Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân ce nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile lucrătoare de când ajung în adăposturi a trecut, recent, de votul final al Camerei Deputaţilor - forul decizional în privinţa acestui proiect. Dacă sunteţi iubitori de animale şi vreţi să le salvaţi de la moarte, măcar pe câteva dintre acestea, puteţi apela la adopţie. Asta, evident, dacă aveţi spaţiu şi resurse financiare pentru a avea grijă de un patruped.

Luaţi-l de pe stradă
Înainte de a lua o decizie în privinţa adoptării unui maidanez este important să vă întrebaţi dacă sunteţi cu adevărat pregătit să faceţi acest pas, dacă dispuneţi de timpul, bugetul şi spaţiul necesar acomodării lui. În cazul în care aţi lămurit toate aceste aspecte (hrană, plimbări zilnice şi vizite regulate la veterinar), vă puteţi interesa de locul în care vă puteţi procura tovarăşul. În cazul în care aţi „ochit” deja un maidanez simpatic şi lipsit de apărare pe stradă, pentru a-l adopta trebuie să mergeţi cu el la unul dintre cabinetele care au contract cu Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), pentru a fi sterilizat, microcipat şi înregistrat gratuit în baza de date. Lista acestor cabinete poate fi găsită pe site-ul oficial www.aspa.ro.

Adoptaţi-l de la adăpost
În cazul în care doriţi să luaţi un animăluţ dintr-un adăpost, interesaţi-vă de centrele din zona dumneavoastră. Cel mai mare adăpost din ţara este lângă Piteşti, la Smeura, şi găzduieşte peste 3.700 de suflete. Procedura de adopţie e simplă. „Cei care vor să adopte câinii din adăposturi trebuie să completeze un formular prin care îşi asumă respectarea normelor de îngrijire şi de hrănire ale acestuia...”, ne-a spus Marius Vicenţiu Coltuc, reprezentantul Casei de Avocatură Coltuc.
În funcţie de localitate şi de politica adăpostului, viitorul stăpân va plăti sau nu o taxă de adopţie. De exemplu, la adăpostul din Mioveni (Argeş), aceasta este de 130 de lei, iar la Theodor Pallady 262 (Bucureşti) sau la Mihăileşti (Giurgiu) -, aceasta este gratuită pentru primul animăluţ, însă pentru al doilea trebuie să se plătească suma de 150 de lei. Dacă în unele locaţii pentru a pleca acasă cu un companion e suficient să completaţi doar câteva formulare, în altele e nevoie să aveţi la dumneavoastră şi actul de identitate (aşa cum se întâmplă în ultimele două cazuri menţionate).

Veţi da o declaraţie pe propria răspundere
Totuşi, cele mai dure reguli se pare că le au în acest sens ploieştenii. Pentru a preveni întoarcerea pe străzi a câinilor capturaţi şi aduşi în adăpostul din Bucov (Prahova), viitorul stăpân de animăluţ trebuie să aibă asupra sa, pe lângă declaraţia de angajament pe proprie răspundere din care reiese că va avea grijă de câine, şi copii de pe cartea de identitate şi de pe actul de proprietate al casei/contractul de închiriere în care va creşte efectiv câinele, plus acordul administratorului de bloc, în cazul în care stăpânul stă la bloc. De asemenea, adoptatorul trebuie să prezinte un cupon de pensie sau adeverinţă de venituri care să ateste că are mijloacele financiare să întreţină câinele. De asemenea, dacă e nevoie de vaccin, deparazitare sau sterilizare, în unele adăposturi, viitorul stăpân e posibil să scoată ceva bani din buzunar în acest sens, dar, odată ajuns cu câinele acasă, cu siguranţă va uita toate aceste neplăceri.

„Abandonul, pedepsit cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei”
Atenţie! După adopţie, o comisie formată din poliţişti locali, angajaţi ai adăpostului şi de la primărie e posibil să treacă să verifice dacă animalul adoptat creşte în curtea sau în apartamentul celui care a solicitat adopţia. În situaţia nefericită în care acesta este găsit pe stradă, adoptatorul este amendat, iar câinele returnat la adăpost, fără posibilitatea de a fi adoptat de aceeaşi persoană care şi-a luat angajamentul. „Abandonul animalelor se pedepseşte cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, conform articolului 14 din Legea numărul 227/2002, pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, a mai spus reprezentantul Casei de Avocatură Coltuc.

Taxă pentru stăpânii care nu vor să-i sterilizeze
Consecinţe grave poate avea şi abandonarea în stradă a propriilor câini. Mai mult, în cazul în care nu doriţi să îi sterilizaţi, e bine să ştiţi că trebuie să plătiţi o taxă anuală pentru aceştia. Şi încă ceva. Până în ianuarie 2014, stăpânii sunt obligaţi să îi declare la ASPA (prin poştă, prin fax, la numărul de telefon 031/8149334 sau prin e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). Proprietarii care nu fac asta şi vor fi prinşi în urma reclamaţiilor primite de la cetăţeni sau în cadrul acţiunilor din teren desfăşurate de ASPA după termenul menţionat vor fi amendaţi cu 3.000 de lei.

• Până în ianuarie 2014, toţi stăpânii sunt obligaţi să îşi declare câinii la ASPA. În caz contrar, vor primi amendă

Avocatul animalelor, din nou în actualitate

Avocatul Marius Coltuc încearcă din răsputeri să înfiinţeze instituţia „Avocatul Animalelor” în România. „Această problemă cuprinde un spectru larg de abordări, de la explorări filosofice ale drepturilor animalelor la discuţii pragmatice cu privire la drepturile celor care folosesc animale, care au calitatea de a da în judecată atunci când un animal este rănit într-un mod care încalcă legea şi ce constituie cruzimea...”, a spus avocatul Marius Coltuc, care de trei ani se străduieşte să strângă cele 100.000 de semnături necesare acestei iniţiative legislative. „Deja s-au strâns 10.000 de semnături, însă ca acest demers să poată fi pus în aplicare avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Prin urmare, toţi cei care doresc să se alăture acestei acţiuni pot completa un formular cu: nume, prenume, domiciliu, CNP şi textul «sunt de acord, sub sancţiunea infracţiunii de fals în declaraţii, cu înfiinţarea instituţiei Avocatul Animalelor», care poate fi trimis pe adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.”, explică Marius Coltuc. Potrivit avocatului, acest organ va disputa custodia animalelor în cazul divorţului/separării stăpânilor, se va ocupa de cazurile de malpraxis veterinar, dar şi de litigiile de locuinţe care implică „Animale de companie”, politici şi legi de discriminare. „Pentru a se folosi de serviciile acestui avocat poate face plângere la Poliţia animalelor sau la Poliţia obişnuită atât stăpânul, Poliţia animalelor, cât şi victima - în cazul în care e vorba despre un animal agresiv”, a mai spus specialistul.