Main menu

header

598 12 1de Cătălina Tăgârță

Artroza apare ca urmare a degradării cartilajului articular, afectând atât articulaţiile mari (genunchi, şold), cât şi pe cele mici (mâini, picioare, coloană). Dacă alte afecțiuni ale oaselor (spre exemplu, hernia de disc) pot fi vindecate, din păcate, pacienții cu artroză nu vor mai fi niciodată ca înainte de instalarea bolii. Însă, datorită tehnologiei care avansează rapid, bolnavii pot spera totuși la ameliorări semnificative ale stării de sănătate. Doctorul Gabriel Dorin Motreanu (medalion), medic primar recuperare fizică și balneologie, din cadrul centrului Laurus Medical Cluj-Napoca, ne-a spus mai multe despre metoda care le poate face viața mai bună pacienților cu artroză.

„Unii pacienți afirmau că durerile s-au ameliorat după efectuarea unui RMN”

598 12 2- Domnule doctor, durerea e simptomul comun al mai multor afecțiuni pe care oamenii le iau sau nu în serios. Care este caracteristica artrozei?

- Într-adevăr, simptomul principal care determină pacientul să se adreseze medicului este durerea, ce poate fi de la uşoară spre moderată sau severă, cvasipermanentă, în funcţie de gradul de degradare a cartilajului articular. Însă, în caz de artroză, durerea, mai ales când este mai intensă, duce la un anumit grad de impotenţă funcţională, împiedicând desfăşura- rea activităţilor zilnice în bune condiţii. Însă, evident că și aceste blocaje pot fi comune altor afecțiuni, de aceea, eu recomand pacienților să nu se documenteze prea mult pe internet despre ce anume ar putea cauza probleme, ci să vină mai degrabă la medic. Sunt multe alte aspecte de care un specialist va ține cont în stabilirea diagnosticului, eventual ajutându-se și de diverse investigații pe care le va recomanda. E important să înțelegem că și tratamentul, la rândul lui, va da rezultate mai bune în cazul unui diagnostic cert.

- Povestiți-ne, vă rog, despre procedurile recomandate de medici pentru tratarea artrozei.

- Terapiile folosite în prezent pentru procesul artrozic sunt noninvazive şi invazive. Printre cele noninvazive se numără terapia medicamentoasă și cea fizică; iar cele invazive cuprind infiltraţiile cu substanţă vascoelastică, transplantul de celule cartilaginoase şi artroplastiile. Tot aici trebuie reamintite regulile „de bună purtare” pentru protecţia articulaţiilor. În scop profilactic, bolnavului i se va recomanda: scăderea în greutate (în cazul persoanelor supraponderale sau obeze), evitarea poziţiilor statice prelungite, a efortului fizic intens, a căratului de greutăţi. Toate aceste metode duc la ameliorarea durerii şi la îmbunătăţirea mobilităţii articulare, însă nu se specifică nimic despre starea cartilajului articular după terapie. Din această cauză, s-a simţit nevoia găsirii unei metode de tratament care să ajute cartilajul articular să se refacă. Astfel, pornindu-se de la constatarea că, după efectuarea unui examen RMN de genunchi sau de şold ori de coloană, unii pacienţi afirmau că durerile s-au mai ameliorat, cercetătorii germani au început să caute explicaţiile, și astfel a luat naștere terapia prin rezonanţă magnetică de spin sau MBST, o metodă unică de tratament, disponibilă în România din 2012.

„Procedura conduce la sinteză de colagen de bună calitate”

598 12 3- Ne puteți descrie mai bine conceptul?

- Lucrând pe animale de laborator (cobai), oamenii de știință au ajuns la concluzia că terapia prin MBST duce la refacerea cartilajului articular. Au indus chimic procesul artrozic, au tratat apoi prin MBST, iar după șase luni au sacrificat cobaii şi, prin studii de histomorfometrie, au pus în evidenţă zona de cartilaj refăcut. Această metodă de tratament este unica terapie noninvazivă ce duce la refacerea cartilajului articular. Cum acţionează asupra cartilajului? Este o terapie prin câmpuri magnetice pulsatile. Se bazează pe proprietatea protonilor din moleculele de apă (existente din abundenţă în cartilaj şi în os) de a prezenta fenomenul de rezonanţă la aplicarea unui câmp magnetic pulsatil cu o anumită frecvenţă. Prin acest fenomen este stimulat metabolismul condrocitar, urmarea fiind sinteza de colagen de bună calitate.

- Cine poate beneficia de terapia prin rezonanţă magnetică de spin?

- De această metodă de tratament pot beneficia toţi pacienţii cu artroze cu diferite localizări, cu mențiunea să nu fie în stadii avansate, fiindcă atunci singura cale de rezolvare este cea chirurgicală (artroplastia). De asemenea, pot fi tratați cu ajutorul rezonanței magnetice pacienţii cu necroză aseptică de cap femural, stadii 1 şi 2. O particularitate importantă a metodei este că şi pacienţii care au suferit deja o artroplastie la nivelul unei articulaţii pot beneficia de tratament, întrucât metoda se poate aplica şi pe materiale metalice.

„Efectul tratamentului ține trei-patru ani”

- Care este diferența dintre MBST şi magnetoterapie?

- Diferența constă în faptul că MBST foloseşte energia din interiorul ţesutului (prin mişcarea de spin a protonilor) pentru a obţine efectul (acţionând strict la nivelul cartilajului), pe când magnetoterapia utilizează doar energia furnizată de aparat (stimulând nespecific alte structuri ale organismului: nervi, fibre musculare, vase de sânge).

- De câte ședințe este nevoie pentru ameliorarea simptomelor?

- E bine de spus că tratamentul este personalizat și că nu există efecte secundare. De obicei se fac zece ședințe pentru osteoporoză și nouă pentru artroză. Efectul acestei metode noninvazive se vede după maximum trei-patru luni de tratament şi se menţine aproximativ trei-patru ani, cu condiția ca şi pacientul să respecte regulile de protejare a articulaţiilor. Iar dacă simptomatologia dureroasă revine în acest interval de timp, chiar și sub o formă mai ușoară, pacientul poate efectua tratament fizic, medicamentos şi infiltraţii.

„Trebuie evitate băuturile cu cofeină şi efortul fizic“

- În general, oamenii se tem de necunoscut… De aceea, vă rog să povestiți cititorilor cum se desfășoară exact ședința de terapie!

- Tehnologia este similară scanării RMN, iar dispozitivul folosit este asemănător. În funcție de zona tratată, pacientul va trebui să stea întins sau în șezut în timpul ședințelor de tratament. Această terapie noninvazivă folosește rezonanța magnetică de spin a atomilor de hidrogen în zona afectată, care are efect de regenerare a cartilajului și a osului. Procedura e un prilej bun de meditație, odihnă sau recreere, avem persoane care își aduc cu ele o carte și, timp de o oră, cât aparatul lucrează, ele citesc. Ca și indicație, trebuie consumată multă apă înainte, în timpul și după ședințele de tratament. Băuturile cu cofeină trebuie evitate; la fel și efortul fizic - cel puțin în primele două săptămâni după finalizarea procedurilor MBST.