Main menu

header

658 11 1de Andreea Radu

În ultimul timp auzim tot mai des despre persoane care au suferit un AVC (accident vascular cerebral) și pentru care recuperarea se dovedește a fi extrem de grea. Terapia regenerativă a demonstrat că e benefică atât pentru pacienții cu AVC, cât și pentru alte afecțiuni, printre care: refacerea articulațiilor, boli degenerative ale sistemului nervos, detoxifiere, antiaging. Doctor Felician Stăncioiu, care a profesat medicina atât în țară, cât și în SUA, lucrând cu prestigioși profesori în domeniul cercetării medicale regenerative cu celule stem (www.terapieregenerativa.ro), a vorbit într-un interviu pentru „Taifasuri” despre acest nou tratament.

„Are rezultate prompte și efecte adverse minime”

- Ce este terapia regenerativă? Cui se adresează?

- Tratamentul regenerativ este un concept terapeutic nou, care folosește o combinație originală de medicamente administrate prin injectare, cu rezultate prompte și efecte adverse minime. Are ca scop refacerea structurii și/sau funcției țesuturilor afectate prin suprasolicitare, injurii, infecții, degenerescență etc. Este mai puțin invaziv decât tratamentul chirurgical reconstructiv și implică stimularea diferențierii celulelor stem în celule mature, specializate și integrate funcțional țesutului respectiv, precum și reintegrarea funcțională a celulelor lezate, în stare de „hibernare”.

- Căror afecțiuni li se adresează?

- Inițial, tratamentul a fost administrat unor persoane cu ușoare disfuncții generate de expunerea la stres prelungit - eu și doctor Cățănaș am fost printre primii pacienți. Începând cu anul 2014 au fost administrate cu rezultate bune și foarte bune peste 100 de astfel de tratamente persoanelor cu artrită/artroză, accident vascular cerebral, suprasolicitare, pentru detoxifiere.

„Se administrează o combinație personalizată de medicamente”

658 11 2- Care este procedura în sine? În ce constă tratamentul?

- Tratamentul regenerativ constă în administrarea intraarticulară sau intravenoasă a unei combinații personalizate de medicamente, urmată de aplicarea de preparate topice sau sistemice, după caz. Combinația de medicamente și de vitamine se decide în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient. Practic, se administrează între trei și cinci substanțe și preparate farmaceutice într-o infiltrație, respectiv 8-12 substanțe și preparate în tratamentul intravenos. Ambele tratamente conțin Actovegin, un preparat cu circa 200 de substanțe. Recomandăm efectuarea unei serii de trei astfel de infiltrații sau de perfuzii, la interval de 3-14 zile, în funcție de pacient.

- Ce ar trebui să știe un pacient care vine pentru prima dată la o consultație pentru terapia regenerativă?

- Rezultatele cel mai bune se obțin atunci când tratamentul este administrat prompt, în orice tip de regenerare (articulară, în suprasolicitare, după accident vascular etc.). În cazul AVC, recuperarea motorie a fost de peste 90% când tratamentul a fost administrat în primele două săptămâni, scăzând la 10%-20% după trei luni de la accident, chiar dacă au fost administrate un număr mai mare de perfuzii. Similar în cazul afectării articulațiilor: rezultatele în gonartroză de grad I-II sunt mult mai prompte și evidente. În general, cronicizarea afecțiunii nu numai că scade eficacitatea tratamentului, dar și costurile cresc, deci rezultate mai slabe cu un cost crescut al tratamentului.

„Rezultatele apar în primele 24-48 de ore de la prima infiltrație”

658 11 3- În ce constă regenerarea după accident vascular?

- În cazul accidentului vascular cerebral se refac sau se constituie noi circuite între neuroni, fapt evidențiat clinic prin restabilirea capacității funcționale pierdute în urma accidentului. Imagistica (CT, RMN) în dinamică nu este întotdeauna corelată cu îmbunătățirea motorie, iar analizele de laborator (proteina S100, enolaza neuronală etc.) pot aduce informații suplimentare, însă cresc costurile. Este crucial să avem un CT sau un RMN inițial, aproape de momentul producerii accidentului, însă regenerarea (recuperarea motorie) este obiectivată prin utilizarea unor scale neurologice standard (Național Institutes of Health Stroke Scale, Barthel Index). Deci regenerarea constă, în primul rând, în reluarea promptă a activităților pacientului.

- Cum lucrează terapia regenerativă pentru refacerea articulațiilor? La cât timp apar primele rezultate?

- În primul rând, trebuie spus că nu se administrează nici corticosteroizi, nici acid hialuronic și, cu toate acestea, substanțele administrate acționează prompt pentru stoparea reacțiilor inflamatorii și imune care provoacă și însoțesc degradarea cartilajului articular. Unele suplimente administrate oral (condroitin, MSM, curcumin etc.) au aceste efecte și pot ajuta până la un punct, însă infiltrațiile au marele avantaj că introduc intraarticular în concentrație terapeutică (ce nu poate fi atinsă prin administrare orală) substanțe care, în afară de efectele amintite, stimulează metabolismul și regenerarea mitocondrială, modulează activitatea receptorilor nucleari (de exemplu, NFK-beta) și a citokinelor, astfel încât se produce o schimbare a mediului extra și intracelular, care favorizează maturarea unor celule stem în condrocite și integrarea lor funcțională în țesutul existent. Rezultatele (reducerea durerii, creșterea mobilității) apar în primele 24-48 de ore de la prima infiltrație (efect antiinflamator, antiedematos) și se mențin în funcţie de tratamentul ulterior (unguent, suplimente, injecții intramusculare etc.) și de evitarea mișcărilor traumatice.

„Tratamentul regenerativ constă în administrarea intraarticulară sau intravenoasă a unei combinații personalizate de medicamente, urmată de aplicarea de preparate topice sau sistemice, după caz“

„Se poate utiliza şi preventiv“

- Pentru ce alte afecțiuni poate fi folosită terapia regenerativă?

- Terapia regenerativă este un tratament relativ nou și în curs de dezvoltare. Ținând cont de efectele deja cunoscute ale substanțelor pe care le administrăm, ea poate fi utilă în unele boli degenerative ale sistemului nervos (Alzheimer, Parkinson), de asemenea, în convalescență, antiaging etc. Se poate administra preventiv persoanelor cu risc crescut de accident vascular (sindrom metabolic, diabet și hipertensiune) sau celor care au suferit deja un astfel de accident și sunt supuse unor perioade de stres/suprasolicitare, după o efectuare a unor analize de laborator care indică prezența simultană a inflamației (CRP, fibrinogen etc) și/sau metabolism lipidic suboptimal (LDL, trigliceride).