Main menu

header

15-06-1de Cătălina Tăgârţă

Majoritatea persoanelor care locuiesc la curte şi au grădină sunt prinse în această perioadă cu pregătirea răsadurilor. Călin Ţiplea (foto), specialist în horticultură şi peisagistică la firma Consulting Simari Design, ne-a oferit câteva informaţii despre îngrijirea lor şi despre modalitatea în care pot fi procurate cu bani puţini.

Un fir costă între 0,5 şi 2 lei
Când vorbim despre pregătirea grădinii pentru primăvară ne referim atât la cultivarea plantelor comestibile, cât şi a florilor care vor înveseli curtea. În ceea ce priveşte legumele, pentru multe dintre ele este nevoie de răsaduri care, de obicei, se cultivă cu mult înainte de venirea căldurii. „Grădinarii profesionişti cultivă seminţele chiar din lunile ianuarie-februarie, însă amatorii le pot pune în ghivece şi luna aceasta, iar atunci când dă căldura le mută afară, în grădină. Iată cum trebuie să procedaţi în cazul în care sunteţi interesaţi de acest subiect: fie cumpăraţi răsadul, care costă între 0,5 şi 2 lei firul, fie economisiţi şi îl plantaţi singuri. Pentru aceasta aveţi nevoie fie de răsadniţe, nişte recipiente care au forma unor lădiţe mici, fie de ghivece sau de păhăruţe din plastic, în funcţie de cantitatea dorită”, ne-a declarat horticultorul Călin Ţiplea. Dacă nu aţi oprit seminţe de la roşii, ardei sau castraveţi de anul trecut puteţi cumpăra un pliculeţ din fiecare soi de la magazin - costă în jur de 2 lei bucata - sau puteţi împrumuta de la un vecin, şi astfel să economisiţi bănuţii.

Afânaţi ieftin pământul cu mraniţă
Pământul joacă un rol esenţial în dezvoltarea răsadului. „Cele mai bune rezultate se obţin cu următorul amestec: două părţi de pământ, o parte de turbă şi o parte de nisip. Aşezaţi un prim strat de 1-2 cm de nisip, apoi puneţi stratul nutritiv, adică pământul cu turba, pe care ulterior îl umeziţi puţin, aşezaţi seminţele la o distanţă de 1-3 cm, iar apoi acoperiţi cu un alt strat nutritiv de 0,5 cm. În ceea ce priveşte îngrăşământul natural este foarte indicată mraniţa provenită din gunoiul de grajd de cal sau de vacă, acesta fiind la îndemâna oricui locuieşte la ţară. Mai nou, afânarea pământului se face şi cu învelişul fibros al nucii de cocos, tăiat mărunt sau concasat, dar acest procedeu este destul de costisitor”, a adăugat Călin Ţiplea, care atrage atenţia asupra faptului că răsadniţele e indicat să fie acoperite cu o folie sau cu un geam de sticlă pentru a menţine umiditatea şi să fie găurite dedesubt, pentru eliminarea excesului de apă. „După ce cultivaţi seminţele udaţi răsadul cu apă la temperatură ambientală, pentru a nu răci stratul nutritiv. Udarea se face la început la trei-patru zile, iar pe măsură ce plantele se dezvoltă, chiar mai des. Odată încolţite seminţele, răsadurile au nevoie de foarte multă lumină şi e bine să le aerisiţi cel puţin la două zile, pentru a împiedica astfel înălţarea bruscă sau îmbolnăvirea”, a mai adăugat horticultorul.

