Main menu

header

734 10 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Printre metodele neinvazive care stau la dispoziția celor care suferă de diverse afecțiuni se numără și terapia biofeedback, o modalitate de a controla procesele metabolice care generează hipertensiune arterială, migrene puternice sau durere cronică.

Relaxarea, condiție principală a efectului

Tehnica biofeedback este, înainte de toate, una a relaxării. Exercițiile mentale pe care ajunge să le facă pacientul îl ajută substanțial să controleze procese din organism care de regulă sunt involuntare (ritmul inimii, presiunea sangvină, tensiunea musculară, temperatura la nivelul pielii) și astfel să acționeze direct asupra unor efecte cum sunt tensiunea mărită sau durerile, inclusiv cronice, notează greatist.com. Studii riguroase au demonstrat că această tehnică funcționează, relaxarea pacientului fiind condiția principală pentru a se obține rezultatele scontate.

Schimbarea gândurilor și a comportamentului

Biofeedback este o tehnică de medicină complementară cu ajutorul căreia o persoană se antrenează să-şi îmbunătăţească starea de sănătate, pe calea controlului voluntar. Tehnica învaţă pacientul cum să-şi modifice sau să-şi controleze reacţiile fiziologice ale organismului prin schimbarea gândurilor, a emoţiilor sau a comportamentului. În timpul şedinţei, terapeutul aplică senzori electrici pe diferite zone ale corpului pacientului. Scopul este de a-i monitoriza starea fiziologică a organismului, cum ar fi undele cerebrale, frecvenţa cardiacă etc. Aceste informaţii sunt transpuse prin intermediul semnalului sonor sau luminos intermitent. Astfel, electrozii ataşaţi pe tegument culeg informaţiile, pe care le afişează pe un monitor, pentru ca, ulterior, cu ajutorul unui medic sau terapeut specializat în terapie prin biofeedback, persoana să înveţe cum să-şi modifice anumite date fiziologice.

Mintea conduce organismul

Pe parcursul ședințelor, pacientul învaţă să-şi relaxeze musculatura, să-şi crească temperatura corpului, să-şi stăpânească sindromul dureros, să-şi regleze valorile tensiunii arteriale, deoarece senzorii de biofeedback oferă informaţiile necesare înţelegerii schimbărilor subtile petrecute în interiorul organismului. Astfel, tehnica de biofeedback învaţă pacienţii cum să-şi utilizeze mintea pentru a-şi controla organismul, contribuind astfel la menţinerea stării lor generale de sănătate sau asigurându-şi realizarea performanţei fizice. Medicul sau terapeutul ajută pacientul, atât fizic, cât şi mental, pe calea încercării şi erorii, să-şi controleze singur activitatea mentală care conduce la modificările fizice dorite. Rezultatele sunt afişate pe un monitor, în timp ce pacientul încearcă să-şi controleze funcţia respectivă. Monitorul emite un semnal sonor sau vizual, în funcţie de abilitatea pacientului în controlarea funcţiei. Ulterior, această performanţă nu se va mai baza pe informaţiile culese şi afişate pe monitor.

De ajutor în cefaleea migrenoasă sau sindromul obsesiv-compulsiv

Tehnica de biofeedback reprezintă o terapie eficientă în contextul multor afecţiuni, precum hipertensiunea arterială, cefaleea tensională, cefaleea migrenoasă, durerea cronică şi incontinenţa urinară. De exemplu, prin tehnica de biofeedback pot fi identificaţi muşchii care cauzează durerile de cap (cefaleea). Astfel, prin deprinderea modului de a realiza schimbări fizice pozitive, cum ar fi relaxarea musculaturii specifice, durerile de cap pot fi atenuate sau tratate fără a fi necesară administrarea unui tratament medicamentos. Dat fiind faptul că procedura foloseşte dispozitive care măsoară cu precizie anumiţi parametri ai activităţii fiziologice a corpului - electrocardiograful (EKG) şi electroencefalograful (EEG) - poate fi monitorizată activitatea cerebrală, care se modifică semnificativ în anumite situaţii. Terapeuţii în biofeedback utilizează această metodă pentru a trata dependenţele, sindromul hiperkinetic, problemele de învăţare, anxietatea, sindromul obsesiv-compulsiv, depresia.

Alternativă la medicamente

Tehnica de biofeedback oferă o metodă terapeutică neinvazivă, poate reduce sau elimina necesitatea tratamentului medicamentos, poate fi un tratament alternativ pentru pacienţii care nu pot tolera medicamentele specifice afecţiunii de care suferă sau, atunci când acestea nu oferă rezultatele aşteptate, poate constitui o alternativă la medicamentele necesare pentru tratarea anumitor afecţiuni în timpul sarcinii, determină oamenii să se ocupe mai mult de propria lor sănătate, participând în mod conştient la menţinerea acesteia la parametri funcţionali. Demn de menționat este faptul că după doar câteva ședințe de biofeedback, pacientul nu va mai avea nevoie de ajutor, întrucât scopul terapiei este ca, în timp, fiecare persoană să capete independenţă şi control asupra propriului corp, astfel încât să nu mai fie necesară intervenţia terapeutului sau a medicamentelor pentru menţinerea stării de sănătate.

Zece ședințe pentru ameliorarea sindromului Raynaud

O şedinţă de biofeedback durează între 30 şi 60 minute. Numărul şi durata şedinţelor sunt determinate de starea generală de sănătate şi de capacitatea pacientului de a învăţa să-şi controleze răspunsurile fizice. Specialiştii în terapie prin tehnica biofeedback se pot selecta dintre medici specializaţi în psihiatrie, psihologi, asistente medicale. Pentru a învăţa aceste tehnici de biofeedback şi pentru a se instala un rezultat vizibil, majoritatea oamenilor au nevoie de aproximativ 8-12 şedinţe. În ceea ce priveşte cefaleea, incontinenţa sfincteriană, sindromul Raynaud, sunt necesare cel puţin zece şedinţe săptămânale, în timp ce pentru hipertensiune arterială sunt necesare cel puţin 20 de şedinţe săptămânale. Este recomandat să se realizeze exerciţii mentale cel puţin cinci-zece minute zilnic. Aparatura pentru tehnica de biofeedback poate fi folosită şi acasă.

Tehnica biofeedback este o procedură sigură, fiind eficace atunci când este realizată de o persoană experimentată

Şi celebrităţile utilizează această tehnică

Deşi biofeedback este eficient în prevenirea oricărui tip de boală, tehnica poate fi utilizată şi ca adjuvant în tratarea unor boli. Astfel, se recomandă complementar în incontinenţa urinară, în combaterea durerilor de orice tip, inclusiv a celor reumatice sau în controlul tensiunii arteriale și nu numai. De altfel, potrivit publicației „Huffington Post”, numeroase clinici de peste Ocean - inclusiv unele renumite pentru faptul că aici se tratează celebrități cu diverse dependențe, cum sunt „The Betty Ford Centre”, din Los Angeles, sau „Promises”, din Malibu - utilizează tehnica biofeedback pentru a-și ajuta pacienții să se recupereze.