Main menu

header

946 10 1de Gheorghe Zmaranda

„Medicul îngrijește, natura vindecă”, spunea Hipocrate. Vorbele celui mai cunoscut medic grec au rămas valabile și astăzi. Chiar dacă medicina alopată a găsit răspunsuri pentru multe dintre problemele medicale ale omului, există și situații pentru care nu a oferit rezolvare și a fost substituită de terapii alternative sau complementare. Mofetoterapia, spre exemplu, este o variantă de tratament natural indicată pentru un spectru variat de afecțiuni, dar care se realizează doar la recomandarea medicului și doar dacă știți că nu aveți un istoric medical cu contraindicații în acest sens. 

Mofetele din România conțin gaze rare

946 10 2Mofetoterapia se traduce prin expunerea graduală la un anumit nivel de gaze de origine vulcanică în spații special amenajate, numite mofete. De altfel, originile cuvântului mofetă provin din termenul latin „mephitis”, care înseamnă „emanație puturoasă”. În lume există multe astfel de amenajări, iar România nu face excepție, ba mai mult decât atât, se pare că în combinația de gaze de origine vulcanică de la noi din țară există cel puțin două gaze rare, respectiv heliu și radon. În România există mofete în mai multe regiuni ale țării, dar județul Harghita este recunoscut pentru densitatea lor. Activitatea vulcanică din această regiune a lăsat în urmă zeci de mofete. În definiția științifică acestea sunt descrise ca „emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre în fazele finale ale activității vulcanice, prin foraje, prin degazeificarea apelor minerale”. Mofetele pot fi însă făcute și în mod artificial acolo unde există certitudinea că există gaze în subteran. Pentru a putea beneficia de efectele gazelor de origine vulcanică este necesară o infrastructură specială. În general, această infrastructură presupune existența unei amenajări cu guri de aerisire realizate opus direcției vânturilor dominante, astfel încât circulația gazelor către exterior să se realizeze corect. Este foarte important ca în interiorul amenajării nivelul emanațiilor de gaze să se mențină la un nivel optim, ca urmare orice mofetă ar trebuie să fie prevăzută cu un sistem de avertizare care detectează nivelul crescut al gazelor. În general, mofetele au aspectul unui amfiteatru miniatural la baza căruia se acumulează gazele, iar accesul se face pe scări.

Stimulează transportul de oxigen către țesuturile organismului, inclusiv către creier

946 10 3Este extrem de important de reținut faptul că tratamentul cu mofete trebuie realizat doar la recomandarea unui medic. De asemenea, este important să vă asigurați că nu suferiți de afecțiuni în cazul cărora mofetoterapia este contraindicată. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un astfel de tratament atât despre beneficiile lui, cât și despre contraindicații. Pe lista afecțiunilor care pot fi tratate sau ameliorate prin expunerea la gaz de origine vulcanică se numără, în special, bolile cardiovasculare, dermatologice, ginecologice și endocrine. Mofetoterapia are efecte benefice și în cazul unor afecțiuni ale aparatului locomotor - reumatisme cronice degenerative articulare. Este, de asemenea, utilă în cazul afecțiunilor asociate cu diabetul zaharat, ulcere cronice de gambă, limfedem, niveluri crescute de colesterol. S-a stabilit că în straturile superioare ale gazelor din amenajările de acest fel nivelul de bioxid de carbon este mult mai scăzut și acest lucru stimulează transportul de oxigen către țesuturile organismului, inclusiv către creier. În ceea ce privește contraindicațiile, tratamentul de acest fel nu se recomandat atunci când pacientul a avut recent un infarct miocardic, suferă de cardiopatie ischemică, prezintă tulburări de ritm cardiac, are hipertensiunea arterială de gradul II și III, insuficiențe venoase stadiul II-III. Tratamentul este contraindicat și în cazul bolilor digestive sau renale și în afecțiunile respiratorii cronice.

În mofetă pacienţii trebuie să stea liniştiţi, să respire normal şi să nu vorbească pentru a nu inhala gazul

Procedura de tratament

946 10 4În prescripțiile generale se recomandă ca pacienții să se expună gazelor de origine vulcanică de două ori pe zi, în ședințe de câte 20 de minute fiecare, dar cu un repaus între el de cinci ore. Durata tratamentului este stabilită de medic, însă efectele benefice se văd, în general, după cure de minimum 10 zile și până la 28 de zile. Pe toată durata tratamentului pacientul stă în picioare, astfel încât nivelul gazelor să nu depășească partea inferioară a trunchiului. Conduita în timpul celor 20 de minute de baie uscată controlată în gaze de origine vulcanică presupune ca pacientul să stea liniștit, să respire normal, dar să nu vorbească pentru a nu inhala gazul.

ştiaţi că...

... în anul 2010, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului și al Consiliului Județean Harghita a fost reconstruită mofeta din Borsec, iar în noua clădire pot face tratamente până la zece persoane o dată?

... potrivit informațiilor de pe site-ul visitharghita, „la sfârșitul secolului al IX-lea au fost descoperite solfatarele din Harghita Băi cu gaze sulfuroase? Cele două mofete solfatariene și cu ape carbogazoase cu o compoziție chimică diferită creează posibilitatea unor tratamente variate, în cura internă și externă. Solfatarele din Harghita Băi sunt băi de gaze sulfuroase”

... stațiunile balneare din județul Harghita unde puteţi găsi mofete sunt Borsec, Harghita Băi, Sântimbru Băi, Jigodin Băi, Băile Tușnad, Lăzărești, Bancu, Băile Adorjan, Bancu, Băile Bakay, Ciucsângerogiu-Gatalalat, Băile Seiche?