Main menu

header

de Elena Nedelcu

De câţiva ani încoace, în România a pus stăpânire mania lucrurilor făcute manual. De la rame pictate, şaluri împletite, ceasuri pe vinil sau jurnale cu coperţi din piele până la bijuterii şi accesorii din lut, hârtie, nasturi sau chiar pietre preţioase. Acesta nu este numai un hobby plăcut, ci şi unul util, pentru că astfel puteţi economisi o mulţime de bani cheltuiţi de Mărţişor sau cu alte ocazii, pentru a-i impresiona pe cei dragi.

Broşă modernă din diverse materiale
Pentru a realiza o bijuterie nu aveţi nevoie de documentare temeinică pe internet sau în reviste de specialitate, ci doar de puţină imaginaţie, câteva resturi de materiale, nasturi, mărgele sau ace de siguranţă.
Prima din lista accesoriilor făcute în casă, pe care vă vom învăţa să le creaţi, este o broşă sub formă de floare, realizată din diferite tipuri de materie primă, precum voal, satin, poliester sau orice fel de material lucios care rezistă la foc. Pentru început trebuie să tăiaţi câteva cercuri din material, dimensiunea lor depinzând de cât de mare doriţi să fie floarea. Primul va fi cel mai mare, următoarele fiind din ce în ce mai mici. Puteţi să folosiţi un singur material şi o singură culoare sau puteţi să le alternaţi, astfel încât să aveţi o multitudine de petale colorate, din materiale diferite. Pentru a evita destrămarea, trebuie să ardeţi cu o lumânare marginile fiecărui cerc, având grijă ca această operaţiune să fie discretă, astfel încât să nu apară urme de arsură. După ce aţi terminat de decupat şi de ars, începeţi să suprapuneţi petalele, pornind de la bază cu cele mai mari şi continuând cu cele mai mici. Coaseţi apoi petalele împreună şi accesorizaţi mijlocul florii cu un nasture de efect sau cu o mărgică. Pe spatele broşei puteţi să coaseţi un ac de siguranţă sau o încheietoare din metal, cu care să prindeţi broşa de bluză, palton sau şal. Principalul beneficiu al acestor flori, pe lângă uşurinţa cu care sunt făcute, este faptul că pot fi folosite atât ca broşă, cât şi ca agrafă, colier sau bentiţă retro. Pentru agrafă coaseţi în loc de ac de siguranţă o clamă, iar pentru bentiţă, prindeţi floarea pe o bandă elastică sau lipiţi-o pe un cerc din plastic.
În comerţ, aceste flori pot fi achiziţionate la un preţ cuprins între 20 şi 40 de lei. Dacă le faceţi singuri puteţi economisi destul de mult, mai ales în cazul în care folosiţi resturi de materiale. Dacă nu aveţi aşa ceva prin casă, vă sfătuim să mergeţi într-o mercerie şi să căutaţi resturi de materiale, care se vând foarte ieftin. Cu 20 de lei puteţi cumpăra mai multe materii prime, din care vă realizaţi flori atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru cadourile de Mărţişor.

Colier şi brăţări din nasturi, o metodă simplă de accesorizare
Cea de-a doua idee prezentată este chiar mai simplă decât prima. Nu necesită aţă şi foarfece, foc sau lipici. Aveţi nevoie doar de nasturi, mici sau mari, coloraţi sau cu forme ciudate. Fiecare dintre dumneavoastră a avut un pulover sau un palton pe care nu l-aţi mai purtat, dar aţi păstrat nasturii, neştiind atunci ce o să faceţi cu ei. Acum puteţi să vă realizaţi din aceştia un colier colorat sau uni, scurt sau lung, în funcţie de personalitate, de hainele pe care le purtaţi sau de locurile în care mergeţi. Cea mai simplă metodă pentru a face aceste bijuterii este cea prin care înşiraţi nasturii pe aţă cerată, specială, pe care o găsiţi în mercerii, care este groasă şi rezistentă şi pe care o puteţi înnoda şi deznoda fără probleme. Luaţi un capăt al aţei şi introduceţi-l într-una dintre găurile nasturelui. La fel procedaţi şi cu ceilalţi, iar la sfârşit înnodaţi. Bineînţeles, dacă doriţi un colier la baza gâtului, puteţi opta pentru o încheietoare din comerţ. Tot la mercerie găsiţi şi elastic subţire, pe care să înşiraţi nasturii şi astfel să vă realizaţi un set de brăţări, care să se asorteze cu colierul.
Dacă nu aveţi nasturi şi nu doriţi să-i cumpăraţi de la mercerie, deoarece sunt destul de scumpi, atunci încercaţi la depozite, unde îi puteţi achiziţiona la kilogram sau la bucată, dar mult mai ieftin. Realizarea unei astfel de bijuterii poate ajunge la maximum 15 lei.

