Main menu

header

947 10 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În urmă cu circa zece ani era lansată ideea beneficiilor terapiei albastre, legată direct de spațiile întinse ale apelor. În prezent, metoda a ajuns larg răspândită, acest tip de instrument, care și-a dovedit eficacitatea, fiind recomandat de specialiști, în special pentru ameliorarea stării mintale, dar nu numai.

Stimulează bunăstarea emoțională

În ultimul deceniu, ședințele de mindfulness în largul unui lac sau al apelor mării au devenit o adevărată industrie. De pildă, organizația Sea Sanctuary, din Marea Britanie, operează o navă cu catarge, care duce persoanele doritoare de astfel de terapie în largul coastelor din Cornwall, pentru a se relaxa și a simți efectele acestei abordări teraputice. „Combinația de activități marine și terapie oferă o formă unică de beneficii pentru sănătatea mintală. Prezența în proximitatea râurilor, lacurilor și mării stimulează bunăstarea emoțională”, afirmă reprezentanții organizației. În timpul călătoriilor terapeutice, pacienții care se confruntă cu anxietate sau cu depresie beneficiază de sesiuni cu specialistul navei, învățând cum să folosească peisajul azuriu pentru propria stare de sănătate.

Ameliorează simptomele PTSD

Un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că sănătatea umană, atât mintală, cât și fizică, este intrinsec legată de natură. Iar în ultimii ani, tot mai mulți experți au început să considere că spațiile albastre ar putea fi chiar mai benefice decât cele verzi, notează BBC. Steve Ridholls, un fost ofițer de poliție, navighează pentru a-și atenua simptomele PTSD (sindrom posttraumatic). Ieșit din rândul forțelor de ordine din motive de sănătate mintală, pacientul își petrece o mare parte din timp vâslind într-o canoe de-a lungul râurilor și golfurilor din Cornwall. Apele îi calmează mintea și, crede el, joacă un rol-cheie în recuperarea sa. „Spațiile albastre oferă distrageri care îndepărtează creierul de la necazurile de zi cu zi ale vieții, relaxează corpul și îi spun minții să se oprească”, detaliază Kate Campbell, cercetător la Universitatea Te Herenga Waka-Victoria, din Wellington, Noua Zeelandă.

„Antrenează” sistemul imunitar, scade riscul de deces prematur

Oamenii de știință au descoperit că doar privind peisajul natural o persoană beneficiază de schimbări semnificative ale stării fiziologice, în fluxul sangvin, în tensiunea arterială și în activitatea creierului. În același timp, contactul cu microorganismele din mediul înconjurător poate „antrena” sistemul imunitar, întărind comunitățile microbiene bune de pe piele, din căile respiratorii și din intestine. „Oamenii iubesc sunetul apei curgătoare, care le oferă un spațiu reflectorizant în preajma căruia pot să stea în liniște, pentru a se îndepărta de tensiunea și aglomerația vieții de zi cu zi”, explică specialistul Niamh Smith, de la Glasgow Caledonian University, care a demonstrat, de asemenea, că terapia albastră scade riscul de obezitate și de deces prematur.

Eficientă în boli cronice și „long COVID”

Conceptul de sănătate albastră a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Sussex, care au elaborat un studiu extins, în urma căruia a reieșit faptul că respondenții s-au declarat cei mai fericiți în preajma apelor. „Există patru moduri principale prin care spațiile albastre generează beneficii pentru sănătate - activitatea fizică, reducerea stresului, socializare și factorii de mediu”, argumentează Smith. Rezultatele acestei cercetări au vădit rezultate atât de evidente, încât în prezent, terapia albastră poate fi prescrisă inclusiv de medicul curant, ca în cazul tânărului Harune Akthar, din Londra, diagnosticat cu depresie ciclică și care a fost îndrumat către această metodă, practicată de organizația Wildfowl and Wetlands Trust. Aici se tratează și persoane care suferă de efectele „long COVID” sau care au afecțiuni cronice. „Când oamenii iau în considerare ceea ce constituie un mediu restaurator din punct de vedere psihologic, raportează frecvent o preferință pentru spațiul albastru”, arată Jonathan Reeves, cercetător în cadrul Wildfowl and Wetlands Trust.

Componentă a tratării copiilor cu întârzieri de vorbire

În cartea „Blue Mind: The Surprising Science that Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connected, and Better at What You Do” („Mintea albastră. Știința surprinzătoare care arată că a fi aproape de apă, în, pe sau dedesubtul apei vă poate face mai fericiți, mai conectați și mai buni la ceea ce faceți”), biologul marin Wallace J. Nichols detaliază beneficiile extinse ale petrecerii timpului în preajma întinderilor de azur. Concret, specialistul vorbește de o stare complet opusă celei sintetizate de expresia „a vedea roșu”, tipică pentru stările de furie și de frustrare, „stres toxic care interferează cu gândirea rațională”. Spre deosebire de aceasta, există ceva numit „mintea albastră”. „Apa stimulează creativitatea, poate îmbunătăți calitatea conversațiilor și oferă un fundal pentru părți importante ale vieții, cum ar fi jocul, dragostea și este un catalizator al durerii din timpul doliului”, afirmă Nichols. În același timp, întinderile apelor conectează oamenii cu natura și cresc capacitatea de a simți empatie și conexiune cu ceilalți. Nichols afirmă că această „scufundare” în mediul care are apa ca punct central crește latura altruistă a oamenilor și îi face mai grijulii. Iar aceste beneficii încep din copilărie. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Environmental Psychology de cercetătorii de la Universitatea din Exeter, zilele și vacanțele pe plajă sau pe malul râurilor fac din micuții de astăzi adulți mult mai sănătoși și mai fericiți de mâine. Pe de altă parte, terapia albastră este inclusă în metodele complexe de tratament ale copiilor care au întârzieri de vorbire și în terapiile micuților diagnosticați cu autism. Totodată, o analiză publicată în Jurnalul Internațional de Igienă și Sănătate a Mediului a sugerat că spațiul albastru crește nivelul de activitate fizică al oamenilor, stimulându-le starea de spirit și percepția optimist, împreună cu îmbunătățirea vizibilă a markerilor fiziologici.

Potrivit Fundației pentru Sănătate Mintală din Marea Britanie, 65% dintre oameni consideră că proximitatea apei le îmbunătățește bunăstarea mintală

Centrată pe prevenţie

Universitatea din Exeter lucrează în prezent la un studiu clinic complet asupra prescrierii acestei terapii. Experimentele vor analiza natura ca tratament în același mod în care sunt evaluate medicamentele. „Sistemele noastre de sănătate sunt în mare parte orientate către tratarea problemelor atunci când apar. Terapia albastră este centrată în primul rând pe prevenție”, adaugă Reeves. Chiar și sunetul apei poate fi suficient pentru a reduce stresul, întrucât implică „zgomot alb”, liniștitor. De asemenea, experții susțin că intrarea în apă oferă încă un nivel de vindecare. În încercarea de a aduce sănătatea albastră cât mai multor oameni, unii experți își îndreaptă atenția spre crearea - sau redescoperirea - spațiilor acvatice în mediile urbane aglomerate.