Main menu

header

501 18 1de Raluca Grințescu

Este foarte important să avem grijă de mintea noastră, pentru că este cea mai valoroasă resursă. Acesta este și motivul pentru care Hedi Hoka, un om cu suflet mare, este mereu acolo unde cineva are nevoie de sprijinul său. Pentru acest scop nobil, Hedi a părăsit catedra de Psihologie Aplicată UBB, Cluj, pentru a face consiliere psihologică în cabinetul său particular. Hedi este profesionistul care, de mai bine de zece ani, duce dezvoltarea personală la un alt nivel în țara noastră.

Stăpâneşte bine arta întrebărilor

- Aţi renunţat la catedra de Psihologie de la Cluj şi aţi ales practica într-un cabinet personal. Credeţi că o schimbare „radicală” se potriveşte doar pentru anumite tipuri de persoane? Aveţi o definiţie personală a Psihologiei?

- În general, noi, oamenii, nu avem o atracţie prea mare pentru schimbare. Iar în momentul în care vrem să schimbăm ceva în viaţa noastră, fie chiar şi un lucru minor, schimbarea coafurii, de exemplu, trebuie să tragem de noi. Nu am o definiţie personală a psihologiei, dar ştiu că psihologia este o ştiinţă foarte respectată şi are rolul să ne ajute să avem o viaţă mai împlinită şi fericită.

- Există persoane cu anumite calităţi deosebite prin care să aibă acces la diverse informaţii care nu sunt accesibile pentru un om obişnuit, cum ar fi „clarvăzătorii”. Un bun psiholog este o astfel de persoană. Trebuie să ai calităţi deosebite pentru a fi un psiholog foarte bun?

- Psihologul este în primul rând un om de ştiinţă, care respectă rigorile ştiinţifice. El aduce ştiinţele comportamentale mai aproape de oameni. Este un specialist care cunoaşte foarte bine cum funcţionează creierul şi este capabil să vadă legătura între gândurile, emoţiile şi comportamentele distructive care duc la probleme de natură psihologică. Stăpâneşte bine arta întrebărilor şi ştie să deschidă cheia potenţialului în oameni. Trebuie să fie o persoană echilibrată, să iubească viaţa şi să fie dispusă să ajute. De aceea, capacitatea empatică este foarte importantă.

„Pe primele locuri în lume se află depresia şi anxietatea generalizată”

- Ce implică exercitarea profesiei de psiholog şi ce vă place cel mai mult la meseria pe care o faceţi?

- Ca să fii psiholog trebuie mai întâi să fii licenţiat în Psihologie şi apoi acreditat de Colegiul Psihologilor din România. Iar ce-mi place mie cel mai mult la această profesie? Mă simt fericită când ştiu că ajut pe cineva.

- Care consideraţi că sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii din ţara noastră? Sunt ele specifice doar României sau există peste tot?

- Nu sunt specifice doar pentru ţara noastră. Într-un context global, pe primele locuri se află depresia şi anxietatea generalizată, urmate de tulburările din spectrul disfuncţiilor alimentare, bulimie sau anorexie, de exemplu.

„Ce gândeşti aia sădești”

- Ce-i împiedică pe oameni să fie personalităţi „alfa”, să nu se mai plângă şi să devină puternici?

- Dacă prin personalităţi de tip „alfa” înţelegi lideri, atunci aş putea spune că nu toţi suntem făcuţi să devenim lideri. În fond, dacă nu ar exista cei care urmează, liderii şi-ar pierde sensul. Până ceva vreme se credea că leadership-ul nu este determinat genetic. Anul 2013 a schimbat total optica asupra acestui subiect, pentru că s-a descoperit gena de lider: rs 4950. Oamenii care se plâng în general foarte mult sunt cei care se concentrează pe lipsurile din viaţa lor. Şi, pe principiul că „ce gândeşti aia sădești”, începi să te plângi şi mai mult. Ca să faci o schimbare, trebuie pur şi simplu să-ţi canalizezi atenţia pe lucrurile pe care le ai deja şi pentru ceea ce eşti recunoscător.

- Ce se întâmplă cu omul când creierul este bolnav?

- Înseamnă că nu mai funcţionează la capacitate normală, că există nişte disfuncţii sau atrofieri şi că ai dobândit anumite boli, cum ar fi: Alzheimer, Parkinson, accidente cerebrale, scleroze multiple etc.

