Main menu

header

493 23 1de Dana Purgaru

Ați primit o amendă de circulație şi vă e groază de statul la cozi? De acum nu mai trebuie să pierdeți timp cu drumurile la ghișee. Dacă aveți un telefon inteligent tip smartphone puteți descărca o aplicație lansată luna aceasta în România, prin care veți putea face plata.

Se poate folosi un card de la orice bancă

Aplicația prin care se pot plăti amenzile de circulație a fost lansată de site-ul auto.ro în parteneriat cu Libra Internet Bank serviciul „Plătește Amenda”, fiind la acest moment singura facilitate din România ce permite efectuarea acestor dări, prin card bancar, direct din telefon. Astfel, puteți face plata în orice moment și oriunde v-ați afla, atât timp cât aveți trei instrumente necesare: telefonul mobil smartphone cu sistem de operare iOS sau Android, o conexiune la internet și cardul bancar. Potrivit reprezentanţilor auto.ro, plata amenzii din aplicaţie nu este condiţionată de deţinerea unui card Libra. „Tranzacţia doar se procesează prin Libra Internet Bank, însă utilizatorii pot folosi orice card bancar pentru plată”, ne-au declarat aceştia.

Sistemul se va extinde pentru toată ţara

493 23 2Acest sistem de plată este o unealtă extrem de utilă mai ales șoferilor care au amenzi de plătit și optează să plătească jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, deoarece astfel le este mai ușor să se încadreze în termenul de două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției, pentru că o pot plăti la orice oră.

Momentan, plata amenzii prin telefonul mobil este disponibilă doar în reşedinţele de judeţ şi în Bucureşti. „Într-o fază următoare, vom extinde serviciul la nivelul întregii ţări”, ne-au declarat reprezentanţii auto.ro, care au precizat că aplicaţia nu încasează plata amenzii decât de la cetăţenii români, CNP-ul fiind câmp obligatoriu în formularul de plată.

Dovada de plată se păstrează mai uşor

Procesul de plată a amenzii auto din aplicația de mobil auto.ro se face astfel: se completează datele procesului-verbal, se achită prin card bancar și se primește confirmarea, respectiv dovada plății prin e-mail. Astfel, pentru că intrați în posesia dovezii de plată prin serviciul de poștă electronică, actul poate fi păstrat și găsit cu ușurință în caz de necesitate.

De asemenea, este bine de știut că această platformă vă oferă posibilitatea să alegeți localitatea de domiciliu (domiciliul fiscal) către care se va face plata. „Tehnologia ne dă posibilitatea să accedem la servicii de plată mai avansate, care să răspundă adecvat stilului de viață tot mai alert și dinamic al utilizatorilor. Astfel, oferim șoferilor posibilitatea de a beneficia de un nou sistem de plată mobil. Implementarea plății amenzii din telefonul mobil vine în completarea serviciilor de plăți auto utilizate cu succes: rovinieta, RCA, parcare”, a declarat Sergiu Gamureac, director executiv auto.ro.

Prin această aplicaţie mai puteţi plăti rovinieta sau RCA şi puteţi beneficia de alerte privind expirarea rovinietei, RCA-ului, ITP-ului sau Casco

Este bine de ştiut că pentru efectuarea tranzacţiei se percepe un comision de 5%

Atenţie mare la întârzieri!

După ce agentul constatator a încheiat un proces-verbal de constatare a unei contravenţii la regimul de circulaţie pe drumurile publice şi în care sunteţi obligaţi să plătiţi o amendă, aveţi la dispoziţie 48 de ore pentru a plăti jumătate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face în integralitatea sa. Atenţie! Aveţi grijă să nu pierdeţi dovada plăţii unei amenzi, pentru că e posibil să trebuiască să o arătaţi când veţi plăti taxele şi impozitele anuale ori veţi solicita diverse operaţii la Direcţia de taxe şi impozite dacă sistemul informatic dă greş. După expirarea termenului normal de plată, organele de poliţie, în termen de maximum 90 de zile de la emitere, trebuie să transmită procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei direcţiilor fiscale locale. Din momentul primirii, mai departe, Administraţia publică locală, prin Direcţia de taxe şi impozite, are obligaţia de a trimite o somaţie. În maximum 15 zile trebuie să achitaţi amenda. Dacă după cele 15 zile amenda nu a fost plătită, primăriile pot trece la executare silită (poprire pe conturi bancare ori salarii şi chiar sechestru pe autoturisme ori imobile dacă suma este foarte mare). Dacă o persoană nu are venit şi proprietăţi, autorităţile locale pot întocmi un dosar de insolvabilitate, iar instanţa poate dispune în urma unei hotărâri înlocuirea sancţiunii contravenţionale în prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.