Main menu

header

561 18 1de Amalia Marcu

În ultima perioadă se vorbește foarte mult despre familie și cum aceasta ne influențează viața prin deciziile pe care le luăm. Am vorbit cu Marilena Moldovan (foto), psihoterapeut la Centrul de terapie holistică Alfa (www.alfa-reiki.ro, 0723.167.245), despre arborele genealogic și despre cum putem depăși anumite traume pe care le moștenim de la generațiile anterioare.

„Fiecare vine din familia de origine cu traumele şi cu scenariile familiale care s-au tot repetat”

- Cât de important este istoricul unei familii?

- Arborele genealogic are o importanţă foarte mare pentru fiecare fiinţă umană. Cunoscându-şi arborele genealogic, omul îşi cunoaşte rădăcinile, familia de origine cu toate aspectele vieţii ei, cu bucuriile şi necazurile de care a avut parte. Când spunem arbore genealogic ne referim la părinţi naturali, fraţi şi surori, la bunici şi străbunici, precum şi la unchi şi mătuşi din partea ambilor părinţi. La căsătorie se spune că soţii îşi unesc destinele, ei formează un nucleu de convieţuire în care fiecare îşi duce în spate istoricul familiei sale. Fiecare vine din familia de origine cu obiceiurile şi credinţele sale, cu traumele şi cu scenariile familiale care s-au repetat de la o generaţie la alta pe linie maternă şi paternă. Se observă frecvent că pe linie maternă fetele repetă scenariile familiale din viaţa mamei, bunicii sau străbunicii, iar băieţii se confruntă cu scenariile familiale din viaţa tatălui, bunicului sau străbunicului. Se petrec aceste lucruri pentru că undeva au fost întrerupte energiile, a fost întreruptă curgerea iubirii pe firul familiei, iubirea a fost diminuată de tot felul de traume, şocuri emoţionale, enigme, agresivităţi, atitudini negative care au generat blocaje membrilor familiei. Aceste blocaje se manifestă pe multiple planuri: în dezvoltarea personală, insuccese în activităţi, boli, frici, tulburări comportamentale etc.

- Cum pot fi înlăturate scenariile familiale şi blocajele din viaţa unei persoane?

- Omul are resurse suficiente care îl ajută să depăşească situaţiile grele, de altfel se spune că „Dumnezeu nu îţi dă mai mult decât poţi duce”. Acest lucru s-a demonstrat de multe ori, bunicii noştri au depăşit multe traume familiale sau colective, fără să ajungă depresivi sau să dispere, ei trăiau cu credinţa în Dumnezeu şi nu-şi pierdeau speranţele. Rugăciunile şi curăţenia sufletească i-au ajutat să fie mai înţelepţi şi mai puternici, la acestea se adaugă şi faptul că membrii familiei se susţineau unii pe alţii, se sfătuiau, astfel îşi găseau alinarea sufletească. Am spus aceste lucruri pentru ca să se înţeleagă că unele familii şi-au rezolvat problemele prin elevarea spirituală. În prezent, se pune accent pe consilierea psihologică şi pe psihoterapie, persoana care apelează la psiholog nu înseamnă că nu e normală, se poate solicita consilierea şi, în urma unui deces, în urma unei tragedii, a unui accident, persoana este ajutată să depăşească situaţia. Sunt mai multe terapii care se pretează la diminuarea sau îndepărtarea scenariilor familiale, pot aminti consilierea psihologică, psihoterapia şi hipnoza, psihogenealogia, terapia de cuplu, constelaţiile familiale - o terapie care vizează în mod special arborele genealogic.

„În atenţia acestei terapii este onorarea celor care ne-au dat viaţă fără a-i judeca”

561 18 2- Ne puteți da mai multe detalii despre aceste constelații?

