Main menu

header

518 18 1de Cătălina Tăgârță

În timpul sarcinii, organismul viitoarei mămici suferă multe modificări fiziologice. Pe zi ce trece, burta gravidei crește tot mai mult , însă în cazul în care mama nu are un stil de viață foarte sănătos e posibil ca nu doar burta să i se umfle, ci și picioarele, mâinile și fața. Loredana Munteanu (foto), kinetoterapeut specializat în drenajul limfatic manual, ne-a vorbit despre beneficiile acestei proceduri și le-a oferit câteva sfaturi prețioase femeilor însărcinate.

„Multe dintre femei se confruntă cu edeme la nivelul membrelor”

- Care sunt motivele pentru care majoritatea gravidelor vin la tine?

- Cele mai multe gravide mă caută pentru că se confruntă cu edeme la nivelul picioarelor. Circulația limfatică este una de întoarcere, însă, pe măsură ce gravida înaintează în sarcină, circulația se lovește nu doar de accelerația gravitațională, ci și de greutatea burții mamei și a bebelușului. Astfel, se pot forma edeme, iar membrele femeilor sunt deja foarte umflate când ajung la mine, aproape că nu și le mai simt bine și par mai degrabă ca doi butuci. Iar drenajul limfatic manual dă rezultate încă din primele ședințe.

- În afară de drenaj, ce altceva le mai recomanzi femeilor însărcinate pentru a se simți bine?

- E bine să facă mișcare, deoarece contracția musculară e un puternic favorizant al circulației limfatice. Edemele vin la pachet cu dureri de spate, iar după drenajul limfatic manual, care se aplică foarte ușor pe picioare (în situația gravidei nu se accesează zona burticii, iar pe picioare manevrele sunt foarte ușoare, întrucât aici pot exista puncte de pe meridianele energetice de acupunctură ce pot stimula oxitocina - hormonul nașterii, și pot provoca avort spontan sau de naștere prematură), gravida spune că nu o mai dor picioarele, spatele...

Reflexoterapia în primul trimestru, asociată cu riscul de avort

- Legat de riscurile efectuării incorecte a manevrelor, e adevărat că și reflexoterapia e periculoasă în cazul acestei categorii de persoane?

- E adevărat, și există și aici o explicație foarte simplă. Din greșeală/necunoștință de cauză pot fi stimulate anumite puncte de pe corp care să provoace secreție de oxitocină. Ideea e următoarea: dacă aceste puncte sunt masate în primele trei luni de sarcină, gravida poate face avort spontan fără să cunoască motivul, iar masate în al treilea trimestru de sarcină pot provoca nașterea prematură, mai ales dacă le faci reflexoterapie pe picioare. Din același motiv și drenajul se face foarte ușor la gravide, și mai mult pe partea internă a piciorului, urmărind traseul meridianului splinei ce are legătură cu limfa.

- Deci pe exterior deloc? E important să subliniem, pentru ca gravidele care merg la astfel de proceduri să conștientizeze când ceva este în neregulă!

- Nu, pe exterior poate doar la sfârșitul ședinței, pentru a da o senzație de liniște, de relaxare a piciorului, dar va fi mai degrabă ca o mângâiere decât o stimulare a zonei. Medicina chineză vorbește mult despre deficitele energetice ale organismului, de fapt, pe acest lucru se bazează și tratamentele de infertilitate prin acupunctură.

„Trebuie evitată poziția stând pe spate”

518 18 2- Referitor la edemul gravidei... cât de solicitant este pentru terapeut să aplice această tehnică? N-ar fi mai ușor dacă s-ar face drenajul mecanic, cu aparate?

- Ca terapeut, e foarte important să-ți găsești o poziție în care să te simți comod. Personal, prefer drenajul manual, pentru că pot controla exact intensitatea cu care lucrez și zonele în care acționez.

- Care este poziția gravidei în timpul ședinței? Cu toții știm că, pe măsură ce sarcina e mai înaintată, nu-i indicat să mai stea pe spate.

