Main menu

header

553 18 1de Raluca Grințescu

Starea de sănătate din perspectiva sistemului medical tradițional Ayurveda este o deplină şi profundă stare de armonie. Aceasta presupune o legătură, dar şi un acord al tuturor elementelor care alcătuiesc ființa umană, formând astfel un întreg. Atingerea armoniei necesită o acţiune dinamică, vie, de observare şi de adecvare a modului dumneavoastră de viaţă. Fiinţa umană este un întreg complex, fizic, psihic şi mental, care prin natura sa caută atingerea armoniei perfecte în cadrul acestui complex. Dintre multitudinea de metode pe care Ayurveda le pune la dispoziția dumneavoastră pentru atingerea stării de armonie, folosirea cu înţelepciune a gusturilor este una pe care o puteți aplica zilnic.

Aduc transformări fiziologice și psihomentale

Din cele mai vechi timpuri, înţelepţii au căutat să observe şi să înţeleagă profunzimea şi misterul actului hrănirii, al preferinţelor pentru anumite alimente sau pentru gustul acestora. În acest sens, ei au urmărit să înţeleagă ce se petrece cu fiinţa umană atunci când consumă un aliment sau o plantă care are predominant un anumit gust. Au putut astfel să observe că folosirea unui anumit gust aduce transformări nu numai la nivel fiziologic, ci şi la nivel psihomental. Prin urmare, utilizarea gusturilor naturale poate aduce beneficii majore fiinţei umane în procesul transformării sale. În urma observaţiilor atente, ei au identificat șase gusturi principale: dulce, sărat, picant, acru, amar şi astringent.

Gustul dulce

Pentru puterea liniştitoare asupra minţii

553 18 2Gustul dulce este căutat de cele mai multe ori pentru valoarea sa nutritivă, fiind atraşi de el atunci când sunteţi slăbiţi. Însă, în anumite momente în care vă simţiți „încolţiţi” de dificultăţi şi greutăţi şi aveți nevoie de ajutor, puteți găsi „sprijin” dacă veți consuma ceva dulce. Astfel, în scurt timp veți fi mai relaxați şi mai mulțumiţi de voi înşivă, se va amplifica o stare de satisfacţie şi de linişte şi chiar de dragoste de viață. Însă trebuie să fiți atenţi, pentru că un exces al gustului dulce vă va conduce către lâncezeală, complacere şi comoditate. Îl puteți găsi în fructe dulci, cereale şi miere.

Gustul sărat

Pentru a fi mai energici şi mai întreprinzători

Sunt momente în viață când simțiți nevoia de a trăi cu mai multă intensitate. Gustul sărat este acela care vă ajută, atunci când sunteți trişti şi deprimaţi, să beneficiați în scurt timp de un aport de forţă interioară şi de energie, şi astfel veți putea participa la activităţile care vă plac. Gustul sărat se poate asimila din alimentele moderat sărate şi bine pregătite, precum şi din laptele de capră, măsline, roşii şi licheni de piatră. Depăşirea necesarului de „sărat” poate provoca purgaţie sau vomă, iar pe timp îndelungat, ataşament şi hedonism.

Gustul amar

Pentru a dobândi cu uşurinţă detaşarea

Atunci când vă doriți să vă desprindeți de aspectele comune, să ieşiți din ritmul cotidian şi să priviți obiectiv şi „la rece” situaţiile cu care vă confruntați puteți apela la gustul amar. El vă va ajuta să vă treziți puterea de înţelegere superioară prin detaşare elevată. El este un bun detoxifiant. Îl puteți găsi în anghinare, frunze de păpădie, brusture. Excesul gustului amar vă conduce către suferinţă şi durere interioară.

Gustul picant

Pentru un dinamism amplificat

Gustul picant este cel care vă ajută atunci când aveți nevoie de mai mult dinamism. El are şi un puternic efect „încălzitor” atât asupra minţii, cât şi asupra sufletului. Utilizat cu înţelepciune, el vă trezeşte curajul, iniţiativa şi pasiunea elevată. Poate fi utilizat ca şi stimulent digestiv şi antibiotic natural. Îl puteți găsi în ceapă, usturoi, ghimbir, piper. În exces însă, el vă induce gelozie şi invidie.

Gustul acru

Pentru disciplinare şi claritate mentală

Când sunteți mai mereu prinşi de cerinţele zilnice şi constatați că mintea vă este disipată şi împrăştiată de lucrurile pe care trebuie să le rezolvați, puteți apela cu succes la gustul acru. Acesta vă va conferi o stare de claritate mentală şi vă veți putea concentra cu mai multă uşurinţă asupra lucrurilor importante, veți putea deosebi utilul de superficial, aspect esenţial pentru luarea unor decizii. De asemenea, gustul acru este energizant şi răcoritor. Îl puteți găsi în lămâi, zmeură, vişine. Excesul gustului acru vă conduce către invidie, gelozie şi simţ critic exagerat.

Gustul astringent

Pentru interiorizare şi retragere în sine

Gustul astringent vă poate fi de folos atunci când doriți să vă cristalizați gândurile şi sentimentele, să extrageți esenţialul. Conferă fermitate minţii, ajutându-vă să vă focalizați atenţia către profunzimile fiinţei voastre, în timpul rugăciunilor sau al meditaţiilor pe care le faceți. Astringentul este un bun antiinflamator şi hemostatic. Îl găsiți în urzică, frunze de zmeur, frunze de mesteacăn. În exces vă induce teamă, timiditate, neîncredere.

În exces, gustul picant vă induce gelozie şi invidie, iar cel astringent, timiditate și neîncredere