- Constelaţiile familiale, psihoterapie sistemică, ce se aplică individual sau în grup, cadru în care se lucrează pentru o anumită temă (o anumită traumă, suferinţă), pentru a fi stopată şi pentru a-i întrerupe repetabilitatea în viaţa altor membri ai familiei. Acest sistem terapeutic a fost fondat de marele înţelept şi psihoterapeut Bert Hellinger (Germania), care, după studii asidue, a conturat această terapie de familie şi a răspândit-o în diverse ţări. În atenţia acestei terapii este onorarea celor care ne-au dat viaţă fără a-i judeca fiindcă nu au făcut mai mult pentru noi. Părinţii şi bunicii au avut şi ei traumele lor care i-au împiedicat să facă mai mult pentru urmaşii lor, dar cel mai important este actul suprem pe care l-au făcut, acela de a da viaţă.

- Cum se face aceasta?

- În urma unei anamneze ample referitoare la istoria familiei se constată unde sunt rădăcinile unei traume şi se lucrează pornind de la acele rădăcini. Se obţin informaţiile necesare despre viaţa membrilor familiei cu evenimentele ce au avut loc: decese premature, sinucideri, accidente, violenţe, boli, abandon, respingeri, despărţiri etc. Un principiu al constelaţiilor familiale este apartenenţa la o familie, este foarte important să conştientizăm că aparţinem unei familii, chiar dacă suntem adulţi şi nu mai trăiesc părinţii noştri. Cu atât mai mult este important acest aspect pentru copii. Copiilor trebuie să li se dea locul cuvenit în familie în ordinea venirii lor pe lume, inclusiv celor avortaţi e bine să le dăm locul cuvenit pentru a întregi familia şi a genera curgerea iubirii pe arborele genealogic pentru toţi membrii.

„Se pot înlătura consecințele unor evenimente ce ţin de viaţa sexuală”

- Ce trebuie să cunoască un om care vrea să participe la o ședință?

- La această terapie de suflet poate să participe oricine doreşte să îşi lucreze o anumită temă şi e bine să aibă informaţii despre părinţi, fraţi şi surori, despre bunici, unchi, mătuşi de pe linia maternă şi paternă, ce evenimente negative au avut loc în viaţa acestora; persoana să aibă informaţii despre concepţia sa (a fost copil dorit sau nu), despre perioada embrionară (dacă mama sa a avut probleme în această perioadă), despre naştere, copilărie, relaţiile din familie, traumele care s-au repetat; informaţii referitoare la propria familie etc. Cel care solicită psihoterapia e bine să ştie că totul se desfăşoară în cadru confidenţial şi că e nevoie de deschidere din partea sa, să expună totul fără reticenţe pentru a putea fi ajutat cât mai bine.

- Ce probleme pot fi abordate?

- Sfera problemelor care se pretează a fi abordate prin acest sistem terapeutic este foarte mare, amintesc doar câteva. Pot fi abordate temele referitoare la efectele deceselor premature, ale avorturilor, ale sinuciderilor, efecte ale unor enigme/secrete de familie, efecte ale unor stigmatizări. De asemenea, cei care vor să îndepărteze urmările unor violenţe, agresivităţi din familie, ale alcoolismului sau dependenţei de anumite substanţe nocive, urmările abandonului, dezmoştenirilor, nerecunoaşterii unui copil, părăsirea copiilor. Se pot înlătura consecințele unor evenimente ce ţin de viaţa sexuală (violuri, infertilitate, incesturi) și urmările ce se produc asupra copiilor lăsaţi de părinţi în grija altora pentru o perioadă lungă; comunicarea cu aceşti copii prin intermediul telefonului şi al internetului nu înlocuieşte iubirea maternă şi paternă.

„Când o persoană îşi acceptă nu numai părinţii, ci şi cultura sau naţiunea din care face parte, asta reprezintă o parte din măreţia umană“ (psihoterapeut Bert Hellinger)

Ajută la dezvoltarea personală şi la cunoaşterea de sine

Această terapie, prin constelaţiile familiale, scoate la suprafaţă multe necunoscute, lucruri care, din cauza orgoliului sau din motive de ruşine şi de a nu fi judecat de cei din jur, nu au fost transmise şi au amprentat puternic familia. Terapia ajută persoana în dezvoltarea personală, la cunoaşterea de sine, la activarea resurselor personale şi în a-şi găsi răspuns la întrebarea „cine sunt?”.