În pieţe puteţi negocia tariful micilor plante
În ceea ce priveşte temperatura, multe răsaduri au nevoie de cel puţin 20°-26°C pentru a se dezvolta, aşa că e nevoie să ţineţi plantele în apropierea unei surse de căldură. „Pentru a nu avea surprize cu acomodarea acestora cu mediul din grădină este absolut necesar ca înainte de a le planta cu 10-15 zile să le scoateţi afară cu tot cu răsadniţe, procedeu ce se numeşte «călirea răsadurilor». Atenţie însă! Nu le daţi afară dacă temperatura nopţii încă scade sub 10°C! În cel mai bun caz le puteţi planta într-un solar special amenajat, unde veţi fi siguri că nu vor păţi nimic”, ne-a mai spus specialistul.
Avantajele răsadurilor făcute acasă sunt multiple, începând de la costurile scăzute în realizarea lor şi terminând cu certitudinea că acestea sunt exact ceea ce vă doriţi să plantaţi în grădină. Dacă nu v-aţi dat seama însă la timp să le cultivaţi sau pur şi simplu n-aveţi spaţiu sau timp să le plantaţi, atunci le puteţi cumpăra de-a gata. Acestea pot fi găsite de obicei în pieţe, dar e bine să urmăriţi şi târgurile săptămânale din preajma localităţilor, unde tarifele sunt de regulă mult mai mici şi unde se pot face negocieri. În plus, de câţiva ani încoace, internetul este „bombardat” primăvara cu anunţuri cu oferte de răsaduri la preţuri avantajoase, însă în acest caz riscul ca produsul să nu fie pe măsura aşteptărilor este destul de mare.

Profitaţi de expoziţiile anuale

Ca şi în cazul legumelor, pământul florilor trebuie pregătit din timp pentru a avea o grădină frumoasă şi sănătoasă. „Pentru început trebuie să aveţi grijă ca solul să fie bine afânat, săpaţi-l cu grijă pentru a nu deranja rădăcinile şi bulbii plantelor rămase de anul trecut şi, dacă se poate, amestecaţi-l cu substanţe hrănitoare”, ne-a mai spus Călin Ţiplea. Pentru o coloristică îndelungată alegeţi câte puţin din fiecare specie de plante: anuale (petunia, calendula, asterul), bienale (panseluţele corydalis galben, garofiţa) şi perene (trandafiru, irisul, hortensia, gerania, jerbera, bujorul). Delimitarea grupurilor de plante trebuie să se facă prin cele fără floare, cum ar fi arţarul japonez sau feriga. „Dacă bulbii de lalele, zambile sau narcise se pun direct în pământul din curte, există şi floricele pe care le puteţi cultiva mai întâi în răsad, în casă, iar atunci când vine căldura doar să le mutaţi afară. Vă sfătuiesc însă să vă aprovizionaţi cu răsaduri de flori şi cu seminţe din magazinele specializate. Chiar dacă în hipermarketuri sunt uneori mai ieftine, îngrijirea lasă adesea de dorit şi planta, odată ajunsă acasă, moare. Pentru cei din Bucureşti, depozitele din Piaţa Coşbuc sunt cele mai indicate, aici fiind cel mai mare angro de flori din ţară. În plus, nu uitaţi de expoziţiile anuale de plante organizate în marile oraşe, unde toţi producătorii şi importatorii vin să vândă cele mai proaspete produse, la preţuri aproape înjumătăţite. Spre exemplu, în duminica Floriilor se va organiza un astfel de eveniment la Piteşti, iar la 15 mai în Parcul Herăstrău din Bucureşti”, ne-a mai spus specialistul.

De reţinut! Dacă optaţi pentru obţinerea răsadului în propria gospodărie nu uitaţi să etichetaţi fiecare recipient cu data şi denumirea plantei, ca să ştiţi ce trebuie să răsară din fiecare.

Pont! Iată câteva dintre legumele ce pot fi cultivate prin răsaduri: roşiile, varza, ardeii, gogoşarii, conopida, ceapa de apă, castravetele, sparanghelul şi chiar salata. La polul opus, de regulă, se pun direct în pământul din grădină arpagicul, usturoiul sau morcovii.

Sfat! Nu uitaţi că în această perioadă trebuie să văruiţi şi trunchiul pomilor, să tăiaţi viţa-de-vie şi să daţi o formă tufişurilor.