Main menu

header

645 11 4de Roxana Istudor

Militarii care au participat la operațiuni de luptă se pot confrunta în foarte multe cazuri cu dureri cronice, depresie, anxietate, chiar sindrom posttraumatic. Specialiștii americani recomandă Ministerului Apărării sesiuni de yoga în aceste cazuri.

Reduce nivelul de stres

Centrul Medical pentru Problemele Veteranilor din San Francisco a derulat o serie de studii din care a rezultat că sesiunile de yoga pot fi benefice pentru afecțiunile militarilor care au servit în teatrele de operațiuni. Specialista Lindsey Hopkins a punctat beneficiile acestei terapii complementare în cadrul unei conferințe în care au fost reflectate efectele propice pe care practicarea yoga le are în primul rând asupra depresiei. „Yoga a devenit tot mai populară în Occident, și foarte mulți practicanți enumeră ca prim motiv pentru a face aceste exerciții reducerea nivelului de stres și al altor afecțiuni mentale. De aceea, cercetările medicale asupra efectelor yoga trebuie să țină pasul cu popularitatea în creștere a terapiei”, arată Hopkins.

Învinge sindromul posttraumatic

Potrivit concluziilor generate de numeroase studii, nu există nicio îndoială că practicarea yoga combate cu succes mai multe afecțiuni care se întâlnesc frecvent la militarii retrași din activitate. În aceste condiții, specialiști din cadrul Armatei SUA iau în considerare introducerea exercițiilor de acest tip în regimurile de tratament curente. De exemplu, în cadrul testelor efectuate la Centrul din San Francisco s-a observat că în cazul celor 23 de veterani care au făcut yoga de două ori pe săptămână timp de opt săptămâni a scăzut considerabil nivelul depresiei. Mai mult, toți au declarat că vor recomanda acest program și altor camarazi de arme, iar unii dintre ei au devenit chiar instructori. Aceste constatări dublează observațiile unui test anterior, derulat la Universitatea Denver, care a concluzionat că practicarea yoga a redus într-o proporție însemnată manifestările sindromului posttraumatic, una dintre cele mai grave afecțiuni cu care se pot confrunta veteranii.