Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- ANSVSA atrage atenţia la alimentele comercializate şi consumate pe caniculă

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare. În aceste condiţii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde sunt cumpărate acestea.

Hrana să fie ţinută la temperatura indicată pe etichetă
Produsele alimentare trebuie achiziţionate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că acestea oferă garanţia unor produse sigure, controlate de inspectori specializaţi şi depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Odată cumpărate, produsele de origine animală trebuie să fie păstrate în frigider. Înainte de asta însă, ele trebuie să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile indicate pe ambalaj. În ceea ce priveşte alimentele gătite, ele trebuie păstrate în recipiente acoperite. Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate sub nicio formă, pentru fi preparate sau consumate ulterior. Alimentele alterate trebuie îndepărtate imediat, fiindcă sunt o sursă de contaminare pentru cele aflate în termenul de valabilitate, iar fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a fi depozitate în frigider sau consumate.

Ambalajul bombat trădează începerea procesului de fermentare
ANSVSA avertizează şi persoanele care obişnuiesc să se aprovizioneze din pieţe sau din târguri, cu privire la câteva aspecte generale în ceea ce priveşte lactatele. Cumpărătorii trebuie să ţină cont în primul rând de modul de prezentare a ambalajului. Dacă acesta este bombat, înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului. De asemenea, trebuie acordată atenţie condiţiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere, cât şi odată ajunşi la domiciliu. Verificaţi dacă laptele şi produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător şi refuzaţi să achiziţionaţi produse care au fost expuse pentru comercializare la alte temperaturi decât cele indicate de producător.

Refuzaţi preparatele cu perioada de valabilitate depăşită
În cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, solicitaţi vânzătorului să vă arate eticheta produsului, pentru a analiza compoziţia şi, mai ales, pentru a verifica termenul de garanţie. În plus, reprezentanţii ANSVSA sfătuiesc cetăţenii să refuze preparatele a căror perioadă de valabilitate a fost depăşită. Dacă aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, refuzaţi produsele.

Interesaţi-vă să nu conţină înlocuitori de lactate
De asemenea, specialiştii susţin că ar fi bine să solicitaţi vânzătorilor informaţii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doriţi să le cumpăraţi, întrucât există cazuri în care comercianţii le expun la vânzare alături de cele obţinute cu ajutorul înlocuitorilor de produse lactate, şi care au şi forma, dimensiunile, aspectul sau culoarea asemănătoare. Acest lucru este cu atât mai important cu cât cumpărătorul poate fi alergic la ingredientele respective. În cazul în care comerciantul neagă faptul că pentru obţinerea preparatelor respective a folosit înlocuitori de produse lactate, dar dumneavoastră aveţi dubii în acest sens, puteţi sesiza Oficiul pentru Protecţia Consumatorului de care aparţineţi.

Nu faceţi cumpărături din locuri neautorizate
Nu cumpăraţi lapte şi orice alte alimente din locuri neautorizate, pentru că nu oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate de ANSVSA. Atenţie! Comerciantul din târguri sau din pieţe nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi cumpărarea produsului. În aceste condiţii riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea.

• Nu uitaţi să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă, care vă va fi util în momentul în care veţi dori să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

Lipsa poftei de mâncare, printre simptomele enterocolitei

Dacă alimentele nu respectă regulile de igienă, pot apărea toxiinfecţii alimentare. Enterocolitele sunt periculoase nu numai din cauza virusurilor, bacteriilor şi paraziţilor care le declanşează, ci şi din cauza urmărilor de durată ale infecţiei. Bebeluşilor, spre exemplu, le poate fi afectat sistemul digestiv şi pot rămâne cu sensibilitate pe durata întregii vieţi. Simptomele enterocolitei pot apărea după câteva ore sau chiar zile de la infestare, în funcţie de agentul care a determinat problema. Lipsa poftei de mâncare ar trebui să fie primul indiciu că ceva nu este în ordine. Apoi, un copil cu enterocolită poate avea diaree, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane, stare generală alterată. Simptomele nu apar întotdeauna simultan. În funcţie de gravitatea bolii, pacienţii pot prezenta unul, două sau mai multe semne.