Main menu

header

530 15 1de Diana Tudor

Din ce în ce mai multe femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu pierderea involuntară de urină. Acest lucru este deseori stânjenitor și afectează semnificativ calitatea vieții, pacienta simțindu-se nevoită să își limiteze relațiile sociale sau sexuale. Incontinența urinară, căci despre aceasta este vorba, poate fi tratată astăzi prin proceduri de recuperare medicală, menite să redea femeii tonicitatea musculaturii pelvine și să prevină, în final, operația. Aflăm mai multe informații despre acest subiect de la Bogdan Goga (medalion), fizioterapeut în cadrul Cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.

„Se manifestă ca urmare a slăbirii musculaturii pelvine”

- Ce este incontinența urinară?

- În primul rând, este foarte important să lămurim faptul că incontinența urinară nu este o boală, ci mai curând un simptom care se manifestă într-un anumit context. Atunci când vorbim despre incontinență urinară, aceasta poate fi de două feluri: de stres sau de efort. Incontinența de stres apare atunci când vezica este plină și exercită o presiune crescută asupra planșeului pelvin. În acest moment, femeia experimentează o senzație puternică de micțiune, iar în condițiile unei musculaturi slăbite și cu o rezistență scăzută apar pierderile de urină. Incontinența de efort se manifestă pe același fond, al unei musculaturi pelvine slăbite, și este declanșată de un efort fizic moderat precum tusea, strănutul sau chiar o banală alergare.

- Care sunt cauzele care conduc la apariția incontinenței urinare?

- Așa cum spuneam, incontinența urinară se manifestă ca urmare a slăbirii musculaturii pelvine. Mulți factori concură la acest proces, însă vârsta este cu siguranță unul dintre cei mai importanți. Astfel, după 40-50 de ani, persoanele sedentare, care nu practică în mod regulat un anumit tip de activitate fizică, vor observa o ușoară îmbătrânire a țesuturilor, inclusiv a celor musculare. De asemenea, femeile care au avut una sau mai multe nașteri sunt predispuse la apariția incontinenței urinare, deoarece nașterea este resimțită ca o traumă pentru planșeul pelvin, în timpul căreia pot apărea chiar și rupturi musculare. O altă cauză sunt intervențiile chirurgicale din zona respectivă, precum histerectomia. De aceea, este foarte important ca orice structură rezecată, secționată sau tăiată să beneficieze de recuperare medicală.

Se pot face kinetoterapie și electrostimulare perineală

530 15 2- Cum se poate trata incontinența urinară în cadrul unui cabinet de fizioterapie?

- Incontinența urinară apărută ca urmare a unei musculaturi slăbite nu poate fi tratată prin medicamente, ci doar prin recuperare medicală. De aceea, este recomandat ca pacienta să consulte un medic ginecolog înainte și, ulterior, să se prezinte la un control la fizioterapeut. Atunci când pacienta va veni la cabinet, specialistul îi va efectua o evaluare, urmând să conceapă un program de recuperare personalizat, ce poate fi alcătuit din kinetoterapie individualizată și electrostimulare perineală.

- În ce constau exercițiile?

- Exercițiile presupun efectuarea unor serii de contracții perineale, având un timp variat de contracție în funcție de fiecare persoană. Fizioterapeutul va recomanda diferite exerciții și posturi în care va lucra perineul, cu scopul de a exercita anumiți mușchi ce trebuie încordați. Pacienta va trebui să continue programul conceput de specialist și acasă.

- Dar electrostimularea?

- Electrostimularea este o metodă eficientă de recuperare medicală în cazul incontinenței urinare, ce se realizează cu ajutorul unui aparat la care sunt conectați electrozi care realizează contracții mecanice asupra mușchilor. Stimulul electric va intra în placa neuromusculară plasată în zona cu probleme și va contracta mușchiul. Aparatul poate fi setat pentru diferite niveluri de contracție, cu o periodicitate și cu o intensitate adaptate nevoilor pacientei. Electrostimularea poate fi făcută cu electrozi de suprafață sau cu electrozi speciali care se inserează în zona perineală, cei din urmă fiind mai eficienți, deoarece acționează chiar asupra locului cu probleme. Astfel, prin electrostimulare se va urmări ca prin plasamentul electrozilor să se obțină contracția zonei respective, astfel încât pacienta să aibă forța și rezistența musculară necesare pentru a nu mai experimenta pierderi de urină.

„Sunt necesare minimum zece ședințe”

- Sunt dureroase aceste proceduri?

- Atât exercițiile de recuperare, cât și electrostimularea perineală sunt proceduri care nu presupun durere și sunt cu atât mai eficiente cu cât femeia se prezintă mai devreme la fizioterapeut. De asemenea, este foarte important ca pacienta să aibă o atitudine constructivă față de problema pe care o are și să coopereze cu fizioterapeutul, astfel încât să obțină rezultatele dorite. Teama, rușinea sau stânjeneala sunt sentimente care nu au de ce să fie experimentate, deoarece specialiștii cu care lucrează sunt profesioniști, care privesc problema strict din punct de vedere medical și al căror singur scop este acela de le ajuta să se vindece. Din păcate însă, rușinea este unul dintre motivele care întârzie prezența la medic și care conduce către agravarea problemei.

- Poate fi recuperarea medicală un substitut al operației în cazul incontinenței urinare?

- Recuperarea uroperineală este o metodă de tratament foarte bună pentru incontinența urinară, cu rezultate excelente pentru pacientele care se confruntă cu această problemă de puțin timp, nu de luni sau chiar de ani. Dacă problema datează de câțiva ani, este clar că operația va fi singura soluție. În acest caz, recuperarea medicală își pierde din eficiență, iar singura soluție rămâne vizita la un medic chirurg. De aceea, este foarte important ca doamnele să nu ignore pierderile de urină și să se prezinte la control încă de la primele semne, astfel încât să aibă șanse de recuperare cât mai mari, iar fizioterapeutul să le poată concepe un program personalizat de recuperare care să le scutească de intervenția chirurgicală. Sunt necesare minimum zece ședințe.

În medie, 20% dintre femeile din România experimentează pierderi involuntare de urină

„Stimularea electrică nu este recomandată persoanelor care suferă de cancer sau care au diferite afecțiuni cardiace“

„Un act sexual îmbunătăţit“

- În cât timp se văd rezultatele?

- Este foarte important de menționat că rezultatele vor apărea după minimum zece ședințe de la începerea programului personalizat și a ședințelor de electrostimulare. Pacienta va simți o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, întrucât pierderile de urină vor dispărea. De asemenea, se va observa și o îmbunătățire semnificativă a vieții sexuale. Dacă înainte femeia se simțea stânjenită și își limita raporturile alături de partener, din cauza temerii de a nu experimenta pierderi de urină în momentul actului sexual, după recuperarea medicală, aceasta nu doar că nu va mai avea această grijă, dar va avea și o musculatură pelvină mai tonifiată și un act sexual îmbunătățit. O musculatură perineală tonică înseamnă o viață sexuală mai bună.