Main menu

header

557 18 1de Raluca Grințescu

Pentru a-şi prelungi durata vieţii, în prezent un om poate încerca mai multe strategii, printre care se numără menţinerea unei greutăţi corporale normale, consumarea unor alimente cât mai sănătoase şi variate, renunţarea la fumat, evitarea consumului în exces de alcool şi altele. În trecut, oamenii au încercat şi alte metode pentru o viaţă mai lungă, unele nerecomandate astăzi, cum ar fi să mănânce şerpi cu clopoţei sau să bea mercur. Iată, însă câteva strategii ieşite din comun, unele chiar promiţătoare, de a vă prelungi existenţa.

Locuiţi pe un munte

Oamenii care locuiesc pe munţi pur şi simplu trăiesc mai mult. În localitatea italiană Ovodda, spre exemplu, mulţi locuitori ajung la vârsta de 100 de ani. O explicaţie ar putea fi aerul curat de la munte sau faptul că o mare parte din deplasare se face pe plan înclinat, adică implică un efort mai mare, ceea ce poate fi un exerciţiu foarte bun pentru inimă.

Înfometaţi-vă

În 1934, mai mulţi oameni de ştiinţă au remarcat că şobolanii care aveau parte de diete apropiate de înfometare trăiau mai mult decât media lor normală de viaţă. În 1986, rezultatele acestui experiment au fost confirmate de un alt studiu, iar de atunci aproape fiecare specie pe care a fost probată o alimentaţie minimală a avut acelaşi răspuns. Câtă vreme primeau nutrienţii esenţiali, dar nimic în plus, animalele trăiau mai mult. În ceea ce priveşte oamenii, există şi astăzi grupuri ai căror membri au grijă ca alimentația lor să aibă un conţinut redus de calorii, cu scopul de a-şi prelungi viaţa. Iar până acum s-a constatat că o astfel de dietă generează mai multe efecte antiîmbătrânire, printre care se numără o tensiune arterială redusă şi o rezistenţă la insulină redusă. De asemenea, în zona Okinawa, Japonia, se înregistrează cea mai mare speranţă de viaţă din lume, iar locuitorii de aici au o alimentaţie săracă în calorii - se opresc întotdeauna din mâncat înainte să fie sătui şi nu depăşesc 1.200 de calorii pe zi. Dieta lor se bazează pe alimente sănătoase, printre care se numără legume şi fructe, cereale integrale, soia, pește şi fructe de mare, ceaiuri. În plus, consumă foarte puţin alcool şi zahăr şi foarte puţină sare.

Învățați o limbă străină

557 18 2Un creier care funcţionează bine este unul dintre factorii necesari unei vieţi lungi şi fericite. Conform mai multor studii, capacitatea de a vorbi două sau mai multe limbi străine încetineşte semnificativ instalarea demenţei şi a maladiei Alzheimer - două boli periculoase la vârste înaintate. Un studiu realizat pe 200 de pacienţi a arătat că persoanele care au vorbit două sau mai multe limbi timp de mulţi ani şi-au întârziat apariţia bolii Alzheimer chiar şi cu cinci ani. Totodată, un astfel de efect pozitiv s-a remarcat şi la cei care au învăţat o limbă străină la maturitate.

Fiți religioși

Mai multe studii au arătat că există o corelaţie pozitivă între credinţa religioasă şi o stare de sănătate bună. O analiză vastă care a cuprins 42 de studii independente a scos la iveală faptul că probabilitatea de a muri era mai mare printre cei care făceau parte din grupuri fără religie.

Mutați-vă într-o ţară bogată

Ţările sărace au o speranţă de viaţă mai mică decât cele bogate, deoarece guvernele lor au mai puţini bani de cheltuit pentru domeniul sănătăţii. De asemenea, inclusiv în ţările bogate, cei înstăriţi trăiesc mai mult decât cei săraci.

Fiți prudenți

557 18 3Un studiu care a fost început în 1921 pe un grup de 1.500 de copii a arătat că aceia care nu aveau griji şi posedau simţul umorului au trăit mai puţin decât cei care erau mai serioşi, mai prudenţi şi mai constanţi. Ca adulţi, cei din urmă erau mai implicaţi şi mai dedicaţi slujbelor lor.

Apelați la creşterea de noi organe

Atunci când murim, de regulă un singur organ vital cedează, celelalte părţi din organism funcţionând încă bine. Iar creşterea unor organe nu mai este imposibilă, chiar dacă nu tocmai accesibilă deocamdată. Spre exemplu, de mai mulţi ani, cercetătorii au reuşit să producă piele nouă, iar de curând încearcă să crească şi organe mai complexe, cum ar fi inima sau vezica, avantajul acestei noi tehnologii fiind acela că ţesuturile sunt realizate din celulele pacientului, astfel că nu există riscul ca organismul să le respingă, cum se întâmplă la transplanturi.

Faceți lucruri bune

Unul dintre cele mai bune moduri de a vă ajuta este să îi ajutați pe alţii. O analiză care a inclus mai multe studii a arătat că voluntariatul creşte speranţa de viaţă semnificativ, mai ales dacă îl faceți exclusiv din motive altruiste.

Programarea mintală are o influenţă semnificativă dovedită ştiinţific. Astfel, setaţi-vă mintea să mutiţi cât mai târziu