Main menu

header

686 11 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Unul dintre puținii medici specialiști din SUA care practică homeopatia în paralel cu oftalmologia clasică este doctorul Edward C. Kondrot (medalion), renumit în toată lumea, președinte al Asociației de Medicină Homeopatică și Integrată din Arizona, autor al mai multor lucrări, printre care „Healing the Eye the Natural Way” („Vindecarea ochiului pe cale naturală”). Specialistul detaliază, în cadrul unui interviu, soluțiile homeopate pe care le recomandă în afecțiuni pentru care de regulă nu sunt multe soluții pe lângă cele chirurgicale, cum ar fi cataracta sau degenerarea maculară.

„Aduc medicina complementară în practica medicală curentă”

Practica lui Kondrot se diferențiază semnificativ de cea a unui oftalmolog clasic. „Nu sunt doar un oftalmolog tradițional. Scopul meu este acela de a aduce medicina complementară în practica medicală curentă, și una dintre modalitățile prin care fac acest lucru este homeopatia. Pe de o parte, folosesc mijloacele oftalmologiei, cu prescrieri de medicamente sau recomandări de intervenții chirurgicale, iar, pe de altă parte, caut mai în profunzime, pentru a detecta cauza afecțiunii și a o aborda prin homeopatie, pentru a vindeca persoana în întregime, și nu doar a trata punctual o boală”.

Orbirea poate fi oprită

686 11 2În ceea ce privește fenomenul de degenerare maculară, pe scurt, pierderea treptată a vederii din cauza înaintării în vârstă, această afecțiune nu poate fi tratată și urmează orbirea. Dar specialistul american afirmă că homeopatia este o soluție salvatoare. „Orbirea nu este doar oprită, ci poate deveni chiar reversibilă. Am aplicat o vindecare gradată a întregului organism unei doamne care făcea cursuri de dans, chiar dacă era înaintată în vârstă. Începuse să aibă amețeli, dar după ce am făcut tratamentul homeopat s-au rezolvat nu doar problemele de vedere, ci și indigestia, anxietatea și vertijurile”.

Extractul de cucută, ideal în cataractă

Despre o altă afecțiune oftalmologică cu care sunt diagnosticați numeroși vârstnici, cataracta, medicul american consideră că poate fi dublat tratamentul standard cu abordarea medicinei complementare. „Deseori, boala apare pe fond de stres, am avut multe cazuri de felul acesta. Se poate înlătura cataracta, dar stresul rămâne și este posibil să apară altă boală, mult mai gravă, cum este cancerul. Puțină lume este la curent cu faptul că remediul homeopat conium, un extract de cucută, utilizat în cazuri de cancer, este un remediu des folosit pentru tratarea cataractei”, susține Kondrot.

Îndepărtarea metalelor grele, capilare mai curate ale ochilor

686 11 3Sprijinul homeopat care poate fi acordat vederii are mai multe componente. Se poate recurge, de exemplu, la terapia de chelare. „Această metodă de detoxificare complexă înlătură radicalii liberi și ajută mult la prevenirea problemelor celulelor ochiului. De asemenea, elimină metalele grele, ca mercurul şi plumbul, ce au un rol în instalarea degenerării maculare. Cred că această terapie ar trebui să fie foarte sus pe lista mijloacelor de intervenție alternativă. Curățarea vaselor de sânge la nivelul întregului organism înseamnă și capilare mai curate la nivelul ochilor”, punctează oftalmologul.

Soluţii împotriva strabismului

Metodele medicinei alternative pot interveni cu succes și în caz de strabism înregistrat la copii, arată specialistul de peste Ocean. „În literatura de specialitate pot fi găsite remedii homeopate și pentru strabismul cu orientare interioară, și pentru cel cu orientare exterioară a ochiului. Sunt multe cazuri în care pediatrul ar prefera să aștepte trei, șase luni ca să vadă dacă procesul de creștere a copilului nu rezolvă măcar parțial problema. Aici poate interveni homeopatia, ajutând corpul copilului să rezolve problema musculară care a creat strabismul. Desigur, nu este vorba aici despre necesitatea efectuării operațiilor foarte repede, atunci când acest lucru se impune”, explică Edward Kondrot.

Suplimentele cu coleus forskohlii au efect în cazuri de glaucom

Glaucomul poate fi abordat homeopatic, arată medicul Kondrot. „Nu tratez direct doar afecțiunea ochiului, ci persoana care suferă de glaucom în ansamblu. Îi recomand modalități specifice de alimentație, pentru a corecta dezechilibre metabolice și, de asemenea, remedii ayurvedice, cum sunt suplimentele pe bază de planta numită coleus forskohlii, ce a demonstrat o scădere a presiunii intraoculare și o îmbunătățire a funcționării nervului optic. De altfel, o altă metodă de ameliorare a circulației oculare este microstimularea. „După ce am aflat că celebrul fost jucător de golf Sam Snead a combătut pierderea vederii din cauza vârstei cu ajutorul microstimulării, am testat și eu acest procedeu pe zece pacienți. Șapte dintre ei au înregistrat o îmbunătățire vizibilă după doar patru zile. Am folosit un curent electric slab pentru a spori circulația sangvină la nivelul ochiului”, explică oftalmologul.

Tătăneasa tratează vătămările globului ocular

686 11 4Referitor la traumele care intervin la nivelul ochiului prin lovire sau alte tipuri de vătămări exterioare, specialistul are unele recomandări: „Arnica este un remediu foarte bun pentru vindecarea țesutului moale de la nivelul ochiului. Alte remedii homeopate sunt tătăneasa, direcționată spre ameliorarea vătămării globului ocular și, desigur, tratamentele pe bază de aconit, folosite în special atunci când trauma este însoțită și de durere. De asemenea, sunătoarea poate fi de mare folos pentru tratarea rănilor de la nivelul ochiului. Toate acestea, firește, după o consultație amănunțită la oftalmolog”, detaliază medicul.

„Există doar patru sau cinci oftalmologi în SUA care sunt interesați de ceea ce fac eu, și doi dintre ei deja studiază felul în care homeopatia poate fi introdusă în practica proprie“

Şi-a recăpătat vederea după ocluzie arterială

Unul dintre cazurile cel mai dramatice pe care îl relatează Edward Kondrot este cel al unui profesor de Radiologie care, aflat în vizită la Universitatea Pittsburgh, a înregistrat o scădere semnificativă a vederii la unul dintre ochi, iar diagnosticul pus a fost sever: accident vascular la nivelul ochiului. „După cum se cunoaște, acestea sunt cazuri care nu se pot trata. A primit toate sfaturile pe care le oferă oftalmologia clasică, dar avea cunoștințe de homeopatie și mi-a cerut părerea. Am realizat un remediu mai complex, care să se adreseze și temperamentului său, și stării sale emoționale, iar vederea i-a revenit complet după trei zile! A fost, fără îndoială, cel mai impresionant caz, întrucât ocluzia arterială nu se îmbunătățește; odată ce s-a petrecut și s-a pierdut vederea din această cauză, nu se mai poate face nimic”, argumentează oftalmologul american.