Main menu

header

509 18 1de Raluca Grințescu

Dacă privim cu optimism lucrurile, fără îndoială că iarna este un anotimp feeric. De ce ne temem atât de iarnă? Ne e teamă, în primul rând, de frigul şi de cortegiul ei de probleme: piele crăpată, guturaiuri şi gripe, sinuzite, circulaţie proastă şi degerături, de la o anumită vârstă - crize reumatice etc. Să privim însă din nou cu optimism lucrurile: natura ne-a pus la dispoziţie şi mijloace de a depăşi rapid şi plăcut aceste probleme, aşa încât să ne bucurăm în voie de Doamna Iarnă. Dintre toate remediile, am ales pe cel mai frumos mirositor, şi anume aromoterapia, mai precis masajul cu preparate aromate.

Stimulează circulația

Masajul aromoterapeutic foloseşte mişcări foarte simple, scopul lui fiind doar acela de a relaxa, de a stimula circulaţia şi, mai ales, de a face preparatele cu uleiuri volatile să intre în piele, restul fiind treaba acestora din urmă. Pentru început, puteți obţine rezultate foarte bune şi cunoscând doar două mişcări fundamentale de masaj: efleurajul (mângâierea) şi fricţionarea, pe care le vom descrie pe scurt în continuare.

1. Mişcarea de „mângâiere” (efleuraj)

509 18 2Se ia puţină soluţie de masaj în palme şi se întinde cu întreaga palmă, progresiv, de la tălpi spre plexul cardiac (spre inimă). Mişcarea se face uşor, fin, ca o mângâiere; întreaga palmă şi degetele ating pielea şi o apasă foarte uşor (ca o adiere), întinzând de jos în sus preparatul. Mişcările sunt unisens (deci într-o singură direcţie, mâna nu coboară pe piele, ci numai urcă), lungi, line. După ce treceți de zona cardiacă, mişcările vor coborî, aşa încât să mergeți mereu în sensul circulaţiei venoase, spre inimă. Efleurajul se poate face cu ambele mâini deodată sau cu mâna stânga şi cea dreaptă, alternativ. Uşor apăsarea creşte, gradat, la fel şi viteza, aşa încât masajul devine tot mai dinamic. Nu puneţi prea mult preparat dintr-o dată, ci adăugaţi-l gradat, aşa încât mâinile dumneavoastră sau ale celui care masează să alunece, dar în acelaşi timp să nu rămână preparat neabsorbit de piele.

2. Fricţionarea

Fricţionările constau într-o serie de mişcări mici, circulare, executate cu toate degetele, cu degetul mare sau cu podul palmei. De data aceasta, degetele apasă ferm, fără să frece superficial pielea (ca la mişcarea de mângâiere), ci mobilizând-o atât cât permite elasticitatea acesteia şi masând în profunzime. Pe ansamblu, o şedinţă de masaj va decurge astfel: se începe cu mişcări blânde, de mângâiere - primele descrise - cu care este întins preparatul aromatic. Această fază durează 10-20 de minute, apoi, progresiv, aceste mişcări devin tot mai rapide, mai dinamice, trecându-se uşor la mişcările de fricţionare. Această etapă durează 10-15 minute. La sfârşit, faceți din nou masajul de mângâiere. Această ultimă fază durează 5-10 minute.

Metoda 1:pentru a obţine un ulei aromatic pentru masaj puneți în 50 ml ulei de floarea-soarelui 20-100 de picături de ulei volatil. Cantitatea de ulei volatil adăugată depinde de „tăria” acestuia şi de sensibilitatea celui care va fi masat. Un ulei volatil de cimbru sau de mentă piperată este puternic şi poate irita pielea, şi de aceea se va pune mai puţin (20-30 de picături), un ulei volatil de brad ori de portocal este mai slab, mai puţin agresiv pentru piele şi puteți pune mai mult (100 de picături). Dacă vreți să obţineți un ulei mai bun, puteți pune, în loc de ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, de susan, de sâmburi de struguri etc.

