Main menu

header

704 18 1de Luana Mare şi Eduard Popa

Beţişoarele parfumate pe care mulţi le folosesc doar pentru a schimba aroma din casă au şi multe efecte benefice asupra sănătăţii, după cum spune specialistul în alchimie, Adrian Lucian Moldovan (medalion), de la Celeste Body & Soul Therapy. Fie că dorim să îmbunătăţim starea de spirit, fie că dorim să creăm un mediu prielnic meditaţiei, beţişoarele sunt o alegere perfectă.

„Purifică spaţiul”

- Care sunt efectele pe care le are asupra noastră fumul beţişoarelor parfumate?

- Noi suntem destul de influenţaţi de mirosuri. Se schimbă starea de spirit, emoţiile. Beţele parfumate purifică spaţiul, iar oamenii care locuiesc în acel loc beneficiază de o schimbare de stare, în bine. Unele beţe au uşoare efecte terapeutice: sunt antiseptice, ajută la respiraţie. Trebuie menţionat că acestea sunt doar nişte efecte uşoare. Nicidecum nu vindecă boli grave, ci doar creează o stare pozitivă şi ajută în cazul unor iritaţii în gât sau uşurează respiraţia. Putem purifica spaţiul, putem avea o stare mai bună, ne pot ajuta la meditaţie, când mergem în locuri noi, în hoteluri. Un băţ aprins purifică spaţiul respectiv.

- Este un efect deosebit cel al plantei arse spre deosebire de uleiul esenţial sau de ceai?

- La planta arsă efectul e puţin mai rapid. Atunci când se pune uleiul pe piele durează mai mult până când se simt efectele. La fel şi la ceai. Când se inspiră aerul cu acel miros, emoţiile se schimbă repede în bine. Mirosul influenţează destul de repede emoţiile pe termen scurt.

„Cele naturale 100% au un miros fin, dar pătrunzător”

- Care este diferenţa între cele 100% naturale şi cele obişnuite?

- Când se fac în cantităţi mari, se fac compromisuri. Se pun tot felul de parfumuri chimice ca să miroasă mai puternic, dar un băţ parfumat realizat din substanţe naturale (plante sau răşini) nu miroase foarte puternic. Plantele şi răşinile îşi dezvăluie aromele într-un mod mult mai suav, mai discret. Când dai foc, beţişoarele naturale au un miros fin, dar pătrunzător, se simte faptul că este ceva natural, firesc. La beţişoarele chimice, în momentul în care este deschis pachetul, simţi cum te izbeşte un miros puternic, ce zăpăceşte simţul mirosului.

- În ce fel dăunează utilizarea unor beţe cu substanţe sintetice?

- Dacă punem un băţ chimic care trăsneşte, nu miroase, sigur nu vom avea o stare bună. Contează pentru că fumul acela îl introducem în plămâni. De la un băţ nu vom avea mari probleme de sănătate sau de stare, dar atunci când devine un obicei, vom experimenta o stare neplăcută obişnuită.

„Recomand să fie aprinse dimineaţa şi seara”

704 18 2- Din ce se fac beţişoarele parfumate 100% naturale?

- Sunt două variante de a le realiza. Unele sunt cu un beţişor din lemn pe care se depune răşina sau pasta de plante şi mai există varianta budistă, fără acel beţişor din lemn, doar cu amestecul din plante.

- Când este cel mai bun moment al zilei pentru a le aprinde în casă?

- Măcar dimineaţa. Seara, putem aprinde mai mult purificatoare, care dau o stare bună pentru odihnă. Trebuie aprinse în camera de odihnă. De altfel, fiecare are propriile caracteristici.

„Santalul, eficient în meditație”

Preţiosul lemn de santal este un foarte bun purificator, este antimicrobian. Mirosul de santal poate fi şi un bun antiinflamator. Ingredientele active din uleiul extras din acest lemn - α-santalol și β-santalol - au fost menţionate în studii de specialitate ca având o acțiune impresionantă antiinflamatoare ce funcționează similar cu ibuprofenul și alte medicamente. Este calmant, are efect analgezic, antidepresiv. În cercetările publicate în 2000 a fost observată ca fiind benefică pentru ameliorarea durerii şi reglează nivelurile de dopamină și de serotonină în creier. De-a lungul veacurilor, lemnul de santal a fost considerat un bun remediu pentru insomnie.

