Main menu

header

837 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Parte integrantă a medicinei holistice, terapia polarității promovează sănătatea obținută prin conștientizarea cauzei unei boli și înlăturarea energiilor negative. Cum funcționează această tehnică și ce beneficii are asupra sănătății, aflați de la Marlena Scarlat (medalion), psiholog și terapeut holistic (www.fortavietii.ro).

„Întregul corp este un electromagnet”

- Ce este terapia polarității?

- Această terapie are ca scop identificarea blocajelor și pierderilor de energie, precum și restabilirea modelelor energetice optime din organism. Fondatorul terapiei polarității, Randolph Stone, a fost un terapeut american care utiliza metodele de tratament naturiste. El a ajuns la concluzia că starea de sănătate este dependentă de continuitatea curgerii energiei prin corp. Aceasta este similară energiei care curge între câmpurile electromagnetice. Curgerea energiei se datorează tensiunii magnetice între diferite câmpuri sau poli. Aceasta reprezintă ideea principală a terapiei polarității.

- Care sunt principiile care stau la baza terapiei?

- Practicienii terapiei polarității afirmă că trupul nostru este un câmp magnetic singular. Ei împart corpul în doi poli opuși. Unul dintre aceștia este capul și partea dreaptă a corpului, iar celălalt pol este compus din picioare și partea stângă a corpului. Partea de mijloc, a coloanei vertebrale, este o zonă neutră care conține marea parte a energiei corpului. Potrivit acestei perspective, întregul corp este un electromagnet și energia curge prin el de la un pol la altul. Această teorie identifică nu mai puțin de cinci centri energetici diferiți, similari chakrelor, care dezvoltă polaritate.

„Ședința se realizează și prin intermediul meloterapiei”

837 10 2- Care sunt, mai exact, cei cinci centri energetici?

- Aceștia sunt centrul aerului, care controlează respirația și sistemul circulator, centrul pământului, care controlează vezica și rectul, regiunea eterică (guvernează gâtul și urechile), centrul focului, care controlează intestinele și sistemul excretor, precum și centrul apei, care controlează glandele și pelvisul.

- Cum influențează acești centri energetici starea de sănătate?

- Cel mai important aspect al acestei teorii este menținerea unui echilibru energetic în organism, care induce starea de sănătate. Toate vindecările fizice, mentale și emoționale depind de acest echilibru. Un alt aspect important este faptul că blocajele câmpurilor și curgerii energetice pot deteriora întregul sistem de sănătate.

- Cum decurge o consultație realizată prin terapia polarității?

- Consultația este amplă. Aceasta durează aproximativ o oră, timp în care practicianul terapiei polarității se va informa în detaliu asupra tuturor problemelor pacientului, stabilind profilul psihologic al acestuia, nivelul său de stres. La prima vizită, terapeutul va începe să rezolve problemele corpului. De regulă, este nevoie de zece ședințe de terapie prin polaritate. Se fac două sau trei ședințe pe săptămână. Acestea se realizează și prin intermediul meloterapiei. Eu prefer muzica lui Oliver Shanti, pentru că din piesele sale sunt nelipsite zgomotele din natură și ciripitul păsărelelor, cu efect terapeutic.

„Este important să transmiți iubire prin mâinile tale”

837 10 3- Ce metode se aplică în cadrul terapiei?

- Terapia constă într-o presiune bipolară exercitată de degetele mâinilor asupra corpului pacientului. Terapeutul va utiliza diverse tipuri de presiune prin intermediul mâinilor, pentru a lucra cu ajutorul câmpurilor energetice. Se folosește o ușoară atingere pentru a restabili echilibrul energetic în câmpurile neutre. O presiune medie va fi utilizată pentru a corecta curgerea energiei în câmpurile pozitive. O presiune intensă se va folosi pentru a îndepărta blocajele în câmpurile negative. Este foarte importantă compatibilitatea pacient-terapeut, pentru că, în timpul tratamentului, practicianul va transfera o parte din câmpul său energetic, pentru a lucra cu pacientul.

- Concret, cum se produc aceste eliberări de energii negative?

