Main menu

header

510 18 1de Cătălina Tăgârță

Se spune că, indiferent de terapia aleasă, mai devreme sau mai târziu, practicantul spiritual ajunge acolo unde își dorește. Îmbinând tehnicile de bază din cele mai puternice școli spirituale, Bo Yang Do are avantajul de a oferi rezultate rapide. Scopul practicării terapiei este de a atinge un corp sănătos datorită mișcărilor fizice, o sănătate puternică datorită meditației și a purificărilor survenite prin tehnicile de respirație (pranayama), un tonus și o vitalitate mult mărite, și elevare spirituală. Mai multe detalii ne-a dat terapeutul Marius Vornicescu (medalion), cel care a pus bazele acestei tehnici.

Am luat informațiile esențiale din toate tehnicile

- Marius, ce ne poți spune despre tehnica Bo Yang Do? La un moment dat, știu că țineai și cursuri pe această temă.

- Bo Yang Do este un sistem original, pus la punct de mine. Într-adevăr, am fost, și cred că sunt în continuare, primul care a organizat cursuri pe această temă. Ideea mi-a venit după ce atât eu, cât și cei din jur, mă întrebau dacă există un sistem oriental în care să practici totul, adică să ai efecte maxime fără să fii nevoit să alegi (din motive ce țin de timp, de bani și de altele) între o terapie sau alta, să alergi de la o locație la alta. Iar faptul că eu le-am studiat pe toate mi-a dat de gândit. În zilele noastre, totul se întâmplă cu viteza luminii, timpul parcă s-a comprimat, așa că oamenii vor să aibă rezultate cât mai rapide. Am luat informații esențiale din toate tehnicile, am combinat terapiile în așa fel încât să fie compatibile, le-am pus cap la cap și am făcut ceva cu rezultate mai eficiente și mai rapide...

Conține și invenții proprii

- Dar ai avut și aport personal...

- Da. Mi-am pus și eu amprenta personală, sunt multe invenții proprii, care nu se găsesc în niciun alt sistem oriental.

- Ne poți da câteva exemple, te rog?

- Sigur. Este vorba despre diverse tehnici de respirație și tipuri de meditație.

- Deci altele decât cele predate la cursuri?

- Exact. Sunt invenții proprii, pe care le-am testat, le-am combinat și am văzut că rezultatele sunt mai rapide și mai eficiente decât ceea ce învățasem eu de la alții.

Când medicina e neputincioasă, vindecarea e holistică

- Care este scopul terapiei? De ce ar opta oamenii pentru ea?

- Fiindcă, exact cum am spus, conține esențialul, adică tot ce e mai important din toate celelalte. Și e important ca oamenii să practice, în primul rând pentru a se vindeca. Din ce în ce mai multe persoane experimentează astfel de tehnici în boli aparent incurabile, unde medicina e neputincioasă, unde dă verdictul că nu se mai poate face nimic, și omul trăiește chinuit și bolnav toată viața. Dar să știi că tehnicile de respirație și de meditație sfidează efectiv medicina și legile fizicii și produc așa-zise miracole. Sunt lucruri care se cunosc de mii de ani, doar că acum încep să fie cercetate științific și medical mai mult, abia acum se cunosc la o scară mai largă.

Există opțiuni în locul pastilelor

510 18 2- Ne poți da un exemplu cu final fericit?

