită zonă, înseamnă că acolo există un dezechilibru, cu reale probleme de sănătate. Când circulaţia sângelui prin piele creşte, se măreşte şi procesul de detoxificare a unor organe, precum ficatul sau rinichii, aceasta ducând la reechilibrare.

Accelerează asimilarea oxigenului la nivel celular
Relaxarea nu este singurul efect al frecţiei cu pietre vulcanice. E o procedură tradiţională, care combină efectele masajului cu cele ale căldurii aplicate în punctele energetice ale organismului. Spre exemplu, în cazul sinuzitelor, durerilor de cap sau al stresului, pietrele calde se aplică pe frunte timp de cinci-zece minute.
Pietrele vulcanice au un nivel ridicat de fier şi magneziu, ajutând la menţinerea căldurii un timp îndelungat, dar şi la dispersia acesteia. Printre efectele benefice cel mai cunoscute se numără: eliminarea toxinelor şi a insomniilor, înlăturarea imediată a stresului, stimularea circulaţiei sangvine, ameliorarea sau chiar vindecarea sinuzitei, accelerarea asimilării oxigenului la nivel celular, diminuarea durerilor articulare, scăderea tensiunii arteriale, eliminarea edemelor din zonele afectate, îndepărtarea spasmelor musculare şi creşterea activităţii rinichilor. După fiecare şedinţă de masaj este recomandat să se consume multe lichide, pentru a fi refăcute apa şi sărurile pierdute prin transpiraţie.

Dimensiunile diferă în funcţie de locul în care sunt folosite
Anumite tehnici s-au dezvoltat în timp, la diferite culturi ale lumii, reflectând modul de viaţă al acestora în funcţie de preocupările cotidiene. Tratamentul geotermal se realizează cu ajutorul mai multor pietre vulcanice, care au fost şlefuite în prealabil, pentru ca, printr-o perfectă aderenţă, să preia efectele nocive ale corpului pacientului. Acestea sunt unse, de preferinţă, cu ulei de levănţică sau de bergamotă, pentru ca efectul de detoxificare să fie mai amplu.
Rocile folosite pentru punctele fixe ale corpului au dimensiuni mai mari şi forme diferite, cele rotunde sunt potrivite pentru braţe, iar cele lunguieţe, pentru zona gâtului. Tot pietre mari sunt folosite şi pentru stern sau coloana vertebrală. Pentru masajul propriu-zis, efectuat prin tehnicile specifice, ele sunt făcute să alunece, exercitând o presiune uşoară, de la stânga la dreapta şi de sus în jos, pe anumite trasee. Rocile de dimensiuni reduse sunt poziţionate atent între degetele de la picioare, fiind foarte eficiente în stimularea circulaţiei periferice.

Îl puteţi face şi singuri

Rocile vulcanice pot fi eficiente şi fără ajutorul unui specialist. Pietrele se pun într-un vas emailat, tapetat cu tifon, se acoperă cu apă şi se lasă pe foc timp de cinci minute, din momentul în care apa dă în clocot. Se scot pe un prosop uscat şi, după ce nu vă mai ard, se ung cu ulei de masaj şi se aplică pe zonele dureroase. Pentru sinusuri se pune o piatră plată la baza nasului, între ochi, iar cu alte două, vă frecţionaţi uşor, pe tâmple. Acest masaj uşor se aplică pe toate zonele bolnave, iar pentru detoxificare se face, de la stânga la dreapta, în zona ficatulului şi a pancreasulului, în acelaşi timp. După 15 minute veţi constata o ameliorare.

Atenţie! Masajul cu pietre calde este contraindicat în timpul sarcinii, în ateroscleroză, artrită, tendonită sau diabet