Main menu

header

865 10 1de Gheorghe Zmaranda şi Flori Pintea

Cum începe povestea unei saline urbane? „«Terra Salin» este o afacere de familie, bazată pe experiența proprie a copilului nostru care a intrat în colectivitate la 1 an și jumătate, dar care, din cauza răcelilor frecvente și violente, nu mergea mai mult de trei zile consecutiv la grădiniță. Am descoperit atunci haloterapia și am avut rezultate imediate, iar prin curele repetate am reușit chiar să îl ducem constant în sezonul rece. A fost nesperat, având în vedere startul dificil pe care l-am avut”. Mari Fecioru-Ivan spune că aceasta este practic un upgrade al salinei naturale și că beneficiile protocolului cu sare sunt foarte multe și cu spectru de acțiune în multe patologii.

„Datorită mediului hipersalin, o ședință de 45 de minute echivalează cu patru-cinci ore de stat în subteran”

- Cât de bine recreează mediul dintr-o salină naturală această salină artificială?

865 10 2- Salina este formată din două halocamere conectate la un echipament medical care macină sarea și produce continuu aerosoli uscați. Am gândit acest spațiu ca să răspundem și celor mai exigente cerințe, dar și pentru a face un triaj în prealabil al celor mici. Astfel, în camera mai mică, „Sare pentru relaxare”, au loc sedințele individuale pentru adulți sau pentru copii care se recuperează după o viroză, care au tuse reziduală sau mucozități. Camera mai mare, „Sare pentru mic și mare” este folosită pentru curele de imunitate și întreținere. Tot aici au loc și atelierele pentru copii, spectacole de teatru, experimente cu gheață carbonică, pictură magică cu apă și multe altele. Salina urbană este un upgrade al salinei naturale, astfel că pe jos avem 6,5 tone de sare de mare, iar aparatele funcționează cu sare pură, netratată adusă de la Târgu Ocna sau de la Ocna Dej. Datorită mediului hipersalin o ședință de 45 de minute echivalează cu patru, cinci ore de stat în subteran, de aici și eficiența ridicată a terapiei respiratorii. Neexistând presiunea din salina naturală, mediul umed și timpul îndelungat ce trebuie petrecut acolo, ne pot vizita copii cu vârsta de 8-9 luni când se formează reflexul tusei și nu este pericolul de înec cu mucozitățile, dacă au.

- Cu ce echipamente este dotată această salină?

- Eficiența terapiei este asigurată de cele două halogeneratoare, cele mai avansate de pe piață, care pulverizează sarea sub formă de aerosoli. E așa-numita „ceață” care se formează în spațiile de joacă și care este formată din microparticule de sare care fie se depun pe piele și se absord cutanat, fie sunt inhalate și ajung până la nivelul alveolelor pulmonare. Foarte important și unic în București este sistemul performant de ventilație. După fiecare ședință, în 10 minute, scoatem tot aerul și introducem aer proaspăt din exterior, filtrat în prealabil. Astfel, pe lângă faptul că mediul hipersalin devine steril la fiecare 60 de minute conform studiilor, ne asigurăm că se efectuează o ventilație corectă a spațiului, permanent. În recepție și în grupul sanitar avem lămpi UV care funcționează în timpul ședințelor, când nu este lume în spațiile comune.

„Sarea acționează atât la nivelul aparatului respirator, cât și la creșterea sistemului imunitar”

865 10 3- Ce beneficii are timpul petrecut într-o salină?

- Realizate în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii, clorura de sodiu naturală având efect bactericid și virucid asupra virusului gripei, a stafilococului, a streptococului şi a bacilului pneumococic. Practic, în 45 de minute sarea acționează atât la nivelul aparatului respirator, cât și la creșterea sistemului imunitar. Simptomatologic, terapia cu aerosolii salini uscați duce la dispariția

dispneei şi a tusei, fluidizând totodată secrețiile bronșice care sunt eliminate ușor. Terapia cu sare nu este însă un tratament miraculos, nu putem garanta imunitate totală după efectuarea unui tratament. Însă aceasta ajută organismul prin stimularea celulelor care luptă împotriva agenţilor patogeni.

- Ce afecțiuni pot fi tratate cu aerosolii din salină?

- Spectrul de acțiune este divers. Aerosolii acționează în patologii respiratorii precum astm, bronşită cronică, alergii respiratorii, sinuzită, rinită alergică, pneumonie, tuse tabacică. Sunt eficienți și în cazul patologiile infecțioase precum infecții bronho-pulmonare, răceală, tuse, infecții virale, gripă, otită, rinită, infecții ale sinusurilor. Funcționează însă și în patologii ale pielii, dermatită și psoriazis, dar și patologii neurologice, respectriv depresie, stres și migrene.

- Ce proprietăți au acești aerosoli?

- Studiile au demonstrat că microparticulele de sare au efect antibacterian, antiinflamator, dezinfectant și mucolitic. Pe măsură ce vă relaxați în camera de sare, microparticulele sunt inhalate și pătrund în adâncul plămânilor, bronhii, bronșiole și alveole, mediul fiind unul complet uscat. Haloterapia este o formă de medicină alternativă care dovedește prin multitudinea de studii clinice proprietățile benefice ale sării pentru a trata în mod natural diverse patologii.

„Mediul hipersalin are o concentrație de 10 ori mai mare de sare decât într-o salină naturală, sarea fiind formată în proporție de 98% din ioni de clor și sodiu“

„Salina este deschisă în colaborare cu un medic specialist, pentru a ne asigura că respectăm cele mai înalte standarde internaționale şi că informațiile legate de protocoalele de frecventare sunt cele mai corecte“

„Durata protocolului depinde de mai mulţi factori“

865 10 4- Care este, în general, durata curelor recomandate?

- Depinde de protocolul urmat. Dacă vorbim despre curele de imunitate, recomandarea este de două ori pe an, primăvara și toamna, între șapte-zece ședințe consecutive. Dacă vorbim despre curele de întreținere pentru copiii care merg în colectivitate, atunci se reomandă una-două ședințe săptămânale pentru a curăța sistemul respirator constant. Dacă vorbim despre afecțiuni cronice - sinuzite, rinite, alergii - atunci este nevoie de o perioadă mai îndelungată de tratament, minimum trei luni. În general, o ședință durează 45 de minute, maximum două ore. Haloterapia este o ramură aparte a medicinei alternative care necesită studiu individual. Nu este nevoie de o prescripție, medicul nostru poate recomanda un protocol anume dacă este cazul, dar bineînțeles că este bine să fie consultat și medicul curant.