Main menu

header

676 11 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Binecunoscută personalitate internațională în domeniul farmaceutic, Michèle Boiron (medalion) este și o susținătoare ferven- tă a homeopatiei. În anii ’70 introducea pentru prima dată în farmacia proprie, din Lyon, Franța, medicamente homeopatice. Și astăzi susține faptul că medicina alopată și homeopatia trebuie să meargă mână în mână, în beneficiul pacientului. Despre toate acestea a dat detalii Michèle Boiron, în cadrul unui interviu.

„Când un copil cade și se lovește, îl tratăm cu arnică”

- Poate fi homeopatia practicată de orice persoană cu pregătire medicală?

- Pe niveluri diferite, desigur. Oricine are o formare medicală, de la infirmiere, kinetoterapeuți, moașe până la farmaciști poate recomanda medicamente homeopatice pentru tratarea unor simptome ușoare. Medicul, pe de altă parte, acționează diferit. El prescrie în conformitate cu istoricul pacientului, individualizând rețetele, iar pentru asta trebuie să se formeze în homeopatie mult mai profund.

- Care este rolul farmacistului în această ecuație?

- Farmacistul este un „consilier al sănătăţii”, are un rol tot mai important în lumea contemporană și este văzut ca un actor al „sănătăţii de proximitate”. Dar la fel de bine, până la farmacist, dacă un copil cade și se lovește, poate fi tratat rapid, de oricine, cu arnică până să ajungă la specialist, pentru că toată lumea a auzit că arnica este antiseptică şi decongestivă.

„Când primesc un diagnostic incurabil, 60% dintre pacienți iau în calcul medicina alternativă”

- Cum se împletește medicina tradițională cu homeopatia în prezent?

- Nu există contraindicații în ceea ce privește împletirea celor două. Pentru alergii, de exemplu, puteţi lua un remediu homeopatic în timpul zilei, nu există efecte secundare cunoscute, şi simptomele se ameliorează bine. Dar, dacă persistă seara, nimic nu vă împiedică să luați un antihistaminic înainte de culcare. Este perfect posibil, de pildă, să fie prescris un tratament homeopat de zi unui pacient cu rinită alergică, pentru a se evita riscurile de somnolență, și un antihistaminic pentru seară.

- Care credeți că sunt domeniile unde homeopatia este de cel mai mare ajutor?

- Consider că este firesc să fie prescris un medicament homeopatic în paralel cu unul alopat. De exemplu, această formulă poate funcționa foarte bine în cazul chimioterapiei, pentru diminuarea efectelor secundare. Atunci când primesc un diagnostic de cancer, circa 60% dintre pacienți iau în calcul medicina alternativă și tratamentele complementare. Dintre aceștia, aproape jumătate se îndreaptă spre homeopatie. Astăzi, în Franța, anumite spitale propun o consultație de acest fel în panoul de suport dedicat acestor pacienți. Această strategie, care în final este dedicată binelui bolnavului, a constituit o deschidere extraordinară către această disciplină, care conferă atâtea avantaje.

Remedii care se pot aplica oricui

- Care este atitudinea medicilor specialiști față de homeopatie?

- Firește, nu ne putem imagina sănătatea publică actuală fără antibiotice sau analgezice. Dar, în același timp, putem să-i dăm unui pacient un remediu homeopat care să ajute la scăderea febrei puternice, astfel încât medicația clasică să-și facă efectul mai rapid, ajutând astfel tratamentul alopat. De altfel, din ce în ce mai mulți medici specialiști, pediatri, ORL, ginecologi se înscriu la cursuri de homeopatie, și aceasta este o realitate. Dacă, pe de o parte, un medic specialist nu va prescrie niciodată doar un remediu homeopat, tot mai mulți recurg la aceste variante ca la elemente ajutătoare, un arsenal la îndemâna tratamentelor alopate. Astăzi, în lume, aproximativ 400.000 de specialişti în sănătate utilizează homeopatia în practica lor zilnică.

- Care sunt demersurile pe care le faceți pentru a conștientiza asupra faptului că homeopatia este o soluție ajutătoare?

- Eu cred că răspândirea ideii de folosire a remediilor homeopate trebuie să meargă din farmacist în farmacist și din medic în medic. În ceea ce mă privește, împreună cu un coleg, am realizat mai multe lucrări, pe colecții tematice, în care am abordat homeopatia și pentru anxietate, și pentru afecțiuni ORL, și pentru ginecologie, iar acum lucrăm intens la aplicațiile în domeniul cancerului. Am satisfacția că aceste lucrări sunt folosite pe scară largă de profesioniștii sănătății, întrucât sunt remedii simplu de accesat și care se pot aplica oricui.

„Există domenii privilegiate pentru homeopatie, cum sunt aplicațiile la femeile însărcinate, la sportivi sau la afecțiunile generate de înaintarea în vârstă“

„Folosită ca primă intenţie, cu rezultate excelente“

Michèle Boiron, fiica unuia dintre fondatorii Laboratoarelor cu același nume, a revenit recent în România pentru a susține o conferinţă pe tema „Homeopatie. Dosarele expertului: Traumatologie Generală şi Sportivă”. „Traumatologia este prezentă în toate etapele vieții și, în numeroase cazuri, homeopatia este folosită ca primă intenţie, cu rezultate excelente”, susține Michèle Boiron. Demn de menționat este faptul că tratamentele homeopatice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul românilor.