Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În fiecare an, mii de copii sunt diagnosticaţi cu leucemie, boli grave ale ţesutului sangvin şi ale sistemului imunitar, care pot fi mortale dacă sunt netratate. În acest sens a luat naştere Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - RNDVCSH, demarat de Ministerul Sănătăţii. Viziunea acestuia este ca toţi pacienţii din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit să facă această intervenţie într-unul dintre centrele de transplant din ţară.

25 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare
În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice şi nu au fost identificaţi donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească astfel de persoane pentru bolnavul respectiv. Salvarea vieţii acestor pacienţi depinde de furnizarea în mod eficient şi responsabil de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Scopul campaniei „Donează o şansă la viaţă!” este de a creşte gradul de conştientizare publică şi profesională a donării onorifice de celule stem hematopoietice, ca mijloc de a ajuta pacienţii. „De la lansarea campaniei - în 6 iunie 2013 -, peste 100 de persoane s-au înscris săptămânal în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice”, a declarat doctor Aurora Dragomirişteanu, directorul general al RNDVCSH.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii oficiali ai campaniei, până în prezent, un număr de cinci vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi, realizate în unităţile sanitare româneşti. În perioada imediat următoare, şapte pacienţi, pentru care au fost validaţi donatori compatibili, urmează să fie salvaţi. În schimb, un număr de 25 de pacienţi care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice nu au găsit încă un donator compatibil în familie şi aşteaptă să aibă o şansă la viaţă!

Recoltarea, anonimă şi neremunerată
Fiecare persoană poate dona celule stem hematopoietice, pentru că ele se găsesc în toate organismele umane, indiferent de vârstă. De aceea, reprezentanţii RNDVCSH şi cei ai Ministerului Sănătăţii atrag atenţia persoanelor care au între 18 şi 45 de ani, o stare de sănătate generală bună şi vor să ajute la salvarea unei vieţi să se înscrie în baza de date oficială a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru a deveni donator voluntar. Însă e bine să ştiţi că donarea este anonimă şi neremunerată.

Poate fi dureroasă
Celulele stem hematopoietice se recoltează la adulţi din sângele periferic. Înainte cu circa cinci zile de procedura propriu-zisă, donatorului trebuie să i se administreze un tratament special. Acesta poate avea efecte adverse, de la dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri musculare până la sângerări de splină, care nu sunt deloc plăcute. În plus, recoltarea în sine durează între şase şi opt ore, timp în care sângele din corp este trecut printr-un aparat care filtrează celulele. Potenţialii donatori nu trebuie însă să se sperie. În primul rând că fac acest lucru cu un scop nobil - pentru a salva o viaţă şi, în al doilea rând, pentru că au posibilitatea să discute înainte cu reprezentanţii Centrului de Recoltare, să solicite să li se explice în ce constă fiecare etapă în parte şi dacă există vreun risc pentru sănătatea lor.

Măduva osoasă, confundată adesea cu măduva spinării

La adult, pe lângă recoltarea celulelor stem din sânge, mai există şi o altă variantă, respectiv recoltatea din măduva osoasă din organism. Măduva osoasă este un ţesut moale, care se află în oasele mari şi late ale corpului şi au rolul de a produce celulele stem din care se dezvoltă apoi celulele sângelui. E un organ indispensabil pentru supravieţuire. Multă lume confundă măduva osoasă cu măduva spinării din coloana vertebrală, care este formată din structuri ale ţesutului nervos, însă acestea nu au nimic în comun una cu cealaltă.

• Ideal e să fie recoltate la naştere celulele stem, din sângele şi cordonul ombilical - procedură lipsită de orice tip de durere sau disconfort. Ele vor fi stocate într-o bancă specială şi vor fi folosite doar la nevoie

Procedura are mai multe etape

Iată care sunt paşii ce trebuie urmaţi: contactaţi Registrul la numărul de telefon 021.201.8800 sau pe site-ul www.rndvcsh.ro, apoi luaţi legătura cu Centrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, indicat de acesta. După ce veţi fi consiliat, o să fiţi rugat să completaţi un chestionar medical, apoi vi se va recolta sânge pentru efectuarea analizelor. Urmează să primiţi acasă scrisoarea care confirmă faptul că aţi devenit membru al Registrului, iar dacă între timp vă schimbaţi numele, adresa sau numărul de telefon trebuie să anunţaţi acest lucru. Ulterior, caracteristicile dumneavoastră generale vor fi comparate cu cele ale pacienţilor care au nevoie de transplant, iar când va fi identificată compatibilitatea dumneavoastră cu un anumit pacient, veţi fi înştiinţat. Urmează o nouă serie de analize, suplimentare, de verificare, după care va avea loc donarea propriu-zisă de celule stem hematopoietice. Apoi, celulele luate de la donator vor fi transplantate pacientului şi astfel veţi ajuta la salvarea unei vieţi.