Main menu

header

840 10 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Chiropractica viscerală este o terapie manuală care ajută la vindecarea organelor interne bolnave prin presarea, deplasarea şi masajul acestora, cu scopul restabilirii funcţionalităţii. Mihai Pascu (medalion), medic specialist, ozonoterapeut şi terapeut chiropractor la clinica Eliade, ne-a vorbit despre această metodă de vindecare revoluţionară, în ce constă, ce afecţiuni poate trata şi ce condiţii trebuie să îndeplinească pacientul înainte de vizita la cabinet.

„Facilitează recuperarea stării de sănătate”

- Ce este chiropractica viscerală?

- Chiropractica viscerală este o terapie manuală care vizează eliminarea blocajelor funcționale de la nivelul organelor interne, cu scopul facilitării recuperării stării de sănătate.

- Când și cum a apărut această terapie? Până acum 10-15 ani, exista doar masajul clasic, cel puțin la noi...

- Chiropractica viscerală a apărut și a fost utilizată ca modalitate de susținere a stării de sănătate în triburile nomade ale crescătorilor de reni din Siberia, de șamanii și vracii respectivelor comunități. Rezultatele, deseori spectaculoase, în tratarea bolilor, au suscitat interesul comunității medicale din Rusia, care a preluat metoda, a studiat-o și a validat-o ca pe o terapie eficientă în tratarea unei mari varietăți de patologii. Specialiști ruși au predat tehnicile de aplicare ale acestei terapii în România, făcând posibil accesul terapeuților din țară la această metodă de vindecare.

„Terapia se adresează regiunii abdomino-pelvine, feţei, sânilor şi părții anterioare a gâtului”

840 10 2- În ce constă această procedură?

- Chiropractica viscerală constă în manipularea organelor interne prin tehnici manuale specifice: presiune, tracțiune, vacuum, cu scopul de a facilita recuperarea funcțională a acestora. Terapia se adresează regiunii abdomino-pelvine, feţei, sânilor (în cazul femeilor) şi părții anterioare a gâtului.

- Cum acționează asupra organelor?

- Prin manevre specifice de presiune, de tip „trigger point”, prin stretchinguri, masaj și prin aplicarea vacuumului, se înlătură blocajele circulatorii, secretorii și spasmele musculaturii netede, cele mai frecvente cauze ale disfuncțiilor viscerale.

- Care este rolul tratamentului?

- Tratamentul are rolul de a înlătura blocajele funcționale și de a facilita procesele naturale de vindecare. Este bine de conștientizat semnificația următorului enunț: „terapeutul tratează, pacientul se vindecă”. Procesul de vindecare este influențat de gradul de somatizare al afecțiunii și de capacitatea de regenerare a pacientului.

„Este necesară o anamneză atentă”

- Ce afecțiuni poate trata?

- Această terapie este benefică pentru o varietate mare de afecțiuni: dischinezie biliară, afecțiuni hepatice, gastrite, pancreatite, anorexie, tulburări la nivel intestinal, constipație, colon spastic, ptoză renală, tulburări ureterale, cistite, afecțiuni ale prostatei, anexite, fibromatoză, dismenoree, chisturi ovariene, tulburări de ciclu menstrual sau infertilitate. Tratează şi probleme de la nivelul coloanei lombare și cervicale, cum ar fi discopatiile, lombosciatica, sindromul de plex brahial, dar şi patologii benigne ale sânului, fibroza chistică, nodulii benigni, mastozele etc. Acestea sunt doar o parte dintre afecțiunile în care chiropractica viscerală și-a dovedit eficiența. În prealabil, pentru stabilirea indicației terapeutice, este necesar un consult.

- Este nevoie de anumite analize înainte de a începe terapia?

- În primul rând, este necesară o anamneză atentă, legată de natura problemelor semnalate de pacient, pentru a avea o imagine cât mai detaliată a stării lui de sănătate și urmărirea permanentă a semnelor clinice pentru a monitoriza evoluția acestuia sub tratament. O ecografie abdominală prealabilă ar fi utilă, pentru a depista eventuale situații care impun precauții sau pot constitui contraindicații pentru terapie.

„Poate înlocui intervenția chirurgicală, dacă pacientul nu se află într-o urgență neurologică”

840 10 3- Haideți să dezvoltăm puțin tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale. Cum acționează şi care este abordarea terapeutică?

- De regulă, instalarea patologiei la nivelul coloanei vertebrale are în istoric traumatisme locale, incomplet vindecate, posturi vicioase, menținute timp îndelungat, cu grade diferite de somatizare. În urma acestor factori, la nivelul regiunii coloanei vertebrale se dezvoltă tulburări circulatorii și blocaje miofasciale, care favorizează apariția hipoxiei și a acidozei locale, urmate de fenomene inflamatorii acute și cronice. Acestea sunt însoțite de o simptomatologie tipică: durere, contractură, reducerea mobilității etc. Toate aceste mecanisme patogene pot fi demontate prin manevre specifice de chiroprac- tică viscerală. Contrar percepției eronate a multor persoane neavizate, rădăcinile nervilor se află în partea anterioară a coloanei vertebrale, în spațiul retroperitoneal, la nivel lombar și în regiunea anterioară a gâtului, la nivel cervical. Chiropractica viscerală abordează direct tocmai aceste regiuni, deci se adresează direct problemelor sus-menționate.

- Chiropractica poate înlocui intervenția chirurgicală, în cazul afecțiunilor coloanei?

- Chiropractica viscerală poate înlocui intervenția chirurgicală în situația în care pacientul nu se află într-o urgență neurologică, când au survenit deja pareze ale mușchilor adiacenți, care persistă sau se agravează pe durata tratamentului chiropractic. Din experiența personală și profesională, peste 95% dintre crizele acute se pot remite sub tratament chiropractic.

„Bolile cronice necesită ședințe mai lungi și mai rare”

- Ajută inclusiv persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa?

- Dacă au survenit paralizii ale mușchilor, necesitatea intervenției chirurgicale de decompresie a rădăcinii nervului este foarte probabilă. Durerea și senzația de amorțeală nu sunt simptome care impun în mod necesar soluția chirurgicală.

- Cât durează ședința și de câte ore este nevoie?

- O ședință poate dura în medie 45 de minute. Bolile cronice necesită ședințe mai lungi și mai rare, iar cele acute, ședințe scurte, repetate la intervale mai mici de timp. Frecvența terapiei este dată de natura și de gravitatea afecțiunilor, precum și de reactivitatea pacientului.

„Patologiile coloanei vertebrale lombare şi cervicale pot fi tratate cu succes prin chiropractică viscerală“

„Nu se recomandă în cazul tumorilor maligne“

- Există contraindicații?

- În general, terapia este sigură și nu are efecte adverse. Există câteva situații în care nu este recomandată, de exemplu în cazul tumorilor maligne (pentru riscul de metastazare), al calculilor vezicii biliare (risc de migrare cu instalarea icterului mecanic, pancreatită etc.), al abdomenului acut, care este o urgență chirurgicală sau anevrismele vasculare, al sindroamelor hemoragice, al traumatismelor sau intervențiilor chirurgicale recente (risc de sângerare).