Main menu

header

538 18 1de Alexandra Rotărescu

În adolescenţă, Cerasela Rogen (medalion) nu-şi dorea nimic mai mult decât să se înconjoare cu ţesături fine şi tipare vestimentare sofisticate. A studiat moda în Italia şi a devenit ulterior unul dintre cei mai cunoscuţi stilişti din România. Dar când ajunsese exact acolo unde îşi propusese, a schimbat macazul. A dat achiziţiile vestimentare de preţ pe ceva mult mai valoros: cunoaşterea şi iubirea de sine.

„Oricât de şic ai fi îmbrăcat, nu te poţi bucura de nimic dacă interiorul tău nu este în armonie”

538 18 2- Oamenii te ştiu din lumea modei, dar, mai nou, ţi-ai îndreptat atenţia spre spiritualitate. Nu se bat cap în cap cele două lumi?

- Aşa pare doar la prima vedere. În realitate, oricât de şic ai fi îmbrăcat, nu te poţi bucura de nimic dacă interiorul tău nu este în armonie. Dar funcţionează şi invers: dacă te simţi frumos îmbrăcat, îţi poate schimba starea atunci când te admiri în oglindă. Cele două lumi, cea superficială şi cea interioară, formează întregul unic şi special care eşti tu!

- Există o modă a trecerii de la preocupările materiale la cele spirituale? De ce există tot mai mulţi adepţi ai acestui trend?

- De când a venit criza economică, mulţi oameni nu mai au afaceri sau au încetinit ritmul muncii, fiind forţaţi de împrejurări. Astfel, au început să aibă timp de introspecţie. Pare trend, dar eu o numesc evoluţie. Atunci înţelegi că, dincolo de tot ceea ce ştii, mai există ceva, şi acel ceva este sufletul tău.

„Fac multe experimente pe mine”

538 18 3- De obicei, oamenii iau calea spiritualităţii când dau de greu. Aşa a fost şi-n cazul tău?

- Eu am avut o mare curiozitate despre ce se află dincolo de pantofii Gucci şi de geanta de firmă, în acel spaţiu minunat numit inimă, emoţie, gândire, conştiinţă. Şi cum să reuşesc să aflu? Simplu, învăţând cum funcţionează lumea mea interioară, construind realitatea cum o doresc eu. De atunci, însemnând patru sau cinci ani, fac multe experimente pe mine, merg la multe cursuri, integrez multe informaţii. Apoi le pun în practică şi văd ce obţin în realitatea vieţii mele. Unde descopăr instrumente de schimbare în bine a realităţii dau mai departe această învăţătură într-un mod simplificat. Fac asta ca „personal coach” în întâlniri faţă în faţă despre cum să ajungi mai repede la scopul dorit.

- După ce ai devenit mamă ai fost tot mai preocupată de cine eşti tu cu adevărat. Maternitatea nu oferă răspuns la asemenea întrebare?

- Am citit undeva că nu poţi da mai departe valori în educaţia copiilor decât dacă le ai şi tu. Copiii noştri nu învaţă ce le spui în cuvinte, ei imită comportamentul şi valorile - sau nonvalorile - noastre. Dar există un mod în care ai putea transmite valori pe care nu le ai: să integrezi acele valori în viaţa ta şi să trăieşti cu ele făcând parte din „noul tu”, cel evoluat. Sună bine, nu? Asta mi-am dorit eu!

„Acum sunt la conducerea vieţii mele!”

538 18 4- Cum erai tu înainte de a aprofunda lumea spirituală.

- Eram o persoană care suferea şi dorea să fie apreciată de ceilalţi. Credeam că tot ce se vede era important şi restul nu conta. Şi, dacă reuşeam să am haine de firmă şi să mă plimb peste tot, lumea era a mea! Eram dependentă de părerea celorlalţi. Într-un cuvânt: nefericită.

- Şi acum?...

