Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Vă doriţi să imigraţi în Statele Unite ale Americii, dar nu cunoaşteţi pe nimeni acolo care să vă faciliteze plecarea? Ei bine, acum aveţi şansa să vă vedeţi visul împlinit. Ca în fiecare an, începând cu 1995, statul american va deschide porţile website-ului Departamentului de Stat dedicat Loteriei Vizelor (numită în engleză „Diversity Lottery Visa Program”). Înscrierile se pot face până la 2 noiembrie, însă e bine să ştiţi că pentru a obţine un loc în „acest tren” nu e nevoie doar de noroc, ci şi de îndeplinirea mai multor condiţii, cumulativ.

Diploma de Bacalaureat, condiţie de bază
Principala cerinţă pentru înscrierea la Loteria Vizelor este ca solicitantul să îndeplinească atât condiţia de a fi născut într-o ţară care participă la program, cât şi criteriul educaţional, adică să fie absolvent de liceu, cu diplomă de Bacalaureat, sau în ultimii cinci ani să fi lucrat cel puţin doi ani într-o meserie care se califică în concurs. Pentru a afla care sunt acestea puteţi accesa baza de date O*NET OnLine (http://www.onetonline.org/) a Departamentului Muncii al SUA.

Solicitanţii trebuie să acceseze formularul electronic
Odată împlinite condiţiile participării la concurs, următorul pas este înscrierea propriu-zisă la Loteria Vizelor. Nu trimiteţi aplicaţia prin poştă. Aplicaţiile trimise pe această cale vor fi descalificate. Solicitanţii pot accesa doar formularul electronic, numit E-DV, la adresa: www.dvlottery.state.gov, dar nu mai târziu de 2 noiembrie 2013. Formularul este structurat în două părţi. Prima se referă la aplicantul principal şi cea de-a doua la dependenţi (soţ/soţie/ copii) dacă aceştia există. Însă e bine de ştiut că durata estimată pentru completarea formularului este de 30 de minute. Înainte de a-l trimite asiguraţi-vă că toate câmpurile au fost completate şi pozele au fost ataşate corespunzător fiecărei persoane incluse în aplicaţie.

Păstraţi numărul unic de confirmare
După completarea corectă a formularului, în momentul trimiterii aplicaţiei veţi vedea un mesaj de confirmare din partea organizatorilor, ce va cuprinde numele dumneavoastră şi un număr unic de confirmare alcătuit din 16 caractere alfa-numerice - în acest an, primele patru cifre ale numărului sunt 2015. Acest număr trebuie reţinut/păstrat până în 2015.
Începând cu 1 mai 2014 şi până la 30 septembrie 2015, la aceeaşi adresă web de la care se trimite aplicaţia se va putea verifica, pe baza numărului de confirmare personalizat şi a informaţiilor personale, dacă aplicaţia a fost selectată. Potrivit informaţiilor oficiale publicate pe loteriavizelor.com, pentru DV-2015 verificarea online va fi singura posibilitatea de a afla dacă aplicaţia a fost selectată sau nu. Cei care sunt selectaţi vor fi trimişi către o pagină de confirmare a selectării lor şi vor primi toate instrucţiunile necesare în legătură cu procesarea dosarului pentru obţinerea vizei. Invitaţia la interviu, pentru cei selecţionaţi şi care se califică pentru a obţine viza, va fi confirmată tot online, la aceeaşi adresă web, şi pe baza aceloraşi informaţii - respectiv codul unic de confirmare, numele de familie, anul naşterii.

Participarea la program este gratuită
Atenţie! Organizatorii acestui eveniment avertizează că participarea la program este gratuită, şi că Guvernul SUA nu angajează consultanţi sau servicii particulare din afară pentru a opera programul DV. Orice intermediari sau alte persoane care oferă asistenţă pentru a pregăti o cerere de participare o fac fără autorizarea sau consimţământul Guvernului SUA, aşa că nu vă lăsaţi înşelaţi de nimeni şi de nimic. De asemenea, solicitanţii sunt rugaţi să nu aştepte până în ultima săptămână a perioadei de înregistrare pentru a se înscrie. Cererea foarte mare poate duce la întârzieri la conectarea online şi nicio înregistrare nu va fi acceptată după ora 12:00 P.M., ora de vară a Coastei de Est (GMT-4) a zilei de 3 noiembrie 2012.

Încărcaţi fotografii recente
Alte lucruri de care ar fi bine să ţineţi cont sunt următoarele: citiţi cu foarte mare atenţie instrucţiunile de aplicare la Loteria Vizelor DV-2015, pentru că în fiecare an sunt aduse completări de care trebuie să ţineţi cont în momentul când aplicaţi online. Apoi, pentru fiecare membru de familie inclus în aplicaţie trebuie să încărcaţi o fotografie recentă în formatul impus, se mai arată pe site-ul loteriavizelor.com. Pentru a verifica respectarea condiţiilor impuse pentru poza/ele încărcate, organizatorii pun la dispoziţie un validator numit „Photo Validator”, al cărui link îl găsiţi pe site-ul menţionat.

5 greşeli frecvente în procesul imigrării

Multe persoane sunt excluse din concurs din cauza greşelilor pe care le fac. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
1. Informaţii eronate legate de familie;
2. Schimbarea statutului marital în timpul procesului de selecţie;
3. Informaţii eronate legate de studii - participanţii trebuie să aibă neapărat diplomă de Bacalaureat;
4. Cei care au cazier trebuie să se intereseze din vreme de obţinerea unor derogări (care durează de la şase luni la un an), altfel pierd dreptul de a pleca în Statele Unite. Mulţi dintre cei care au mai fost în SUA şi au încălcat legile din domeniul imigrărilor vor avea nevoie, de asemenea, de derogare;
5. Mulţi dintre cei care obţin Green Cardul şi se întorc în ţară pierd rezidenţa după şase luni. Persoanele care nu sunt hotărâte să se mute imediat în SUA au nevoie de un „Re-entry Permit”, care oferă posibilitatea prelungirii perioadei la doi ani.

• Numărul total de vize pe care o ţară le poate primi este de 3.500. Dar, în mod normal, sunt anunţaţi mai mulţi câştigători decât cele 50.000 de locuri disponibile la nivelul întregii Loterii. Acest lucru se întâmplă întrucât fie unii câştigători nu îndeplinesc condiţiile minime de calificare, fie se sperie sau se răzgândesc

Departamentul de Stat nu vă va cere să trimiteţi bani

Ambasada SUA nu face publică lista câştigătorilor! Dacă veţi primi un e-mail sau o scrisoare care vă anunţă că sunteţi selecţionat în cadrul programului Diversity Visa şi că, pentru a vi se procesa cererea, trebuie să trimiteţi o sumă de bani prin transfer electronic către o anume persoană din cadrul Ambasadei, luaţi aminte că acel mesaj nu este legitim. Departamentul de Stat nu vă va solicita să trimiteţi bani prin poştă sau prin alte modalităţi de transfer electronic.