- Așa este, cu cât sarcina e mai avansată trebuie evitată poziția stând pe spate, însă, atât timp cât pacienta nu simte niciun fel de disconfort, nu prezintă o problemă. Oricum, vreau să subliniez faptul că, de fiecare dată când lucrez cu o gravidă, mai întâi îi măsor tensiunea arterială. Și nu o așez niciodată pe spate, o invit să stea în șezut, cu picioarele ușor ridicate. Avem nevoie de o poziție antideclivă, tocmai pentru a favoriza circulația limfatică, ce este una de întoarcere.

„Să facă flexii-extensii ale gleznelor”

- Cam în cât timp se văd rezultatele?

- Rezultate se pot vedea și din prima zi, însă timpul de rezolvare depinde de cât de gravă este problema.

- Tratamentul nu se termină însă la ieșirea din cabinetul tău. Ce exerciții le recomanzi gravidelor pentru acasă?

- Spre exemplu, le rog să facă mișcări din gleznă: flexii-extensii ale labelor picioarelor (deci față-spate), apoi rotiri interior-exterior. În timp ce fac asta trebuie neapărat să țină picioarele mai sus decât trunchiul, de preferat pe o pernă. Evident că pot face astfel de exerciții și în cadă (dacă e spațiu suficient) sau la bazin. De asemenea, la fel, stând în pat, să încerce să facă ușor bicicleta cu picioarele cât de mult pot.

- Ce zone se lucrează în situațiile amintite?

- Se lucrează atât la nivelul gleznei, genunchiului, cât și inghinal. Toate aceste mișcări favorizează circulația limfatică de la nivelul întregului membru inferior. Apoi, le mai recomand să meargă pe jos cât pot de mult, dar fără să obosească, eventual să participe la clase de pilates și aqua gym.

„Omoplații, îndreptați corect prin rotirea umerilor”

518 18 3- Tu, în calitate de kinetoterapeut, ce le mai poți face în afară de drenaj? De exemplu, dacă o gravidă are și probleme cu spatele ce se impune?

- În astfel de cazuri, mai bine stai deoparte. Am avut o pacientă cu o scolioză foarte urâtă, pe care am încercat să o ajut cu exerciții foarte ușoare și, cu toate astea, la o săptămână a făcut contracție uterină. Deci, eu prefer să nu fac nimic altceva în afară de drenaj și de mișcare. Pot să le învăț însă cum să-și poziționeze bazinul.

- Cum anume?

- Ideea este că spatele nostru este ușor curbat. Cu cât înaintezi în sarcină, burta crește, iar uterul face o mișcare de anteversie (spre înainte), spatele devenind și mai curbat, de aici trăgându-se durerile musculare. Și atunci eu le învăț să își așeze bazinul în retroversie, deci să îl așeze spre înapoi, ușor scufundat, lăsând fundul în jos. Atunci se șterge curbura lombară și se întinde musculatura. Poziție excelentă pentru oricine, nu doar pentru femeile însărcinate. Aceeași poziție o puteți adopta când sunteți pe scaun, iar pentru a sta complet drept nu trebuie să trageți în spate de umeri, ci să îi rotiți înapoi. Omoplații nu se așază la fel de bine pe cutia toracică dacă doar tragi umerii spre înapoi.

„Puțini cunosc teoria: «unde există durere înseamnă că nu e mișcare, înseamnă că e un blocaj»... Ei bine, atunci să facă mișcare și împreună ne vom ocupa și de blocaj“

„Somn liniştit şi sănătos cu... perna între genunchi“

- Ce sfaturi îi mai dai gravidei pentru acasă? Ce poziții sunt mai confortabile pentru ea și recomandate din punct de vedere medical?

- În timpul somnului, spre exemplu, gravida va sta pe spate doar dacă îi permite trimestrul de sarcină. Dacă începe să o doară spatele, se va pune pe o parte și își va așeza o pernă între genunchi - dar una mai groasă, care, după ce s-a turtit, să despartă totuși genunchii cât doi pumni de-ai ei. Multe gravide folosesc pernele acelea mari, pentru alăptat. Doar așa se relaxează. O altă variantă ar fi ca: stând pe spate, să țină genunchii flexați, cu o pernă sub ei. Dacă i se umflă picioarele le va ridica pe perne, astfel încât să fie poziționate cât mai sus în comparație cu trunchiul.