Metoda 2:plămădirea în ulei este un procedeu foarte asemănător cu cel al obţinerii tincturilor: într-un borcan de 400 ml se pune planta aromatică uscată, proaspăt mărunţită cu râşnița electrică, până la trei sferturi din volum. Apoi, se adaugă ulei de floarea-soarelui (ori un aluat, cum ar fi cel de măsline), amestecând mereu, aşa încât, în final, să aveți deasupra plantei o peliculă de ulei gras de cel mult un deget. Se închide borcanul şi se lasă la macerat două-trei săptămâni într-un loc călduţ. Apoi se stoarce uleiul prin tifon şi se trage în sticluţe mici închise la culoare.

Apa „cu miros”

Apele aromatice, mai ales cele de flori de portocal, de mentă sau de trandafir, erau foarte mult folosite în Roma Antică pentru înfrumuseţare. În timp ce uleiurile pentru masaj, fiind foarte grase, sunt bune pentru pielea mai uscată, apele aromatice sunt indicate mai ales pentru pielea mai grasă, pe care o curăță, o împrospătează şi o înviorează. Apa aromatică din comerţ este cea mai bună, dar se găseşte mai rar. De aceea, este bine să ştiți să o preparați şi casnic: o sticlă de 250 ml (o sticlă de suc) se umple cu apă şi se picură în ea 10-50 picături de ulei volatil, se pune dopul şi apoi se agită bine. Înainte de a lua în mâini această apă pentru masaj, faceți o agitare scurtă şi energică. Uleiul volatil nu se va dizolva în apă, dar îi va împrumuta acesteia mirosul şi o parte dintre proprietăţile sale curative.

Cremele cu uleiuri

În comerţ au început să se găsească tot mai multe tipuri de creme pentru masaj cu uleiuri volatile. Casnic, este mai greu să le obţineți, pentru că bazele sunt destul de sofisticate, făcute aşa încât să corespundă fiecărui tip de piele. Dacă totuşi vreţi să obţineţi o cremă de masaj aromatică, puteţi combina o cremă de masaj obişnuită cu ulei volatil. La trei linguriţe cu cremă de masaj puneți 10-20 de picături de ulei volatil şi amestecați foarte bine, până se omogenizează. Crema se foloseşte imediat, pentru a nu se evapora uleiurile volatile.

Câteva aplicaţii practice

Circulaţia sângelui este considerabil îmbunătăţită dacă faceți suficient de intens acest masaj. O circulaţie mai bună înseamnă culoarea sănătoasă a pielii, destindere musculară corespunzătoare, regenerarea pielii la infecţiile şi la bolile cutanate care apar odată cu sezonul rece.

Rezistenţa la frig

Pe lângă faptul că stimulează circulaţia sângelui, preparatele de masaj din cimbru, din mentă piperată, din salvie încălzesc rapid corpul, având efect rubefiant. În perioadele friguroase, masajul cu aceste preparate este un veritabil scut natural împotriva răcelilor, degerăturilor şi a altor probleme de acest fel.

Relaxarea

509 18 3Preparatele cu lavandă, cu portocal (coajă), cu mentă, cu eucalipt favorizează destinderea musculară şi mai ales psihică, favorizează somnul și duc la diminuarea iritabilităţii şi a anxietăţii.

Stresul

Plecându-se de la premisa că diferitele tipuri de oameni se confruntă cu forme specifice de stres, remediile aromoterapeutice au fost diferenţiate. Masajul cu mentă, cu eucalipt şi cu salvie este indicat mai ales persoanelor uşor iritabile; masajul cu busuioc, cu lavandă, cu portocal, cu brad este indicat mai ales celor cu predispoziţie spre nelinişte şi angoasă; masajul cu lămâie, cu mentă piperată, cu cimbru este indicat mai ales persoanelor introvertite, deprimate.

