Main menu

header

16-06-1de Iulian D. Moleianu

Noţiunea mitică şi repulsivă de „Illuminati” este departe de a fi clarificată în zilele noastre, iar sensurile ei sunt de o mare diversitate. Semnificaţia ei polemică este definită de scrierile conspiraţioniste contemporane astfel: Ordinul Illuminati desemnează elitele „luminate”, nevăzute şi totodată dăunătoare prin natura lor. Care este însă adevărul?

Adam Jean Weishaupt, fondatorul Ordinului
Pentru mulţi necunoscători, Illuminati sunt „oamenii în negru”, stăpânii tăcuţi din umbră, care ne pun la cale viitorul, sau doar personajele „rupte” dintr-un alt roman ecranizat al lui Dan Brown, „Îngeri şi demoni”. Alţii spun că sunt o născocire, un club exclusivist pentru bărbaţi, înfiinţat în secolul al XVIII-lea de o serie de francmasoni frustraţi. Eliminând din discuţie influenţa exercitată de adversarii Teoriei Conspiraţiei, afiliaţi la protestantismul evanghelic al conservatorilor din SUA, dar şi ideile aberante ale partizanilor Teoriei Conspiraţiei, cum ar fi cea care afirmă că „ei vin din spaţiul extraterestru”, facem un recurs la istoria „oficială”. Ordinul Illuminati a fost întemeiat de Adam Jean Weishaupt, care s-a născut la 6 februarie 1748, în Bavaria. Tatăl său, profesor la Universitatea din Ingolstadt, i-a făcut rost de o bursă la Colegiul Călugărilor Iezuiţi, şi astfel Jean a devenit student la Drept la numai 15 ani.

Controversa legăturilor cu Iezuiţii
Ingolstadt era fieful de neclintit al iezuiţilor, care se stabiliseră acolo cu două secole înainte. Opoziţia nu era tolerată, deşi iezuiţii fuseseră suprimaţi, în parte, de Papa Clement al XIV-lea. De altfel, s-a spus că ei au beneficiat de cel mai mare şi mai puternic serviciu secret din lume. Ordinul Iezuiţilor a fost înfiinţat de Ignatiu de Loyola şi de alţi nouă camarazi, asemenea Ordinului Templier. Este uimitor că adepţii Teoriei Conspiraţiei cred că iezuiţii au jucat un rol şi în întocmirea „Protocoalelor Înţelepţilor Sionului”, dar şi cu „Tainele Bătrânilor din Bourg - Fontaine”, o altă operă provocatoare. Ei bine, se pare că de la iezuiţi au preluat Illuminati interpretarea iniţialelor „INRI”, („Iisus Nazarenus, Rex Iudaeorum” sau „Iisus Nazareteanul, Regele Iudeilor”) de pe crucea Mântuitorului, care în accepţia lor înseamnă „Iustum Necar Reges Impius”, adică „Nimiciţi împăraţii netrebnici”. Iniţial, organizaţia lui Weishaupt trebuia „să se opună forţelor superstiţiei şi ale minciunii”. Apoi însă apar două păreri contrare ale cercetătorilor. Unii susţin că Weishaupt îi ura teribil pe iezuiţi şi era hotărât să le vină de hac, iar alţii cred că, de fapt, el fusese pregătit de iezuiţi să creeze o adevărată armată de spioni din toată lumea, care să-i ofere informaţii constant, informaţii pe care călugării nu le mai puteau obţine prin confesiuni.

Supunere necondiţionată şi supraveghere reciprocă
De altfel, Illuminati şi-au schimbat regulamentele pentru a se potrivi cu cele ale iezuiţilor. „Acest mijloc consta, în principal, în introducerea obligaţiei de a da dovadă de supunere necondiţionată şi a unei supravegheri reciproce între membri, precum şi a unei confesiuni auricolare, pe care fiecare membru inferior în rang trebuie să i-o facă superiorului său”, spun sursele istorice. Iar iezuiţii erau ocrotiţi şi primeau mărturisiri exact de la acele persoane care trebuiau să le fie împotrivă. Nu se ştie exact cât de mare este înrâurirea grupului de Illuminati, dar se poate observa că, după uluitoarea înfăptuire a lui Weishaupt, din ordinul unei instituţii mult mai vechi s-au iscat, deodată, revolte în toată lumea, iar echilibrul forţelor s-a schimbat cum nu se întâmplase până atunci. Se pare, aşadar, că Illuminati au luat fiinţă din Biserica Catolică, sub acest nume de cod ascunzându-se o societate secretă despre care se presupune că a fost întemeiată pentru a evita autorităţile Bisericii. În timpul vieţii sale scurte, gruparea a câştigat mulţi adepţi din rândurile personalităţilor influente şi cunoscute în întreaga Europă, ceea ce de altfel reprezintă ideea principală. Este o metodă veche de secole, folosită şi azi pentru a-i descoperi pe cei care ţi se opun, purtând masca adevăratei iluminări.

Pierre-Andre Taguieff: „Au fost imaginea subversiunii, a haosului revoluţionar şi a dictaturii criminale”
Celebrul istoric, filosof şi politolog francez Pierre-Andre Taguieff este director de cercetare în cadrul Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Paris şi în acelaşi timp ataşat al Centrului de Cercetări Politice din capitala Franţei. Este autorul a numeroase eseuri pe teme politice, filosofice, sociologice, fiind preocupat de teme precum rasismul şi antisemitismul. În lucrarea sa intitulată chiar „Iluminaţii”, Taguieff notează: „Iluminaţii din Bavaria au fost imaginea ameninţătoare a subversiunii, a haosului revoluţionar şi a dictaturii criminale. Realitatea istorică a Ordinului Iluminaţilor a fost mistificată, supusă ideologizării, iar fondatorul său, socotit urmaşul lui Satan. Dar diferenţa dintre Ordinul istoric real al Iluminaţilor din Bavaria şi fabulaţiile despre secta Illuminati este izbitoare. Mulţi au crezut că motorul istoriei nu este altul decât efectul acţiunii unor societăţi secrete sau rezultatul unei serii de comploturi. Dar, în timpurile moderne, noua cultură populară mondială este alcătuită din fărâme de «ocultism», «esoterism», şi de «conspiraţionism»”.

Churchill: „O conspiraţie mondială pentru nimicirea civilizaţiei“

Referindu-se la sursa de inspiraţie oferită de Illuminati pentru diverse curente politice dictatoriale, celebrul politician englez (dar şi francmason declarat) Winston Churchill, prim-ministrul Regatului Unit în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, avea să declare în publicaţia „Illustrated Sunday Herald”, la 8 februarie 1920: „Epoca lui «Spartacus» Weishaupt, trecând prin cea a lui Karl Marx, pentru a ajunge acum în cea a lui Troţki - Rusia, Bela Kuhn - Ungaria, Rosa Luxemburg - Germania şi Emma Goldman - SUA (n.r. - cu toţii, exponenţi ai comunismului agresiv), această conspiraţie mondială pentru nimicirea civilizaţiei şi reconstruirea societăţii pe baza stopării dezvoltării, a unei răutăţi meschine şi a unei imposibile egalităţi n-a făcut decât să se extindă încontinuu”.

„Realitatea istorică a Ordinului Iluminaţilor a fost mistificată, supusă ideologizării, iar fondatorul său, socotit urmaşul lui Satan“ (Pierre-Andre Taguieff)

• Iniţialele INRI de pe crucea lui Iisus au fost reinterpretate „Iustum Necar Reges Impius“, adică „Nimiciţi împăraţii netrebnici!“