Mărgele din hârtie de ziar
De obicei, când vă cumpăraţi o revistă glossy o răsfoiţi, o citiţi şi apoi o puneţi deoparte sau o aruncaţi. Poate nu v-aţi gândit niciodată, dar aceasta este perfectă pentru a vă realiza un colier din hârtie. Dacă nu aveţi reviste, puteţi să vă jucaţi cu o pagină de ziar sau cu hârtie colorată. Pentru început tăiaţi fiecare foaie în triunghiuri cu baza de 3 cm, iar laturile vor avea lungimea foii. Aplicaţi lipici pe partea pe care nu vreţi să o expuneţi şi, cu ajutorul unei scobitori poziţionată la baza triunghiului, rulaţi fiecare fâşie. Lăsaţi zece minute ca să se lipească hârtia şi apoi scoateţi scobitoarea. În felul acesta obţineţi o mărgea din hârtie, unică şi colorată. Faceţi cât de multe doriţi, în funcţie de cât de lung vreţi să fie colierul şi înşiraţi-le pe o aţă. În doar o oră obţineţi o bijuterie unică, ieftină şi la modă.

Cercei din lut, ieftini şi durabili

Poate v-aţi întrebat vreodată cum se fac cerceii din lut (pastă ceramică) şi dacă puteţi să-i realizaţi singuri, astfel încât să aveţi posibilitatea să alegeţi forma, mărimea, culoare şi desenul dorit. Pasta ceramică necesară pentru modelare o puteţi achiziţiona din orice librărie sau supermarket. Desfaceţi pachetul, luaţi o bucată şi restul depozitaţi la frigider, pentru următoarele bijuterii. Întindeţi pasta pe o foaie groasă de 3 mm, la fel ca o foaie de aluat, şi tăiaţi modele cu orice fel de formă doriţi. Într-o margine faceţi o gaură cu ajutorul unei scobitori, prin care să introduceţi mai târziu tortiţele de cercei. Nu uitaţi acest lucru, deoarece lutul se întăreşte şi nu-l mai puteţi găuri! Aşezaţi-le cu grijă pe o suprafaţă plană şi lăsaţi-le timp de 24 de ore ca să se usuce. Acum urmează partea cea mai interesantă, pentru că trebuie să pictaţi bijuteriile. Folosiţi-vă imaginaţia şi creaţi orice model poftiţi cu pensula şi câteva acuarele şi apoi, dacă doriţi să-i stilizaţi, puteţi lipi mărgele, bucăţi de material, pene, nasturi sau sclipici. Pentru a nu se întinde culoarea atunci când veţi purta cerceii, trebuie să-i acoperiţi cu un strat de lac transparent pentru unghii. Tortiţele şi zalele le puteţi procura din mercerii.
O pereche de cercei din lut cumpărată din comerţ costă între 15 şi 20 de lei, dar dacă o realizaţi singuri o să ieşiţi mult mai ieftin. Un pachet de lut are un preţ aproximativ de 10 lei, o pungă cu 50 de tortiţe pentru cercei costă 6 lei, o pungă cu 100 de zale, 3 lei, iar acuarelele, maximum 8 lei. Dacă trageţi linie şi calculaţi, realizaţi că decât să cumpăraţi o pereche de cercei gata făcuţi, mai bine îi produceţi dumneavoastră şi veţi avea de unde alege în fiecare zi.
Spre deosebire de bijuteriile sau de accesoriile cumpărate, cele lucrate manual sunt mai puţin costisitoare şi aveţi posibilitatea să alegeţi culoarea, forma sau materialul din care doriţi să le faceţi.