- Este important să transmiți iubire prin mâinile tale. Astfel, se echilibrează meridianele și au loc eliberări, în urma cărora se produc vindecări. Meridianele energetice, precum şi organele corpului uman, funcţionează după principiile raportului Yin-Yang. Partea din față a corpului nostru este Yin, pentru că nu este văzută de soare (luăm în calcul poziția animalului în patru labe). Partea din spate este Yang, pentru că este văzută de soare, după poziția animalului în patru labe. Yang este plus, Yin este minus. Astfel trebuie să echilibrăm plusul cu minusul. Mâinile sunt reprezentative pentru cei doi poli energetici ai ființei noastre, mâna dreaptă are o polaritate Yang (pozitivă, emițătoare), iar mâna stângă o polaritate de natură Yin (negativă, receptoare). Aceasta înseamnă, de pildă, că practicianul va utiliza mâna sa stângă pe zona de plus, pentru a închide un circuit. De pildă, punem mâna stângă pe frunte (plus), mâna dreaptă pe abdomen (minus). Se poate face legănarea abdomenului, pentru a se echilibra meridianul, prin iubirea transmisă prin mâini.

„Eficientă și în bullying”

- Ce reacții are pacientul în momentul unei ședințe de terapie?

- Terapia poate produce o serie largă de răspunsuri în corpul pacientului: de la lacrimi sau hohote de râs până la o stare de profundă relaxare. În timpul polarității, pacientului îi pot veni în minte experiențe trăite și, în mod inevitabil, intervine plânsul. Pacientul nu îmi povestește despre aceste probleme în cadrul terapiei, ci el singur conștientizează care este sursa lor de proveniență. Egoul nu ne dă însă voie să ne exprimăm adevăratele emoții. Așa se face că persoanele orgolioase râd cu lacrimi. Terapeutul îi va învăța pe pacienți diverse exerciții fizice, pe care aceștia le pot folosi pentru reducerea blocajelor energetice. Dieta poate funcționa ca o parte importantă a terapiei, fiind necesară curățarea corpului de toxine. Aceasta este preponderent alcalină, săracă în proteine de origine animală. Terapia polarității este o metodă de autovindecare, cu ajutorul căreia corpul este stimulat să creeze propriile lui căi de vindecare.

- În ce afecțiuni este benefică terapia?

- Terapia polarității este de ajutor în multe probleme de sănătate, precum alergiile, anxietatea, depresia, durerile de spate, migrenele, sindromul oboselii cronice, sindromul de colon iritabil. Aceasta poate crește nivelul de energie din organism, stimulând sistemul imunitar. Terapia polarității este eficientă și în bullying, un fenomen destul de răspândit în zilele noastre. Copilul acuzat de bullying (comportament cu tentă agresivă întâlnit mai ales în rândul elevilor) nu a primit de fapt iubire și aceasta este modalitatea prin care el își eliberează furia. Toate au la bază lipsa de iubire și prin terapia polarității se pot elibera emoțiile care au condus la dezechilibre energetice.

„Toate vindecările fizice, mentale și emoționale, precum și menținerea unei stări de sănătate, depind de echilibrul energetic din organism”

„Nu vindecă boli, ci cauze care au condus la declanşarea unor afecţiuni“

- Există anumite persoane cărora nu le este indicată această terapie?

- Da, există câteva precauții care trebuie luate în considerare înainte de a apela la acest tip de terapie. Una dintre acestea se referă la persoanele care suferă de boli psihice grave. Pentru aceste persoane, terapia polarității nu este recomandată. De asemenea, este bine ca dieta prescrisă în cadrul acestei terapii să fie verificată de un medic. Teoria polarității nu este un diagnostic. Cu alte cuvinte, este esențială o metodă de autovindecare cu ajutorul căreia corpul este stimulat să creeze propriile lui căi de vindecare. Terapia polarității nu vindecă boli, ci cauze care au condus la declanșarea unor afecțiuni. Astfel, se eliberează aceste emoții negative care au provocat dezechilibre energetice. Tehnica se află în conexiune cu multe alte terapii alternative. Una dintre cele mai importante, din acest punct de vedere, este filozofia holistică utilizată în Ayurveda.