Main menu

header

655 11 1de Luana Mare

Dacă medicina modernă nu a găsit încă o soluţie care să garanteze faptul că un fumător poate renunţa la viciul său, terapiile alternative au răspuns ferm la această problemă, cu o tehnică ce îşi are rădăcinile în vechea ştiinţă chineză a acupuncturii: auriculoterapia. Despre această metodă care poate ajuta în doar 15 minute un fumă- tor să renunţe la obiceiul dăunător ne-a vorbit auriculoterapeutul George Ţăranu (medalion), de la Clinica Stop-Smoking România.

„Tutunul omoară mai mult de jumătate dintre consumatorii săi”

- Ce-i face pe fumători dependenţi şi de ce este atât de greu să se renunţe la fumat?

- Ţigara conţine substanţe care stimulează neurotransmiţătorii. Oprirea consumului de ţigări creează o stare de disconfort fizic din cauza nivelului scăzut de sero- tonină, organismul intrând într-un sevraj nicotic: dureri musculare, tremur, anxietate, nervozitate, depresie, frustrare, insomnie, constipaţie etc. Din punct de vedere psihologic, ţigara este prezentă în toate activităţile zilnice ale fumătorilor şi este asociată cu: socializarea, relaxarea, apartenenţa la un grup. De aceea le este greu dependenţilor să renunţe la acest obicei.

- Conform unor statistici, la nivel mondial, la fiecare opt secunde moare cineva din cauza fumatului. Se păstrează proporţia şi la noi, în România?

- Anual, peste 42.000 de români mor din cauza bolilor cauzate de consumul de ţigări. Tutunul omoară mai mult de jumătate dintre consumatorii săi şi este singurul drog care îi ucide şi pe cei care nu-l consumă, prin intermediul inhalării pasive a fumului.

„Nicotina creşte nivelul de serotonină şi astfel păcăleşte creierul”

- Cum acţionează nicotina la nivelul creierului?

- Nicotina este un foarte mare stimulent al neurotransmiţătorilor. Prin intermediul receptorilor papilelor gustative de la nivelul limbii şi stimulilor din cavitatea bucală, care transmit semnale direct către creier, sunt stimulaţi neurotransmiţătorii, secretând hormonul numit serotonină (hormonul fericirii). Iată de unde senzaţia de bine şi de relaxare! Consumul de ţigări va fi repetat, în medie, la o distanţă de 35-40 de minute, dându-i creierului şi organismului o stare de confort, păcălindu-l.

- Este într-adevăr acţiunea cea mai rapidă asupra nivelului de dopamină?

- Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului. Acest neurotransmiţător este stimulat de nicotină, gudron şi de celelalte substanţe care se găsesc în componenţa ţigărilor, reacţia de confort psihic fiind imediată, în mai puţin de un minut de la inhalarea fumului.

„Este un viciu la fel de periculos ca şi dependența de droguri”

655 11 2- Se spune că este o adicţie la fel de periculoasă precum heroina, prin dependenţa greu de depăşit. Găsiţi reală afirmaţia?

- Odată ce vorbim despre adicţie vorbim despre pierderea controlului asupra comportamentului. Într-adevăr, este la fel de periculoasă. Există dovezi puternice care susţin că majoritatea drogurilor adictive afectează anumite căi comune din creier şi, de asemenea, se pare că există substraturi similare pentru recompensa dată de ţigări, de mâncare sau de droguri. Creierul răspunde la drog aşa cum ar răspunde la consumul de ţigări în condiţii de deprivare severă.

- Odată cu nicotina, fumătorii inhalează multe alte substanţe toxice. Care sunt acelea sau câteva dintre ele, şi cum îi afectează?

- Câteva dintre substanţele toxice conţinute într-un fum de ţigară şi care îi afectează pe consumatori sunt: gudronul - este un termen general pentru mai multe particule ce rezultă din fumul de ţigară, substanţe cu efecte cancerigene; monoxidul de carbon - interferează cu transportul şi consumul de oxigen; arsenicul - este cunoscut în mod special drept cauza cancerului de piele şi a celui pulmonar (este utilizat în realizarea otrăvurilor pentru şobolani); amoniul - ingredient comun folosit în fabricarea detar- tranţilor; plumbul - care este otrăvitor în cantităţi mari; poloniumul - element radioactiv care cauzează cancer.

„Se poate scăpa prin electrostimulare”

- Cum acţionează auriculoterapia în cazul acestei adicţii?

- Electrostimulând anumite puncte meridiane (centri nervoşi) din pavilionul auricular intrăm în contact direct cu neuronii (neurotransmiţătorii), dezvoltând astfel o cantitate mărită de serotonină. Pacientul nu mai simte nevoia de a consuma nicotină, deoarece nivelul endorfinelor este ridicat prin ajutorul electrostimulării punctelor meridiane.

- Ce rezultate aţi avut până în prezent?

- În ultimul an am avut peste 250 de pacienţi care au renunţat la ţigări prin auriculoterapie în cabinetul nostru.

„Reacţia pacientului este imediată şi fără sevraj”

- Cât timp îi trebuie unui pacient să renunţe la fumat cu auriculoterapie?

- Reacţia pacientului este imediată, la mai puţin de 15 minute, cotaţia endorfinelor este la acelaşi nivel ca a oricărui consumator de nicotină şi de gudron, iar pacientul nu mai simte nevoia fizică de a fuma pe o perioadă de 15-30 de zile, timp în care va parcurge perioada tranzitorie fără sevraj şi fără reacţii adverse. În ziua 21, creierul nu o mai percepe ca pe o adicţie. Rămâne informaţia, dar nu mai este o prioritate.

- Va reveni vreodată nevoia de a fuma?

- Toată viaţa fostul fumător va cocheta cu ideea fumatului sau va asocia momentul în care ţigara i-a fost aproape, dar nu o va mai simţi ca pe o necesitate. Având posibilitatea să facă diferenţa, va cântări la rece, fără pasiune pentru ţigară, avantajele şi, credeţi-mă, nu sunt puţine acestea. Fostul fumător va alege dacă vrea să mai fumeze sau nu, fără nevoia imperioasă care l-a făcut cândva dependent.

„Electro- stimularea auriculară este nedureroasă, neinvazivă şi permite eliberarea de viciul fumatului imediat, într-o şedinţă de doar 15 minute“

„Creierul este eliberat după 21 de zile de la renunţare“

- Există o garanţie pe care le-o oferiţi pacienţilor care vin în cabinetul dumneavoastră?

- Da, există o garanţie oferită pacienţilor după 21 de zile, perioadă tranzitorie de la fumător la nefumător, având suportul psihologic şi posibilitatea repetării procedurii fără a mai implica vreun cost. Conform studiilor, după 21 de zile, un fumător este eliberat de adicţie.