- Acum sunt un om care se bucură de tot ce are şi care ştie cine este şi ce importanţă are în Univers. Sunt la conducerea vieţii mele! Mi-am schimbat viaţa la 180 de grade! Din filosofii complicate de viaţă, din lamentări, victimizare şi nemulţumire, în care îi găseam vinovaţi permanent pe ceilalţi pentru orice suferinţă a mea, acum mi-am asumat realitatea mea şi schimb ce nu îmi place.

„Înveţi că eşti unic prin amprenta ta”

- Şi ce au la bază cursurile de dezvoltare personală pe care le-ai făcut?

- În primul rând, te învaţă cine eşti cu adevărat şi cum poţi construi realitatea pe care ţi-o doreşti. Înveţi cum să te iubeşti şi să te accepţi necondiţionat, înveţi cum să laşi rănile în trecut şi să schimbi perspectiva asupra a tot ceea ce a fost. Înveţi că eşti unic prin amprenta ta şi că nu te poţi compara cu nimeni. Toate astea îţi dau o stare de bine. Iar starea de bine înseamnă sursă de energie vitală, care înseamnă sănătate, iar sănătatea e fericire!

- Ce cazuri de oameni cu care ai lucrat pe coaching te-au impresionat?

- Am avut, de exemplu, pe cineva care trăia de 20 de ani într-o relaţie toxică, în care nu mai exista ca personalitate, era doar soţie supusă şi mamă. După programul făcut cu mine, a divorţat şi a început o afacere pe care şi-o dorea de-o viaţă, dar n-o credea posibilă. Acum este, mai nou, şi într-o relaţie amoroasă armonioasă. Altcineva îşi iubea atât de mult mama, încât, atunci când ea s-a stins din viaţă din cauza unui cancer la plămâni, el a somatizat la câţiva ani şi a făcut tot cancer la plămâni. Când l-am cunoscut, credea că nu mai avea viitor. După ce am lucrat împreună, şi-a deschis un bar, are o relaţie fericită, şi boala aproape a dispărut.

„Atât timp cât respiri, orice e posibil!”

538 18 5- Şi cum ai reuşit să le schimbi viaţa acestor oameni?

- Nu le-am schimbat-o eu, ci doar le-am arătat ce instrumente au ca să construiască lucrurile din altă perspectivă şi să se accepte aşa cum sunt. Neacceptarea noastră aşa cum suntem ne aduce boli şi multă suferinţă.

- Ce sfaturi concrete le poţi oferi cititorilor noştri care vor să-şi îmbunătăţească viaţa?

- Începeţi, în dialogul interior, să vă trataţi propria persoană ca pe o prinţesă sau ca pe un prinț. Iubiţi-vă, mai ales atunci când credeţi că aţi greşit! Niciun rău şi nicio greşeală nu se pot îndepărta cu ceva şi mai rău, ca autocritica şi autojudecata. Doar să vă propuneţi ca data viitoare să acţionaţi diferit. Nu vă mai comparaţi cu nimeni şi celebraţi cadoul primit: viaţa. Atât timp cât respiri, orice e posibil! Căutaţi, zilnic, ce vă bucură şi extrageţi energia vitală din bucurie.

„Eram o persoană care suferea. Credeam că tot ce se vede era important, şi restul nu conta. Dacă reuşeam să am haine de firmă şi să mă plimb peste tot, lumea era a mea! Dar eram nefericită. Şi mi-am schimbat viaţa la 180 de grade!“

„Să crezi că meriţi tot ce e mai bun“

- Dar cuiva căruia i s-a făcut o nedreptate, e concediat sau şi-a descoperit o boală?

- Că absolut nimic nu trebuie luat personal. Eu cred cu tărie că în toate „nedreptăţile” se ascunde un diamant dacă priveşti din perspectiva justă.

- Care este cheia reuşitei în viaţă?

- Tu însuţi, când crezi în tine indiferent de circumstanţe. Să crezi că meriţi tot ce e mai bun, nu în mintea ta, ci în inima ta. Emoţia e cheia!

- Care consideri că e menirea ta în viaţă?

- Să inspir oamenii să facă marea schimbare în viaţa lor. Şi să le facilitez scurtătura spre viaţa dorită.