Main menu

header

759 10 1de Ştefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Corpul uman resimte şi stochează toate emoţiile, îndeosebi cele negative, care sunt în strânsă conexiune cu durerea şi bolile fizice. Cu toţii ducem cu noi un bagaj apăsător de frici, traume, neîmpliniri sau neajunsuri, care îşi pun dur amprenta pe sănătatea noastră mintală şi fizică. Tocmai de aceea, căutăm modalităţi cu ajutorul cărora să ne uşurăm, să ne eliberăm şi să ducem o viaţă mai liniştită. Terapeutul Andreea Pautov, facilitator EFT (tehnică de eliberare emoţională), recomandă Tapping-ul, un procedeu pe care îl puteţi face şi dumneavoastră acasă, ori de câte ori simţiţi nevoia.

„Utilizează meridianele energetice ale corpului”

- Ce este Tapping-ul?

- Tapping-ul este un secret vital pentru împlinirea emoţională, eliberare şi energizare. Îmbunătăţirea stării fizice şi emoţionale este chiar în mâinile noastre, mai precis, degetele noastre, pentru că pe ele le folosim în această tehnică. Tehnica de eliberare emoţională, sau Tapping-ul, se aplică atunci când aveţi frici, fobii, traume, stres sufocant, anxietate, dependenţe şi adicţii, dar şi durere fizică: dureri de cap, migrene, alergii. Se poate aplica şi în cazul blocajelor financiare, în situaţia în care greutatea corporală v-a scăpat de sub control şi nu mai ştiţi cum să reveniţi la normal, sau când imaginea de sine este una dezastruoasă, real sau imaginar. Tapping-ul este o tehnică ce îmbină acupresura chineză cu psihologia modernă.

- Cum se foloseşte această tehnică?

- Tapping-ul se practică de mai bine de 5.000 de ani şi, asemenea acupuncturii sau acupresiunii, reprezintă un set de tehnici care utilizează meridianele energetice ale corpului. Se pot stimula aceste meridiane bătând cu degetele pe ele. Practic, se ciocănesc punctele energetice şi vindecătoare ale propriului corp. Se apasă anumiţi centri energetici ca să se deblocheze energia stagnantă. Corpul nostru este mai puternic decât ne putem imagina. Este umplut cu viaţă, cu energie şi cu putere de autovindecare. Prin tapping se poate accesa această putere. Corpul, ca orice altceva din Univers, este compus din energie şi tehnica prin tapping restabileşte echilibrul energetic al corpului şi elimină emoţiile negative captive în corp. „Toate informaţiile acestor meridiane sunt stocate în subconştientul tău. Atunci când apăsăm punctele respective, este ca şi cum am apăsa butoanele de resetare”, explică Karl Dawson, practician şi master trainer EFT.

„Combină bătăi uşoare pe anumite puncte ale corpului cu atenţia asupra durerii”

759 10 2- Este vorba despre acupunctură emoţională?

- EFT, tradus ca tehnici de eliberare emoţională, este procedura care se mai numeşte şi acupunctură emoţională ce combină bătăi uşoare asupra anumitor puncte ale corpului nostru, în timp ce ne îndreptăm atenţia pe ceea ce înseamnă durere, amintiri nefericite, emoţii care ne provoacă disconfort, diferite adicţii, pofte, dependenţe etc. Metoda este foarte simplă şi o puteţi aplica în orice situaţie, întrucât nu implică proceduri chirurgicale, nu se folosesc ace, nu se folosesc medicamente sau substanţe chimice, nu se împinge şi nu se trage de corp, fiind absolut neinvazivă.

- Cum se procedează?

