Main menu

header

702 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O nouă terapie, complet neinvazivă, este din ce în ce mai des recomandată pentru combaterea anxietății și a depresiei: plimbarea zilnică în natură, cunoscută și ca ecoterapie.

Rezultate bune în hipertensiune

Terapia care se bazează pe puterea vindecătoare a naturii a căpătat în multe state occidentale forma de programe care se adresează unor afecțiuni mintale și fizice. Alături de stările de depresie și de neliniște sau de deficitul de atenție, terapia este direcționată și spre diabet sau spre hipertensiune. „Lucrăm cu medici, asistente medicale și asistenți sociali pentru a releva de ce este important să fie prescrise cure de plimbare în parc și cât de ușor este ca acest tip de terapie să devină o rutină zilnică pentru pacienți”, punctează specialistul Robert Zarr, directorul unei unități din Washington care promovează ecoterapia și care coordonează activitatea pe această direcție a unui număr de 50 de medici din 11 state ale SUA.

Însănătoşirea survine mai rapid

Pornită de la o veche practică japoneză care luptă cu insomnia, așa-numita „baie de pădure” este o recomandare terapeutică ce are aderență tot mai extinsă. Un studiu derulat de cercetătorii de la Universitatea din Essex a relevat faptul că nouă din zece pacienți suferinzi de depresie „au simțit un nivel sporit de stimă de sine după un program de plimbări în parc”, notează postul NBC. Mai mult, trei sferturi dintre participanții la studiu au mărturisit că nu se mai simt atât de deprimați, iar experții au mai observat și că vindecarea în urma unor afecțiuni este mai rapidă grație efectului de imunizare al naturii, care i-a protejat de stres.

Diminuează simptomele ADHD

Terapia completă merge pe trei paliere: plimbări în natură, sesiuni la psiholog și exerciții simple. Atunci când se află la aer liber, pacienții trebuie să se concentreze pe trei aspecte: ciripitul păsărilor, vizualizarea arborilor și frunzelor, zgomotul apelor curgătoare. „Tebuie să începem să percepem natura nu doar din perspectiva recreerii, ci și din cea a efectelor vindecătoare”, explică Zarr. Cercetările derulate deopotrivă pe animale de laborator și pe subiecți umani au confirmat aceste efecte. Astfel, potrivit publicației „Neuroscience”, contactul cu anumite bacterii din sol a sporit serotonina din creierul șoarecilor la fel ca medicamentele care tratează depresia. De asemenea, numeroși copii diagnosticați cu ADHD care merg în parc cu regularitate au înregistrat simptome mult mai atenuate ale sindromului decât cei care nu aveau acest program.

„Nu poate fi o surpriză că natura are efect terapeutic, în condițiile în care a fost legată de oameni pe tot parcursul evoluției lor“ psychologytoday.com