Main menu

header

817 10 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Pătrăuceanu

Ochii sunt oglinda întregului organism. Cel puțin asta susțin experții în iridologie care observă în iris afecțiunile oamenilor. Folosită încă din Antichitate, această tehnică s-a dezvoltat continuu, dovedindu-se o bună metodă de evaluare a stării de sănătate. Alexandra George, iridolog și naturopat (0755.401.687; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), explică cum funcționează concret această terapie, ce suferințe poate identifica și cât de importantă este culoarea ochilor în predispoziția la anumite afecțiuni.

„Localizarea unui semn pe o anumită zonă ne indică ce organ ar putea fi afectat”

- Ce presupune iridologia?

- Iridologia este o tehnică de observare a irisului, existând de mai bine de 2.500 de ani. Din punct de vedere istoric, chinezii, egiptenii și grecii prezentau de atunci un interes pentru studierea irisului. În prezent, această tehnică este utilizată de anumiți medici, homeopați și în mod special naturopați. Obiectivul iridologiei este examinarea irisului, cu scopul de a evalua starea de sănătate a individului. Pe lângă anamneza ce conține istoricul psihoemoțional și medical, iridologia constituie o unealtă majoră care îl ajută pe specialist să determine forța și slăbiciunile organice ale pacientului.

- Care este rolul irisului în această terapie?

- Un proverb spune că „Ochii sunt oglinda sufletului”, însă aceștia sunt, de asemenea, și oglinda trupului. Hippocrate, părintele medicinei, afirma: „Ochii exprimă starea de sănătate a trupului”. Potrivit cartografiei irisului, ochiul reprezintă o adevărată hartă geografică a corpului. De-a lungul anilor, 90 de zone au fost identificate în ambele irisuri. Fiecare organ corespunde cu o zonă bine definită. Loca- lizarea unui semn pe o anumită zonă ne indică ce organ ar putea fi afectat. Pe lângă evaluarea stării generale de sănătate, analiza detaliată a irisului poate dezvălui predispozițiile genetice la anumite afecțiuni. Mai exact, pot fi observate slăbiciunile organice înainte de apariția primelor simptome sau a stărilor de natură patologică.

„Este nevoie de câte o ședință la fiecare cinci ani”

817 10 2- Cum decurge, concret, o consultație?

- Ședința de iridologie este una simplă, noninvazivă. Aceasta durează aproximativ 20 de minute. Iridologul analizează fiecare iris în parte cu ajutorul unui aparat special, compus dintr-un sistem optic și o sursă luminoasă. Se pozează ambele irisuri, după care pozele se măresc direct pe calculator pentru interpretare. Semnele observate în ambele irisuri sunt apoi explicate și comentate de față cu pacientul. Aceste semne vor ajuta terapeutul în găsirea cauzei disfuncțiilor sau slăbiciunilor din organism. La finalul ședinței, în funcție de informațiile adunate, iridologul va propune pacientului un protocol de tratament naturist adaptat nevoilor sale.

- De câte ședințe are nevoie un pacient?

- Fiind o tehnică de observare și de analiză, o singură ședință este suficientă pentru pacient, întrucât irisul suferă modificări foarte lente de-a lungul timpului. Din punctul meu de vedere, este nevoie de câte o ședință la fiecare cinci ani.

- Cu ce afecțiuni se confruntă persoanele care apelează la dumneavoastră?

- Afecțiunile pot varia enorm de mult, începând de la o problemă dermatologică până la anxietate. Nu există un tipar anume de afecțiuni. În schimb, cei care apelează cel mai frecvent la această metodă au diverse simptome ce nu pot fi explicate în medicina alopată.

„Oamenii cu ochii albaștri sau gri tind să răcească mai des”

817 10 3- Ce semne de pe iris contribuie mai exact la descoperirea problemelor de sănătate?

- Diverse semne, precum petele, depunerile de toxine, scobiturile, dar mai ales culorile din iris denotă slăbiciunile potențiale. Culoarea irisului dezvăluie predispoziția la anumite boli cu care se poate confrunta pacientul la un moment dat, dacă nu-și modifică stilul de viață.

- La ce boli sunt predispuși oamenii în funcție de culoarea ochilor?

- În iridologie, există trei tipuri de constituții: hematogenă, limfatică fibrilară și mixtă. De exemplu, o persoană cu ochii negri sau maro închis (constituția hematogenă) este predispusă la diabet, chisturi, dislipidemie, calculi, probleme hepatice. Oamenii cu ochii albaștri sau gri (constituția limfatică fibrilară) tind să răcească mai des, să facă cistite, eczeme, astm, rinite și să dezvolte dureri osteoarticulare. Persoanele care au ochii căprui sau căprui cu tentă verde (constituția mixtă) pot suferi de tulburări digestive, precum balonare, fermentații, disbioză intestinală, dar și de sensibilități hepatice și pancreatice, diabet zaharat sau artrită.

„Pot fi identificate gradul de oboseală și tipul de stres”

- După analiza irisului ce anume le recomandați pacienților? Cum îi sfătuiți să se trateze?

- Acest lucru depinde foarte mult de simptomele pacientului corelate cu interpretarea iridologică. Dar, în general, realizez un protocol personalizat ce cuprinde sfaturi alimentare, suplimente alimentare, tehnici de relaxare, o cură de detoxifiere, terapii holistice, precum reflexoterapie, consiliere psihoemoțională, terapie Bowen. Astfel, această tehnică de observare a irisului îmi permite să ofer pacientului sfaturi pe măsură, astfel încât vindecarea organismului să se declanșeze, iar problemele de sănătate să fie evitate.

- Ce dezechilibre sau probleme de sănătate care nu reies din analize de laborator pot fi identificate prin iridologie?

- Pot fi identificate gradul de oboseală și tipul de stres (cronic sau acut), candidoza intestinală, hipoaciditatea sau hiperaciditatea gastrică, nivelul de aciditate, încărcarea cu toxine acumulată într-un anumit organ (ficat, intestin, rinichi, plămâni). Încărcarea corpului cu toxine este asociată cu simptome deranjante pentru pacient.

„Cei care apelează cel mai frecvent la această metodă au diverse simptome ce nu pot fi explicate în medicina alopată“

„Nu le este recomandată persoanelor care suferă de epilepsie“

- Care sunt limitele iridologiei? Ce afecțiuni nu pot fi analizate prin această metodă?

- Este foarte important de menționat că iridologia nu reprezintă în niciun caz un diagnostic medical. Irisul reflectă în același timp trecutul, prezentul și viitorul stării noastre de sănătate. Semnele de pe acesta nu sunt suficient de specifice, astfel încât să ne indice existența unei afecțiuni concrete sau nu, ci doar gradul de fragilitate a organului în cauză, nivelul de oboseală, predispozițiile, bagajul ereditar, rezervele minerale din corp, eventualele carențe, potențialul vital, nivelul de aciditate, cantitatea și tipul de toxine acumulate în timp. Așadar, iridologia este o metodă bazată pe știința observării și constituie un factor excelent pentru a identifica și/sau preveni un număr mare de dezechilibre din organism. Cu alte cuvinte, iridologia este o unealtă ce se integrează în abordarea globală a sănătății.

- Cui nu îi e recomandată?

- Nu le este recomandată persoanelor care suferă de epilepsie, pentru că poate declanșa o criză. De asemenea, nu le e indicată celor care sunt sensibili la lumină, pentru că poate să provoace dureri oculare puternice din cauza faptului că este folosită o sursă luminoasă în momentul în care se realizează poza irisului cu iridoscopul.