- În primă fază se practică „ciocăneala” despre care am vorbit, în punctele de karate în care stabilim afirmaţia pe care dorim să lucrăm. De exemplu, să luăm cazul unei mămici însărcinate: „chiar dacă sarcina mea mi-a adus schimbări fizice, mentale şi emoţionale majore, eu mă iubesc şi mă accept aşa cum sunt” sau „chiar dacă îmi este frică de naştere şi de venirea copilului pe lume şi o parte din mine chiar nu ştie cum să gestioneze această frică, eu aleg să mă iubesc şi să mă accept exact aşa cum sunt” sau „chiar dacă m-am îngrăşat în sarcină şi o parte din mine alege să nu-şi iubească corpul şi schimbările lui naturale, eu vreau să mă iubesc şi să mă accept exact aşa cum sunt”. Apoi, începem să ciocănim câteva runde în punctele menţionate (cinci-şapte ciocănituri în fiecare punct) şi începem să rostim tot ceea ce ne apasă sufletul, eliberând, odată cu „ciocăneala”, emoţiile captive în corp.

„Reacţia declanşată de glanda amigdală este de luptă sau de fugă”

- Tapping-ul poate înlocui medicamentele?

- Tapping-ul nu înlocuieşte medicamentele, deşi are beneficii incredibile. Această tehnică poate fi aplicată la o listă aproape nesfârşită de probleme fizice şi emoţionale şi oferă rezolvare la majoritatea dintre ele. De exemplu, la mine funcţionează în migrene, dureri menstruale, răceli, balonări, constipaţii, probleme ale pielii, problemele de greutate, fobii etc. Când omul experimentează o stare emoţională negativă, creierul său intră într-o stare de alertă. Reacţia declanşată de glanda amigdală este de luptă sau de fugă, care se declanşează automat pentru a ne proteja de primejdiile de moarte. În zilele noastre, acest mecanism este declanşat doar de percepţia noastră, de emoţia negativă, de teamă, de frică, de traumă sau de anxietate.

„Poate trata o suferinţă, dar nu înlocuieşte psihoterapia“

- Cum ai descoperit tehnica de eliberare emoţională?

- Inginerul Gary Craig, absolvent al Universităţii Stanford şi pasionat de dezvoltarea personală, a creat această tehnică de eliberare emoţională, cu care a vindecat multe persoane blocate în propriile convingeri, propriile frici şi traume. Eu am auzit prima dată de ea acum trei ani, şi tot de atunci o şi practic. La mine, personal, s-a demonstrat foarte eficientă, folosind-o în timpul unui atac de panică şi calmându-mă foarte repede. Tapping-ul poate trata o suferinţă, o depresie, dar nu înlocuieşte psihoterapia. De asemenea, suntem foarte diferiţi, noi ca oameni, şi reacţionăm diferit la stimulii exteriori şi interiori. Ce pot să-ţi spun, însă, este că, dacă tu crezi cu tărie, lucruri magice se pot întâmpla. Dacă nu crezi, te bucuri doar de un tapping gen masaj energetic. Toate organele noastre pot fi afectate de emoţii. În medicina chineză fiecare organ este un „depozit” pentru o emoţie specifică joasă: frică, furie, jale, suferinţă, îngrijorare.

- Singură, te poate scăpa de traume?

- O perioadă lungă petrecută în teamă, de orice natură, ne afectează la nivel fizic. Studiile ştiinţifice care au analizat tehnicile de eliberare emoţională au constatat o scădere a cortizonului cu 25%, care este hormonul de stres, după doar 20 de minute de tapping. Însă trebuie reţinut faptul că această tehnică nu reprezintă o şedinţă-minune. Nu vă scapă miraculos de bagajul de frici, traume, temeri şi alte emoţii negative pe care le aveţi înmagazinate ani la rând în corp. În schimb, este un început de drum, un parcurs pe care fiecare om ştie când şi dacă vrea să îl înceapă. Un drum care se condimentează cu studiu, cu meditaţie, cu dorinţa proprie de schimbare. Tapping-ul vă ajută, practic, să deveniţi mai empatic, să înţelegeţi că bunătatea şi compasiunea vor deveni noul dumneavoastră Eu.