Main menu

header

713 11 1de Luana Mare şi Sorin Dumitrescu

Folosite încă din cele mai vechi timpuri în ceremonii religioase şi ritualuri, lumânările au intrat în cultura tuturor popoarelor de pe glob ca nişte porţi de accesare a conştiinţei divine. Chiar şi în zilele noastre se utilizează aşa-zisele lumânări ritualice, fie de o anumită culoare, fie de un anumit miros pentru a amplifica energia minţii sau pentru a potenţa anumite aspecte ale vieţii, după cum ne-a spus Adrian Lucian Moldovan (medalion), alchimist la Kigam.

„Se combină energia flăcării cu vibraţiile mirosurilor”

- Care este rolul lumânărilor ritualice?

- Cele pe care le confecţionez eu sunt lumânări cu uleiuri esenţiale şi cu efecte ce vizează cele patru elemente ale naturii (foc, aer, apă şi pământ), care amplifică energia respectivă, dar şi schimbă starea de spirit după acea energie. Lumânarea aprinsă combină energia focului cu vibraţiile mirosurilor şi cu forţa gândului.

- Adică este suficient să fie aprinsă în camera în care se petrece mai mult timp şi se schimbă starea de spirit?

- Da, exact. Iar uleiurile esenţiale care intră în compoziţia lumânării au efecte ample, de transformare a emoţiilor, de exemplu.

„Sunt 100% naturale”

- Din ce materiale sunt confecţionate?

- Am ales ceara de soia eco pentru că are un punct de ardere mai jos şi este o bază foarte bună. Este o ceară care nu lasă reziduuri chimice şi nici fum sau miros neplăcut. Am amestecat în această ceară uleiuri esenţiale specifice elementului aer. Are până la 12% uleiuri esenţiale în ea, adică 16-17 ml, ceea ce înseamnă foarte mult. Am găsit metode să fac lumânarea să ardă bine, corect, fără să fac compromisuri în ceea ce priveşte compoziţia. Ele nu conţin substanţe de sinteză, ci doar produse naturale 100% şi sunt realizate manual.

- Care sunt tipurile de lumânări pe care le-aţi creat?

- Am creat un set de patru lumânări legat de cele patru elemente ale naturii, şi am avut ca scop să fie nişte produse alchimice în acord cu ritmurile cosmice şi terestre. Sunt făcute într-un moment astral propice şi trebuie să ardă egal, fără întreruperi sau scăpărări, să miroasă frumos pentru un efect maxim.

„Cele de element pământ conferă vitalitate şi stabilitate”

713 11 2- Care sunt efectele celor patru lumânări ritualice pe care le-aţi realizat?

- Sunt lumânări pământ, aer, foc, apă. La lumânările de element pământ, cuvintele-cheie la realizarea lor au fost regenerare, vitalitate şi stabilitate. Au uleiuri esenţiale de cimbru, cedru, ienupăr, patchouli, vetiver, benzoină de sumatra care conferă aceste calităţi specifice elementului pământ: vitalitate, regenerare, stabilitate. Elementul pământ este punctul de ridicare şi de rafinare a sufletului. Lumânarea are 150 de grame, nu produce fum şi arde constant.

- Cum ne influenţează lumânarea de element foc?

- Lumânarea de element foc are cuvintele-cheie focalizare și entuziasm. Este preparată după principii biodinamice, iar amestecul de uleiuri esenţiale de petitgrain, bergamotă, geranium, rozmarin, cimbru, ghimbir, cuişoare aduce prin ardere un miros care inspiră la aceste calităţi ale energiei de foc. Cel care inspiră aceste mirosuri degajate de lumânare va experimenta o stare de entuziasm, de focalizare mai bună.

„Cuvintele-cheie la cele de apă sunt creativitate şi senzualitate”

- Care sunt caracteristicile lumânărilor de element apă?

- Lumânarea de element apă este preparată după principii biodinamice, iar sinergia de uleiuri esențiale aduce prin ardere un miros care ne inspiră la creativitate, senzualitate și ne pune în conexiune cu elementul apă. Energia elementului apă conferă creativitate, mobilitate și senzualitate. Este lumânarea preferată de clienţi, se vinde cel mai bine. Există, probabil, o nevoie mare de creativitate, de senzualitate.

- Cele de element aer ce calităţi potenţează?

- Lumânarea de element aer cuprinde uleiuri esenţiale de anason, neroli, mentă, roiniță, busuioc, lavandă, trandafir, pin negru, lemn de trandafir, smirnă şi vizează calităţi precum empatie şi expansiune, dar şi cunoaşterea. Amplifică puterea minţii, puterea de a memora. Aceste lumânări sunt produse să ardă timp de 30 de ore, iar prima dată este indicat a fi lăsate cu fitilul aprins cel puţin două ore, apoi pot fi stinse şi reaprinse atunci când considerăm necesară reluarea acestui ritual.

„Au puterea de a schimba în bine emoţiile”

- Este necesar un anumit ritual înainte de a le aprinde?

- Nu, nu este necesar, iar ele îşi vor face efectul indiferent dacă cel care inspiră mirosul uleiurilor esenţiale eliberate în atmosferă crede sau nu în puterea lor de a schimba emoţiile, stările. Vor crea o stare de bine şi o amlificare a calităţilor corespunzătoare fiecărui element în parte.

- Sigiliul de pe fiecare lumânare are o semnificaţie aparte?

- Fiecare lumânare are acest sigiliu cu simbolul elementului pe care îl reprezintă. Este mai degrabă necesar din punct de vedere practic, pentru a nu fi confundate.

„Uleiurile esenţiale din lumânări se degajă în aer odată ce a fost aprins fitilul şi creează o atmosferă plăcută, schimbă starea de spirit în doar câteva minute“

„Aceste lumânări sunt produse să ardă timp de 30 de ore, iar prima dată este indicat a fi lăsate cu fitilul aprins cel puţin două ore, apoi pot fi stinse şi reaprinse atunci când considerăm necesară reluarea acestui ritual“

„Lumânările sunt făcute într-un moment astral propice şi trebuie să ardă egal, fără întreruperi sau scăpărări, să miroasă frumos pentru un efect maxim“

„Cele din parafină, mai ieftine, degajă în aer produşi toxici“

- Care este diferenţa între aceste lumânări ritualice şi lumânările obişnuite?

- În primul rând este diferenţa de compoziţie chimică. Cele obişnuite sunt confecţionate din parafină şi din alte substanţe sintetice care dau produşi toxici la ardere cu efecte devastatoare pentru sănătate. Mirosul acela de la parafină, chiar dacă nu se simte foarte puternic, afectează destul de tare utilizatorii. N-aş recomanda nimănui să folosească genul acela de lumânări în casă sau în locul unde respiră mai mult timp. Chiar dacă sunt accesibile ca preţ. Ceara de albine arde mai greu şi face puţin fum. Fiecare lumânare are garanţie timp de trei ani.