- Am tot povestit la cursurile de yoga și de parapsihologie pe care le țin despre un reportaj pe care l-am văzut. O puștoaică rămasă paralizată de la gât în jos în urma unui accident de mașină (la 9 ani) a petrecut 12 ani într-un fotoliu rulant, dezvoltându-se după forma acestuia, iar mușchii se atrofiaseră atât de tare, încât nu putea nici să stea întinsă în pat. Medicii i-au spus clar că are coloana vertebrală distrusă și nu îi dădeau nicio șansă. Însă, părinții au luat legătura cu un terapeut, un mind instructor, care a învățat-o să facă exerciții de respirație și tehnici de meditație din yoga, toate potrivite ei. După două luni, tânăra a renunțat la doza maximă de diazepam admisă de organismul uman (administrată de medici pentru spasmele musculare pe care le prezenta); după circa șase luni și-a simțit, în sfârșit, picioarele (căci exercițiile de respirație și de meditație lucrează mult pe refacerea musculaturii, a sistemului limfatic, a celui circulator etc.), iar după un an a reușit să facă 18 pași singură. Ceea ce mă fascinează și mai tare este faptul că sunt tot mai multe cazuri de acest gen. Oamenii trebuie să înțeleagă că mintea poate face foarte mult împreună cu tehnicile de respirație.

Sănătatea este și rezultatul schimbărilor alimentare

- Dintre oamenii pe care îi consiliezi tu la cursuri ori în particular, ai auzit de cazuri cu vindecări așa-zis „miraculoase”?

- Am o mulțime de exemple la curs cu oameni care și-au rezolvat problemele de sănătate. Dar, înainte de toate, vreau să amintesc că cei care au obținut rezultatele cele mai bune au înțeles că trebuie să facă și schimbări în stilul alimentar (cum ar fi renunțarea la carne), și-abia apoi să învețe să respire corect, să aibă o postură corespunzătoare, să facă exerciții. Dacă au înțeles asta, atunci putem lucra după tehnica abordată de Hitler în cel de-Al Doilea Război Mondial: „blitz speed”. Deci, să investim o cantitate mare de energie într-un timp foarte scurt, cam asta facem la Bo Yang Do.

O oră de practică pe zi vă ține departe de orice doctor

- Să ne întorcem puțin la ce ai adus tu nou și la ce ai luat din celelalte terapii, te rog!

- Am luat foarte multe din yoga, din tai chi și qigong. De la yoga, spre exemplu, am împrumutat posturile corporale, din tai chi am preluat mișcări corporale și exerciții de respirație, din qigong - partea de meditație. Le-am unit pe toate într-un fel anume și a ieșit această tehnică.

- Cum se desfășoară cursurile? Mai întâi le explici oamenilor sau le arăți direct?

- Pun mare accent pe teorie. Le povestesc influența exercițiilor din punct de vedere medical, științific, psihologic..., fiindcă eu vreau ca omul să înțeleagă, doar așa va putea practica și acasă. Asta e ideea. Eu sunt de părere că o oră de practică pe zi, în confortul propriei case, te ține la distanță de orice medic. Iar în caz de boală, perseverența oferă rapid rezultate. Au venit la mine oameni bolnavi, anchilozați, „strâmbi”, care, după câteva ședințe, s-au simțit perfect.

În combinație cu yumeiho, au scăpat de operație

- Ce tipuri de boli ai rezolvat?

- În plan teoretic, se poate rezolva orice. La mine, cele mai multe persoane sufereau de scolioză, de cifoză, de lordoză, veneau oameni „înțepeniți”, blocați, care nu se puteau mișca sau chiar erau programați la operație. Şi, combinat cu o altă terapie pe care o fac eu - yumeiho -, au reușit să renunțe la antiinflamatoare și la pastile. S-au vindecat oameni care nu puteau respira corect și erau tot timpul obosiți, care aveau atacuri de panică, erau agitați, irascibili, poate fi îmbunătățită fertilitatea și evident că dispare stresul.

„Au venit la mine oameni bolnavi, anchilozați, «strâmbi», care, după câteva ședințe, s-au simțit perfect“

Calea către armonia dintre spirit şi materie

- De ce ai numit tehnica Bo Yang Do?

- Bo Yang este numele editurii mele. Bo Yang a fost cel mai mare maestru din Orient, care a lăsat multe tratate de astronomie, de medicină, de yoga etc. În traducere, cuvintele înseamnă armonia dintre spirit și materie (beatitudine materială și spirituală). Iar „Do” de la final înseamnă în japoneză „cale”, deci calea către armonia dintre spirit și materie.a