Depresia

Contra depresiei sunt extrem de eficiente formele de masaj mai dinamic, care vor fi abordate însă gradat, începând cu faza de relaxare. Dintre plantele aromatice antidepresive, se recomandă busuiocul, lămâia, menta şi menta piperată, ylang-ylang (o esenţă exotică, ce a început de curând să se găsească şi în magazinele noastre naturiste).

Anxietatea

În acest caz se recomandă un masaj blând, relaxant, de preferinţă cu preparate nutritive. Dintre plante, cel mai potrivite sunt: pinul, ienupărul, bradul, portocalul, lavanda și santalul.

Somnul

Masajul se va face cu un sfert de oră maximum înainte de a vă culca. Vor fi folosite plante cum ar fi: portocalul, lavanda, scorţişoara, nucşoara. Veţi avea un somn lin şi foarte odihnitor după un asemenea masaj.

Reumatismul

Cimbrul, menta, eucaliptul şi ienupărul sunt campionii luptei împotriva articulaţiilor înţepenite şi dureroase. Masajul se va face blând pe zonele afectate, fără a insista direct pe articulaţie, ci mai mult pe zonele limitrofe.

Sinuzita şi guturaiul

509 18 4Masajul pe frunte şi pe tâmple cu eucalipt, cu mentă, cu brad, cu pin și cu ienupăr descongestionează sinusurile, desfundă căile nazale superioare şi potoleşte durerile de cap asociate. Puteți face acest masaj de două-trei ori pe zi. Vă veți simți minunat!

Febra

Atunci când aveți friguri și vă arde toată pielea puteți face masaj pe tot corpul cu preparate pe bază de lămâie, de mentă, de eucalipt şi de salvie. Mişcările vor fi foarte blânde, relaxante.

Tusea

În caz de tuse se folosesc preparate cu cimbru de cultură, cu eucalipt sau cu busuioc. Masajul se face pe frunte, pe gât şi pe torace. Uleiurile volatile ale acestor plante se iau şi intern, cu miere: una-trei picături la o linguriţă cu miere, se amestecă bine înainte de folosire, până se omogenizează.

Bronşita şi astmul

509 18 5Dacă suferiți de bronșită sau de astm, faceți masaj, seara mai ales, pe torace şi pe gât, cu uleiuri de cimbru, de eucalipt, de mentă (mai ales mentă piperată), de ienupăr. Uleiurile volatile ale acestor plante au efecte bronhodilatatoare, expectorante și vă uşurează mult respiraţia.

PONT.Uleiul aromat pentru masaj se poate obţine în două moduri: prin adăugarea câtorva picături de ulei volatil în ulei gras (ulei gras este cel alimentar de floarea-soarelui, de măsline etc.) și prin macerarea unor plante aromatice în uleiul gras

Borcănaşele cu arome, păstrate pentru condimentarea mâncării, pot fi transformate în medicamente. Piperul, scorţişoara şi nucşoara fac adevărate minuni. Acum, în miez de iarnă, când întreaga natură a adormit, şi odată cu ea şi îndrăgitele noastre plante de leac, este momentul…

Precauţii

  • Pe zona abdominală nu se fac alte mişcări de masaj decât cele de mângâiere, foarte uşor, altfel riscaţi să produceţi dezordini digestive, agravări ale unor afecţiuni etc. Această zonă este „rezervată” la masaj doar profesioniştilor;
  • Pe zonele de corp pe care există leziuni, contuzii, cicatrice incomplet vindecate, fracturi recente nu se va face masaj;
  • Întotdeauna se va face un test al reacţiei alergice la preparatul cu care masaţi: întindeţi pe o porţiune mică de piele preparatul şi lăsaţi să treacă 10-15 minute. Dacă apar usturimi, mâncărimi, înroşire, urticarie, nu veţi folosi preparatul de masaj respectiv.