Main menu

header

496 23 1de Cătălina Tăgârță

Femeile care sunt în căutarea unui loc de muncă au acum o șansă în plus de reorientare profesională și chiar de angajare. Dacă se încadrează în una dintre categoriile: tinere absolvente, mămici cu copii între 5 și 9 ani sau doamne cu vârsta peste 45 de ani pot urma unul dintre cursurile gratuite oferite de Brainstorming Consulting, prin intermediul proiectului „Trei generații pentru mâine”. Și, mai mult de atât, cursantele prezente la cel puțin 85% dintre orele predate vor primi și bani, circa 350 de lei.

Se vor forma 98 de bone și 70 de menajere

Proiectul „Trei generații pentru mâine” își propune să crească şansele de a avea o ocupaţie ale femeilor din Bucureşti prin activităţi de formare profesională şi măsuri de armonizare a vieţii de familie în contextul eliminării stereotipurilor de gen şi a discriminării femeii la locul de muncă. „În cadrul proiectului, 280 de femei vor beneficia de unul dintre cele trei cursuri de competențe comune: antreprenoriat, competențe sociale și civice (orientarea spre client) și competențe informatice. Mai exact, din rândul celor 280 de beneficiare: 98 vor fi instruite în meseria de babysitter, 70, în cea de agent de curățenie și 28, în profesia de educator specializat. Toate cursurile organizate de noi sunt autorizate de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscute de Ministerul Muncii și Ministerul Educației”, a declarat Ana Vasilache, reprezentanta firmei organizatoare.

În timpul orelor, mamele își pot lăsa copiii la afterschool

De fiecare dată când vine vorba de carieră ori despre dezvoltare personală, româncele se lasă pe ultimul loc, împingând bărbații înainte, și ele preferând să rămână în bucătărie, pentru a putea să aibă grijă și de copii. Ei bine, sloganul proiectului „Trei generații pentru mâine” este „Fii femeia pe care o admiri!”, iar organizatorii cursurilor s-au gândit și la acest aspect. „Cu siguranță, mamele ai căror copii au vârste cuprinse între 5 și 9 ani se gândesc că nu pot profita de această oportunitate, întrucât nu au cu cine să îi lase pe cei mici, ele neavând posibilitatea să angajeze o bonă sau să plătească un serviciu de tip afterschool pe durata cursurilor. Pentru a rezolva acest aspect vom deschide un centru de educaţie şi îngrijiri pentru copii pe timpul activităților desfășurate. Astfel, un număr de 40 de copii ai mamelor care vor participa la cursurile organizate în cadrul proiectului vor avea acces gratuit la serviciile oferite de centru”, a mai declarat Ana Vasilache. Potrivit acesteia, activităţile didactice pentru cei mici vor fi susţinute de echipe formate dintr-un învăţător şi un educator specializat. Se vor desfăşura următoarele tipuri de activităţi: sprijin în învăţare, jocuri educative și ateliere arts & crafts.

25 de absolvente, sprijinite să-și facă PFA

496 23 2Doamnele interesate să urmeze un curs de babysitter, menajeră sau educator trebuie să se grăbească să se înscrie. Se vor forma șapte clase de babysitter/bone, două de educatoare și cinci de menajere, care vor urma și vor absolvi cursul în ordinea înscrierilor. E bine de știut că activitățile de formare profesională pot crește șansele de a vă găsi un loc de muncă sau de a iniția o afacere. „Femeile cu spirit întreprinzător vor participa la cursuri de calificare, de competențe antreprenoriale și sesiuni de dezvoltare personală, iar 25 dintre absolvente vor fi sprijinite financiar și juridic să se înregistreze ca persoane fizice autorizate. „Sesiunile și tehnicile de căutare a unui job le vor pregăti pe beneficiare să își prezinte cunoștințele și abilitățile în fața potențialilor angajatori, iar sesiunile neconvenționale în care li se vor prezenta subiecte precum dreptul la sănătatea reproducerii, reguli de make-up și styling pentru întâlnirile de afaceri, întâlnirile cu femei de succes au drept scop creșterea încrederii în sine și a motivației lor de a deveni active pe piața muncii”, a mai declarat Ana Vasilache.

Formarea se face în trei luni

Cursurile se întind pe o perioadă de trei luni și curpind un număr de 360 de ore, care se desfășoară zilnic (de luni până vineri), circa șase ore pe zi, 120 de ore de teorie și 240 de ore de practică). Condiții de înscriere: femei care locuiesc în București sau au viză de flotant, fără un loc de muncă, absolvente de liceu cu Bacalaureat - pentru profesia de educator sau absolvente cu diplomă de zece clase - pentru celelalte două specializări.

Abilităţi care vor fi dezvoltate: susţinerea îmbogăţirii limbajului

După absolvirea modulului de educator specializat, doamnele au posibilitatea să lucreze ca muncitor calificat în centrele de zi pentru copii/pentru cei cu handicap, centrele de recuperare/reabilitare, servicii private tip afterschool sau grădinițe/creșe. Cursul urmărește dezvoltarea următoarelor abilități la participante: susţinerea dezvoltării limbajului copilului, crearea contextului cotidian de stabilitate emoţională, acordarea îngrijirilor necesare, realizarea educaţiei specializate și susţinerea integrării în viaţa socială, asigurarea menţinerii relaţiilor cu familia. După absolvirea cursului de babysitter/bonă, femeile pot munci în sectorul serviciilor de îngrijire și supraveghere a copilului la domiciliu. Acest modul urmărește dezvoltarea următoarelor abilități la participante: comunicarea cu copilul, siguranţa beneficiarului și respectarea drepturilor acestuia, acordarea îngrijirilor corporale ale minorului, asigurarea alimentaţiei, crearea contextului de stabilitate emoţională, dezvoltarea relaţiei pozitive cu familia celui mic etc. După absolvirea cursului de menajeră, puteți lucra ca agent de curățenie în incinte - reşedinţe, birouri, sectoare industriale şi administrative şi mijloace de transport. Cursul urmărește dezvoltarea următoarelor abilități la participanți: comunicarea la locul de muncă, lucrul în echipă, aplicarea normelor igienico-sanitare, folosirea adecvată și în siguranță a utilajelor zilnice, întreținerea echipamentelor de lucru, salubrizarea și curățarea incintelor, salubrizarea mijloacelor de transport (tren, autobuze, aeronave etc.).

Candidatele care vor ocupa posturile de babysitter și de educator specializat vor fi selectate în urma unui test psihologic