„Răşina de copal aduce curățirea spirituală şi face legătura cu tărâmurile nevăzute”

704 18 3Copalul este o răşină specifică sud-americană. E un foarte bun calmant, purificator şi ajută la meditaţie. Creează o purificare profundă a aurei şi permite accesul la stări de conştiinţă foarte elevate. Copalul este considerat de populaţia din sudul Mexicului ca fiind un copac medicinal şi este folosit în mod tradiţional pentru curăţarea corpului de boli, dar şi de a ţine ţânţarii departe. Are un miros puternic, clar, curat, care purifică energia din spațiu și din câmpul energetic. Din timpuri străvechi, tămâia copal a fost considerată sacră de populația din Mexic, precum și din America de Sud și Centrală. Cantitățile mari de rășină copal au fost arse pe piramidele aztece și mayașe, ca ofrande către zei și zeități. În ruinele mayașe, această răşină a fost descoperită și în locurile de înmormântare, dovedind semnificația ei transcendentă, spirituală.

„Tămâia conferă protecție, purificare, conștientizare spirituală”

Beţişoarele din tămâie, o rășină puternică ce produce o conștiință spirituală sporită, pot ajuta la purificare şi la protecţie. Un studiu recent a arătat modul în care tămâia funcționează ca antidepresiv eficient și ameliorează stresul. Se spune că sporește intuiția, clarviziunea și este ideal pentru a fi folosită înainte de meditație. Arderea de tămâie oferă protecție, purificare și conștientizare.

„Benzoina de Sumatra atrage prosperitatea”

704 18 4Benzoina este, de fapt, un rezinoid derivat dintr-un copac nativ din Asia de Sud-Est, Java și Sumatra. În medicina tradițională chineză, rășina benzoică este un sedativ „yang” și este folosită ca o soluție eficientă pentru eliminarea stagnării. De asemenea, încălzește foarte mult inima și stimulează circulația. Când este arsă, benzoina are un miros subtil de vanilie, cu note de balsam de pământ și este utilizată frecvent în ritualuri religioase pentru efectele ei puternice. Comercianții arabi au introdus-o pentru prima oară în Occident, unde a fost primită cu entuziasm de întreaga lume antică. De asemenea, în Orientul Mijlociu și în Egipt a fost imediat încorporată în amestecuri de rășini exotice. În părțile nordice ale Europei a fost mult apreciată pentru virtuțile sale medicinale, în special pentru calitățile sale expectorante și pentru ameliorarea astmului. Este folosită și astăzi în faimosul remediu Friars Balsam.

„Smirna conferă claritate, conexiune spirituală, vindecare”

Această răşină, smirna, a fost utilizată în timpul proceselor de mumificare, ca substanță de îmbălsămare. Vechii egipteni au folosit smirna pentru vindecare, precum și la ritualuri spirituale. Rășina nu numai că ajută la menținerea unei stări de claritate, dar, de asemenea, risipește energia negativă și iluziile care stau în calea găsirii adevărului.

„Răşina de Damar alungă spiritele cu frecvență joasă”

În limba malaeziană, cuvântul „Dammar” înseamnă lumină. Răşina de Damar degajă prin ardere un miros asemănător cu cel de lămâie. Denumirea descrie natura sa eterică. Rășina este folosită pentru a risipi demonii depresiei și pentru a aduce lumina în adâncimea sufletului. În Malaezia este folosită pentru vindecare și protecție și pentru a intra în contact cu ființele luminoase.

Puteţi schimba emoţiile în bine în doar câteva minute

„În America de Sud, în China şi în India se fac saune cu plante; cel bolnav stă într-o incintă închisă unde se pun pe foc anumite plante, iar mirosul inhalat readuce sănătatea“