Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În plină criză economică e destul de dificil să ţineţi pasul cu preţurile. Aşadar, dacă sunteţi pasionaţi de lectură şi aţi terminat de citit toate cărţile din biblioteca de acasă nu vă faceţi griji, pentru că întotdeauna se găsesc soluţii atunci când doriţi să savuraţi o „operă” bună. În cazul în care nu vă permiteţi să cumpăraţi tot ceea ce doriţi să citiţi, fie vă faceţi abonament la o sală de lectură, fie împrumutaţi cărţi de la prieteni.

Tarife cu până la 80%-90% mai mici
O alternativă pentru preţurile piperate din librării o reprezintă, în primul rând, anticariatul. Fie că vorbim despre anticariatul „fizic”, existent în principal în centrele oraşelor sau pe lângă şcoli, fie că e vorba despre cel virtual (de exemplu www.cartile.ro), preţurile sunt foarte bune, cu până la 80%-90% mai mici. Ce-i drept, acestea nu sunt „la prima mână”, însă conţinutul este mult mai important decât aspectul. Un alt dezavantaj ar fi că „noile apariţii” nu se găsesc la anticariat, însă oferta este oricum destul de variată. Spre exemplu, dacă nu aţi apucat să citiţi operele consacrate ale autorilor români sau străini, ieşiţi mult mai ieftin dacă luaţi o anumită carte dintr-un astfel de magazin cu 2-3 sau 10 lei, decât să daţi pe acelaşi produs, dar nou, 20-30 sau chiar 70 de lei. Spre deosebire de cel de la colţul străzii, avantajul anticariatului online este că aici găsiţi cărţile mult mai uşor, deoarece ele sunt clasate pe categorii: beletristică, filosofie, SF, cărţi pentru copii, dicţionare, enciclopedii, limbi străine, economie, medicină, istorie, manuale de studiu şi multe altele şi economisiţi astfel şi timpul pe care-l pierdeaţi căutând printre rafturi. Dacă nu aveţi însă acces la internet, anticariatele clasice rămân totuşi o alternativă bună de luat în calcul.

Urmăriţi cu atenţie reducerile
De asemenea, urmăriţi cu atenţie reducerile atât pe internet, cât şi în librării. Spre exemplu, pe site-ul www.librarie.net puteţi găsi preţuri mai mici cu până la 50% la anumite cărţi, iar pe www.elefant.ro, la două cărţi cumpărate primiţi una gratis. De asemenea, puteţi găsi şi oferte de genul „plătiţi două produse şi cumpăraţi trei“. În plus, librăriile mai pot ţine cont şi de numărul „titlurilor” cumpărate, şi în funcţie de acesta să vă facă un discount important.

Bucuraţi-vă gratuit de operele din biblioteci
Dacă nu ţineţi neapărat să păstraţi toate „titlurile” cumpărate în biblioteca personală, după ce le citiţi puteţi stabili cu colegii de şcoală sau de muncă să cumpere fiecare câte o carte, şi acestea să „circule” prin birou sau clasă. Astfel, dacă sunteţi 20 de persoane, spre exemplu, veţi plăti un singur exemplar şi veţi citi toţi, ceea ce este foarte avantajos.
O altă variantă ar fi să vă faceţi abonament la biblioteca din localitatea dumneavoastră. În unele zone se impune să plătiţi o taxă modică de câţiva lei pe an pentru abonament, în altele nu se plăteşte nimic. Avantajul, în acest caz, este că citiţi cărţile gratis, iar dezavantajul, că trebuie să le lecturaţi rapid, în cel mult două-trei săptămâni, deoarece aveţi un termen-limită de restituire a acestora.

Descărcaţi produsele, fără bani, de pe internet
De asemenea, este la modă şi deloc costisitor să citiţi cărţi direct de pe internet, fără a le cumpăra. Aşadar, dacă nu vă deranjează să citiţi direct pe calculator, iată două site-uri pe care puteţi găsi informaţiile care vă interesează: http://www.cartidownload.ro sau pe http://www.cartiaz.ro. Singurul dezavantaj este că unele titluri e posibil să nu le găsiţi online, însă mare parte din listă poate fi acoperită gratis, aşa că banii economisiţi îi puteţi folosi pentru a cumpăra titluri recent apărute, care nu pot fi găsite gratuit, şi astfel vă veţi îmbogăţi cunoştinţele cu bani puţini.

Achiziţionaţi manualele copiilor la jumătate de preţ
Dacă sunteţi interesaţi de manuale sau culegeri de probleme, care le sunt necesare copiilor la şcoală, ar trebui să propuneţi dirigintelui sau învăţătorului să facă o şedinţă cu părinţii, unde se poate discuta posibilitatea achiziţionării acestora la comun, astfel încât la fiecare bancă să existe un manual, ceea ce înseamnă că nu veţi plăti decât jumătate din preţul acestuia. Mai mult decât atât, dacă aveţi prieteni care au copii mai mari decât ai dumneavoastră puteţi cumpăra, la jumătate de preţ sau chiar mai puţin, manuale de la aceştia, iar cu restul de bani veţi achiziţiona alte rechizite necesare micuţului.

Târgul Bookfest, între 25 şi 29 mai

Urmăriţi cu atenţie şi lansările de carte sau târgurile. De la aceste evenimente puteţi pleca acasă cu braţele pline de opere, deoarece editurile se vor întrece în oferte, iar dumneavoastră nu trebuie decât să profitaţi de reduceri. Veţi găsi titluri dintre cele mai diverse şi tarife pentru toate buzunarele. Spre exemplu, Caravana Gaudeamus 2011 se va desfăşura între 11 şi 15 august, într-un pavilion special amenajat pe faleza din Mamaia. De asemenea, dacă iubiţi lectura e important să ştiţi că târgul de carte Bookfest 2011 va avea loc între 25 şi 29 mai, în incinta Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, pavilioanele 14 (C2), 15 (C1), 16 (C4), 17 (C5) şi 18 (C6), iar intrarea este liberă. Între 2 şi 6 iunie se desfăşoară un târg de carte şi în Piaţa Mică din Sibiu. Mai mult, în toamnă se va desfăşura a 18-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, tot la Romexpo, în Bucureşti, dar în Pavilionul Central, în perioada 23-27 noiembrie.

Sfat! Intraţi des pe paginile de internet ale editurilor preferate, înregistraţi-vă ca utilizator şi veţi putea beneficia de oferte neaşteptate, cum ar fi, de exemplu, cărţi la jumătate de preţ.

Pont! În ultima vreme, din ce în ce mai multe cotidiene au scos la vânzare cărţi. Aşadar, dacă vă interesează un titlu anume e bine să urmăriţi seriile editate, şi astfel veţi achiziţiona opera dorită la un preţ mult mai mic.