Main menu

header

14-06-1de Cătălina Tăgârţă

În situaţia în care vă doriţi animale, dar nu aveţi suficient timp liber pentru ele, puteţi opta pentru un acvariu cu peşti. Iubitorii de animale ştiu deja că şi în acest caz se impune o anumită grijă pentru a-i hrăni şi a le schimba apa atunci când este nevoie, însă timpul necesar pentru aceştia nu se poate compara cu cel dedicat unui câine, spre exemplu, pe care trebuie să-l scoateţi afară de cel puţin două ori pe zi, sau unei pisici, ce suferă dacă este lăsată singură până noaptea târziu.

Cele de apă dulce sunt mult mai ieftine
Dacă staţi de vorbă cu un acvarist profesionist veţi afla că este destul de costisitor să realizaţi un acvariu cu apă sărată, dar şi cel cu apă dulce poate fi foarte scump dacă vreţi să îl faceţi „ca la carte”, cu peşti deosebiţi, de genul discuşilor, cu plante rare şi accesorii performante. Întotdeauna există însă şi soluţii pentru amatori. Dacă vreţi un astfel de bazin de sticlă cu bani puţini nu trebuie să apelaţi neapărat la o firmă specializată în acest sens. Pentru început, studiaţi oferta de pe piaţă, să vedeţi cam ce găsiţi şi dacă vă încadraţi în bugetul pe care vi-l propuneţi iniţial. În magazinele de profil se găsesc recipiente dotate cu tot ce vă e necesar, nu trebuie decât să citiţi instrucţiunile de utilizare şi să le montaţi. „Acvariile sunt de diverse forme şi culori, iar preţul unuia pentru copii, spre exemplu, începe de la 100 de lei. Pentru băieţei pot avea desene cu dragoni, iar pentru fetiţe, cu sirene şi sunt colorate în roz. Un acvariu pentru adulţi, de 5 litri, costă 281 de lei, iar unul mai mare, de 30-40 de litri, ajunge la preţul de 1.000 de lei, în acest tarif fiind inclus suportul pe care stă acvariul”, ne-a spus doctor Beatrice Ichim (foto), reprezentanta pet-shop-ului Baby’s boutique.

Un bazin de 60 de litri costă puţin peste 300 de lei
În piaţă, spre exemplu, găsiţi şi acvarii mai ieftine, însă puteţi urmări şi reducerile din marile magazine sau de pe internet. De exemplu, pe site-ul www.petmart.ro găsiţi acvariu de 82 de litri cu 424 de lei, iar unul mai mic şi colorat, la 22 de litri, la preţul de 226 lei. Pe www.mastershop.ro, costul unui acvariu, complet mobilat, de 15 litri, este de 196 de lei, unul de 60 de litri are tariful de 339 de lei, iar unul mai mare, de 102 litri şi formă ovală, are preţul de 733 de lei. Aşadar, după cum puteţi observa, se găsesc măsuri şi preţuri pentru toate buzunarele.

Construiţi-l singuri, îmbinând geamurile cu silicon
Dacă tarifele din magazine vi se par mari, raportat la veniturile dumneavoastră, e bine să ştiţi că mai există şi alte soluţii. De exemplu, puteţi confecţiona singuri acvariul acasă. Dacă vă documentaţi puţin înainte veţi vedea că nu-i greu deloc.
Mai întâi faceţi măsurătorile locului unde vreţi să-l aşezaţi, apoi cumpăraţi geam şi tăiaţi-l în funcţie de acestea, însă specificaţi-i geamgiului la ce le folosiţi, ca să taie perfect, la 90 de grade, şi să le şlefuiască puţin marginile. Potrivit specialiştilor, pentru construcţie e nevoie de cinci geamuri: o bază, două laterale mai mari şi două mai mici (se aşază între cele mari). Pentru îmbinare aveţi nevoie de silicon special, negru sau incolor, după cum doriţi. După ce îmbinaţi geamurile e indicat să le strângeţi prin presare, operaţiune pentru care e bine să folosiţi patru stinghii din lemn, două de-o parte a lateralelor mai lungi, şi două de cealaltă parte, şi apoi le strângeţi bine la capete cu sfoară sau cu elastic.

Luaţi peştii abia la câteva zile după ce puneţi apa în vas
După ce finalizaţi vasul de sticlă sau atunci când vă soseşte acasă cel comandat, curăţaţi-l bine şi începeţi să-l dotaţi cu cele necesare. „În cazul în care acvariul nu este echipat, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le cumpăraţi: filtru (circa 54 de lei), pompă de aer cu furtun (circa 60 de lei), încălzitor (circa 58 de lei), termometru (circa 17 lei), furtun pentru schimbat apa din acvariu (circa 28 de lei), minciog pentru prins peştii (circa 15 lei). În plus, nu uitaţi să vă documentaţi asupra soluţiilor care se pun în apă pentru curăţarea acesteia, care costă între 15 şi 50 de lei. După câteva zile, puteţi aşeza în acvariu plantele. De exemplu, Anubias Barteri şi Egeria Densa costă în jur de 17 lei, dar le puteţi lua gratis de la prieteni care au acvariu şi la care s-au înmulţit. Abia apoi puteţi pune şi peştii”, ne-a mai spus reprezentanta firmei Baby’s boutique.
Apoi, fiţi atenţi când cumpăraţi pierişul şi celelalte decoraţiuni, deoarece acestea trebuie curăţate prin limpezire temeinică înainte de aşezarea în acvariu. Atenţie! Oricât de mult aţi vrea să economisiţi, nu puneţi în bazin pietriş sau nisip de afară. Acesta trebuie cumpărat dintr-un magazin specializat.

„Specia Betta Splendens, 30 de lei bucata”
În funcţie de acvariul ales şi de mărimea acestuia cereţi părerea prietenilor sau a cunoştinţelor care se pricep la acvaristică, pentru a vă sfătui asupra speciilor de peşti care vi se potrivesc. „Clienţilor care sunt în căutarea unor peşti mai puţin pretenţioşi şi relativ ieftini le recomand specia Betta Splendens, care este foarte colorată: roşu, albastru, roz, mănâncă o dată pe zi, iar preţul unui exemplar este de aproximativ 30 de lei. Şi caraşii sunt la mare căutare. În momentul de faţă sunt cel mai bine vânduţi şi se spune despre ei, în special despre carasul auriu, că împlineşte trei dorinţe. Preţul unui exemplar este de 20-70 de lei”, potrivit doctorului Beatrice Ichim.

Pe forumuri găsiţi oferte extrem de interesante

În momentul în care vă hotărâţi să vă faceţi un acvariu întrebaţi în stânga şi în dreapta, deoarece este posibil să găsiţi persoane care fie au prea mulţi peşti sau plante şi vor să dea din acestea, fie nu mai au timp să se ocupe de acvariu şi renunţă la acesta. Dacă sunteţi norocoşi, poate chiar vi-l donează. De asemenea, pe forumurile de pe internet puteţi descoperi, în cadrul comunităţii acvariştilor, pe lângă foarte multe sfaturi utile, şi că se fac adevărate tranzacţii cu echipamente, peşti, plante şi bazine, de care puteţi beneficia foarte uşor. Iată câteva exemple de forumuri pe care puteţi găsi oferte interesante: www.acvarist.ro, www.acvariu.ro sau www.pestiacvariu.ro.

Sfat! Dacă sunteţi începători în acvaristică, nu ezitaţi să cereţi ajutorul cunoscătorilor la fiecare pas al asamblării bazinului, dar şi ulterior, pentru a vă bucura de un colţ de natură desăvârşit.