„Indiferent cum este decizia, bună sau rea, important este s-o iei”

- De ce persoanele suferinde nu pot primi ajutorul de care au nevoie de la un prieten sau din cărţi?

- Oricine poate să primească ajutorul sau suportul emoţional din partea familiei sau a prietenilor. Şi unele cărţi îţi pot oferi momente de revelaţie şi te ajută să răzbeşti într-o problemă. Psihologul însă îţi oferă ajutor profesional. E ca şi cum ai merge la medic. Dacă eşti bolnav poţi să îţi aplici singur o medicaţie sau un tratament băbesc. Poate să funcţioneze sau nu. Dar dacă nu te simţi mai bine, atunci este mai inteligent să apelezi la consultul unui medic specialist. La fel este şi cu psihologul.

- De multe ori în viaţă ajungem în momente de răscruce, în care suntem nevoiţi să alegem pe ce drum să mergem în continuare sau ne dorim să facem mai multe lucruri, dar nu ne puteam decide care este cel ce ni se potriveşte. Cum putem şti că facem alegerea potrivită?

- Indiferent cum este decizia, bună sau rea, important este s-o iei şi să mergi înainte. Vezi, adesea avem obiceiul de a trata deciziile ca şi cum ar fi monumentale. Şi atunci, chiar dacă nu ne plac sau nu ne convin, nu suntem în stare să le schimbăm. Cu cât eşti mai flexibil în gândire, cu atât poţi să iei decizii mai uşor. Până la urmă, suntem rezultatul tuturor deciziilor noastre. Nu-i aşa?

„Copiii cu nevoi speciale sunt cei mai exigenți profesori”

501 18 2- Trăim într-o lume guvernată de stres, crize de timp, lipsuri etc. Un sfat pentru ca oamenii să-şi menţină calmul şi să găsească o cale de relaxare.

- Stresul nu există. Există doar gânduri stresante. Aşa că, atunci când te simţi stresat, scrie pe o foaie de hârtie tot ceea ce te stresează. Gândurile stresante scrise pe hârtie sunt ca şi cum le-ai scoate din cap. Iar un alt lucru pe care poţi să-l faci este să fii atent la respiraţia ta. Respiraţia este punctul de legătură între corp şi minte. Dacă poţi să-ţi controlezi respiraţia în orice moment, atunci poţi să controlezi orice.

- La ce proiect important aţi lucrat şi consideraţi că v-a schimbat percepţia asupra oamenilor?

- Ajutând copiii cu nevoi speciale îţi dai seama ce este cu adevărat important în viaţă. Acești copii sunt cei mai exigenţi profesori din viaţa mea și datorită lor sunt un om mai bun.

- Aţi putea să ne recomandaţi o carte pe care ar trebui să o citim şi care credeţi că ne poate învăţa ceva special?

- Aş recomanda cartea „Demonul Amiezii” de Andrew Solomon. Cartea explorează fenomenul melancoliei şi al spaimei. E o mărturie personală, ştiinţifică, istorică şi politică asupra depresiei clinice, cum se manifestă, cum se tratează. Este o carte extraordinară.

Hedi Hoka este autoarea primului CD antistres din România „Relaxează-te“, vândut în 10.000 de exemplare

„Femeile, azi, au libertatea de a alege să se bucure de viaţă“

- În cadrul evenimentului de transformare personală „Sărbătoreşte-ţi viaţa”, care s-a desfăşurat recent la Cluj, aţi fost invitată ca speaker, tema abordată fiind „Iubesc femeia”. De ce aţi ales acest subiect?

- În primul rând pentru că este titlul cărţii mele. Iar apoi am un mesaj pentru toate femeile din ţară: „Femeile, azi, au libertatea de a alege să se bucure de viaţă. Pot iubi şi să se lase iubite la orice vârstă. Sunt capabile să îşi asume riscuri şi să facă ceea ce îşi doresc cu adevărat”.

- Adoraţi copiii, motiv pentru care aţi fondat o grădiniţă cu nume haios - BioBee, în Cluj-Napoca, oraşul dumneavoastră natal. Cum v-a venit această idee?

- Când am ales numele grădiniţei, am rugat copiii să răspundă la întrebarea cum le-ar plăcea să se numească grădiniţa lor. Din idee în idee au ajuns la denumirea de „biobi”. Ulterior, am modificat eu puţin, ca să-i dau un sens, şi l-am transformat în BioBEE (de la „albinuţă”, în limba engleză). BioBee este, de fapt, o albinuţă pe care copiii o iubesc foarte mult.